Leplezzük le a hamis híreket a Google képalapú keresésével!

Mennyire lehet hasznos a Google képkeresője?

A Google képalapú keresés számtalan dologra felhasználható, így például segítségével könnyedén buktathatunk le hamis híreket, scam oldalakat és hoax bejegyzéseket például Facebookon. Sajnos ugyanis egyre több álhír terjeng az interneten, amelyek eredetiségét sokszor lusták az emberek leellenőrizni, így szinte bármit képesek azonnal kész tényként kezelni, legyen a publikáló akármilyen névtelen weboldal, amit akár egy általános iskolás is írhatott, otthon, poénból.

Általában azonban nem ez a jellemző, ugyanis vannak kimondottan álhírekre szakosodott portálok, amelyek kattintásvadász módon minél megdöbbentőbb és furcsább címeket adnak írásaiknak és cikkeik valóság tartalma igen csak megkérdőjelezhető.

A csodálatos gyógyulásokat ígérő házi praktikákat, a kamu migránshírek uszító hatását, a különböző összeesküvés elméletek megdöbbentő leleplezését és a celebek és sztárok halálhírét bekamuzó oldalak komoly reklámbevételeket érnek el az óriási látogatottságuknak. Azonban nagy károkat okoznak, hiszen a legtöbben elhiszik az ilyen oldalak valóságot nélkülöző állításait.

Azonban az oldal tulajdonosai is tudják, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Ezért általában egy régebben publikált képet használnak fel az álhírek gyártásához. Ezek lehetnek akár egy színész filmjéből kivágott baleset jelenetei vagy egy külföldön megtörtént 10-15 évvel ezelőtti esemény fotói, esetleg a témától teljesen távol álló csodálatos gyógyulás bizonyítékai.

A képkereső segít lebuktatni a csalókat!

Sajnos nagyon kevesen veszik a fáradtságot, hogy egy-egy hír után járjanak, pedig Magyarországon is virágzik a kamu híranyagok terjesztése. A megoldás azonban rendkívül egyszerű: a bizonyítékként csatolt képet, egyszerűen mentsük le és ellenőrizzük, hogy a Google Képkeresője milyen találatokat ad rá. Az ingyenes eszköz ugyanis képes megtalálni a weben az azonos képeket egy bonyolult és összetett algoritmus segítségével, így nagy valószínűséggel a kamu kép eredeti forrása is a találatok között lesz.

Így kiderülhet, hogy a „békéscsabai rákos kislány”, akinek megosztásokra és lájkokra van szüksége ahhoz, hogy túlélje a betegséget, már vagy 10 évvel ezelőtt felépült a betegségből. A képkereső ugyanis kiadta, az eredetileg amerikai beteg lányról készült a képet, amely már több mint 10 évvel ezelőtt is fellelhető volt az interneten.

Sajnos a magyar politika sem mellőzi a hasonló kampányokat ha a választásokról van szó. Számtalan 10-15 évvel ezelőtti, Afrikában, Amerikában és Európa más országaiban készült képekkel riogatták a magyar lakosságot óriásplakátokon és az interneten, mintha azok, azok friss, magyarországi migránsáradatról készült képek lennének.

A Google képkereső hasznos tulajdonságai

A Google képkeresője elérhető a weben, a https://images.google.com linken keresztül de a Google Play áruházban is „Search By Image” applikáció néven. Az egyszerű keresőbe elég behúznunk vagy megnyitnunk egy képet és azonnal megkeresi a hozzá hasonló vagy azonos képeket az interneten. Természetesen szövegre is kereshetünk, ahol aztán a „keresés kép alapján” linkre kattintva tovább szűkíthetjük a találati listát.

A Google Képkeresője azonban elérhető összetettebb változatban is, a https://www.google.com/advanced_image_search címen, ahol speciális szűréseket és feltételeket is beállíthatunk, úgy mint a képméret, a méretarány, a képen jellemző szín, a kép típusa, helye, a fájl kiterjesztése vagy a felhasználási jogai.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük