Mire valók webmestereszközök?

Rate this post

A honlapok menedzselése és karbantartása elképzelhetetlen lenne olyan eszközök nélkül, mint a webmestereszközök. A webmestereszközök sokrétű információval szolgál számunkra, noha a legtöbb webmester csupán a legalapvetőbb funkciót használja. A továbbiakban áttekintjük, melyek a webmestereszközök legfontosabb funkciói.

A keresési forgalom azonosítása és mérése

Miután a Google Analytics megszüntette a keresési forgalom kulcsszavainak teljes lekérésének lehetőségét, ezt a szerepet a webmestereszközök vették át. A keresési statisztikák kimutatásának módja már több alkalommal megváltozott; a jelenlegi verzió roppant kényelmes és jól kezelhető, azonban csupán 90 napnyi visszatekintést tesz lehetővé. A Google távlati tervei között valószínűleg szerepel ennek a korlátnak a kibővítése, noha ezek egyelőre pletykaként kerültek a világháló vérkeringésébe.

Mindezek ellenére a keresési statisztikák rendkívül hasznosak és némi előrelátással archiválhatók a háromhavi időtartamok; így akár évekre is visszatekinthetünk, noha az összehasonlítás kétségkívül sokkal bonyolultabb Excel táblázatból… A funkció jelentőségét növeli, hogy képes az átkattintási arány és az adott találat helyezésének kimutatására is.

Webhelytérképek elhelyezése

Noha a Google képes a weboldalak indexelésére webhelytérkép használata nélkül is, a teljes és gyors nyilvántartásba vétel érdekében mindenképpen érdemes alkalmazni ezt a funkciót. A Google a hivatalos nyilatkozataiban többször is említést tett a webhelytérképek jelentőségéről, illetve azok előnyeiről.

Érdemes fejben tartani, hogy a feltérképezés a legtöbb esetben szakaszosan történik, vagyis a keresőrobot elsőként a legfelső szintű tartalmakat indexeli, majd következhetnek a hierarchiában mélyebben helyezkedő oldalak. A kisebb céges honlapok esetében ez nem jelent különösebb gondot, azonban egy sok ezer terméket felvonultató webáruháznak már meggyűlhet a gondja az indexeltetéssel. Általánosságban azt lehet mondani, hogy minél nagyobb tartalommennyiségről beszélünk, az XML webhelytérkép annál nagyobb jelentőséggel bír.

A link megtagadó eszköz

A link megtagadó eszköz segítségével visszautasíthatjuk a nem megfelelő minőségű külső hivatkozásainkat, így elkerülhetjük, hogy a konkurencia esetlegesen kárt okozzon számunkra rossz minőségű külső linkekkel. A gyakorlatban viszont a saját magunk által létrehozott rossz minőségű hivatkozások megtagadásában van szerepe.

A Google webspam elleni csapatának vezetői több alkalommal is elmondták, hogy a link megtagadás csak alternatív módszerként használható; a megbízható eredmény elérése érdekében a manipulatív külső hivatkozások tényleges eltávolítására van szükség.

Hivatkozó domainek listája

A webmestereszközök segítséget jelent a webhelyünkre mutató külső hivatkozások feltérképezésében. Tulajdonképpen a világhálón számos olyan eszközt találhatunk, amelyek professzionális segítséget jelentenek a linkprofil elemzésben, azonban ezek a megoldások kivétel nélkül fizetősek. A webmestereszközök azonban ingyenes alternatívát jelent; noha igencsak szerény képességekkel rendelkezik és talán nem is a legpontosabb listát mutatja, a saját webhelyeink linkprofilját korlátlanul elemezhetjük.

Összegzés

A webmestereszközök az itt említett funkciók mellett számos olyan eszközzel rendelkeznek, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a munkánkat. Érdemes ismerkedni a rendszerrel és folyamatosan használni minden egyes honlapunk menedzselése során.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.