Új Google Pingvint 2015-ben le fogják futtatni

Rate this post

Szinte biztosra vehető, hogy még az idei évben megérkezik a Google Pingvin legújabb verziója. Amennyiben hihetünk a Google hivatalos kommunikációjának, már nem kell sokat várnunk az új frissítésig. Gary Illyes Twitter üzenetben tudatta, hogy az állandó futású pingvin előkészítése célegyenesbe érkezett.

Nehéz megállapítani, hogy a most várható Pingvin frissítés pontosan milyen hatással lesz a honlapokra, illetve hogyan befolyásolja a magyar KKV szektor online marketingjét. Érdemes visszatekinteni az elmúlt három és fél esztendőre, hiszen a Pingvin körüli történések igen beszédesek a Google fő irányvonalainak tekintetében.

Miért létezik a Pingvin?

Már évekkel korábban megkezdődtek a találgatások, hogy a Google vajon meddig nézi tétlenül a manipulatív linkeléssel helyzetbe hozott honlapok sikereit. Dübörgött a katalógus biznisz, ráadásul a szó szoros értelmében vett link spam is hatékonynak bizonyult. A Google gyakorlatilag egyáltalán nem válogatott; ha a webhelyre mutató hivatkozást talált, azt mindenképpen pozitívan értékelte.

Ennek a korszaknak vetett véget a Pingvin első verziója 2012 áprilisában, amit egy hónappal később egy újabb frissítés követett. Egyértelművé vált, hogy a katalógus alapú és túl optimalizált link szövegekkel folytatott „linkmarketing” büntetést eredményez; az ilyen módon népszerűsített és optimalizált honlapok többsége olyan szintű büntetést kapott, ami a keresési forgalmukat a negyedére-ötödére vagy akár 0 csökkentette.

A későbbi Pingvin frissítések már nem bírtak akkora jelentőséggel, hiszen a manipulatív szándékkal erősített honlapok már megkapták a büntetésüket, a többiek pedig tanultak mások kárán.

Miért várják sokan az új Pingvin?

A Pingvin algoritmus soha nem futott valós időben, mindig csak időszakosan aktiválták, elvégezte a feladatát majd visszacsoszogott a jégbuckái közé. A valóságban ez azt jelenti, ha egy büntetett honlap tulajdonosa kijavítja a hibáit, törli a manipulatív mesterséges hivatkozásokat, esetleg a linkmegtagadó eszköz segítségével elutasítja azokat, az esetben sem mentesülhet a büntetés alól a következő frissítésig.

Ez az eljárás korrektnek mondható lenne, viszont már-már irreálisan hosszú időszakok telnek el két frissítés között. Elég csak arra gondolni, hogy az előző verzió több mint egy évvel ezelőtt futott le, így az akkor büntetést elszenvedő honlapok a mai napig várnak a visszatérésre abban az esetben is, ha esetleg egy hét alatt helyrehozták minden tévedésüket és hibájukat.

A magyar valóság

A magyar nyelvterületen igen érdekes viszonyok alakultak ki az utóbbi három és fél esztendőben, amióta a Pingvinnel számolnunk kell. A Pingvint megelőző időszakban már 600 körül járt azoknak a katalógusoknak a száma, amelyek fogadták a link ajánlásokat; túlnyomó többségük egyedi leírást kért, így az esetleges indexelési problémáktól sem kellett tartaniuk.

A Pingvin 1.0 verziót követő időszakban viszont a katalógusok hullani kezdtek, mint a legyek. Egyre több katalógus került a kukába, hiszen már a domain és tárhely költségét sem érték meg ezek a lapok. A mai napon már alig találhatunk olyan katalógust, ami még él; még kevesebb olyan linkgyűjtő létezik, ami fogadja az ajánlásokat.

Mindez egy „természetes” folyamatot indított el; a katalógusok megszűnése által lassan tisztulni kezdett a korábban manipulatív linkeléssel erősített honlapok linkprofilja. A Google többször egyértelművé tette, hogy a linkek törlése jelenti az egyetlen tökéletes megoldást, de ha ennek kivitelezése nem is volt lehetséges, mára a probléma magától megoldódott.

A mostani frissítés tehát sokaknak elhozhatja a büntetés régen várt feloldását. Csupán az a kérdés, hogy a honlapok tulajdonosainak volt-e elég türelmük éveket várni erre, illetve az ilyen módon linkháttér nélkül maradt webhelyeknek van-e egyáltalán olyan erejük, hogy versenybe szállhassanak a konkurenciával.

Illetve ami még kérdéses, hogy mennyire fogja komolyan venni és büntetni a következő Pingvin algoritmus a horgony szövegek túl optimalizálását, manipulálását amit igen sokan szinte profi módra fejlesztettek ki.

Mire utal Gary Illyes?

Gary Illyes a Pingvin frissítés előtt szívesen tesz olyan kijelentéseket, amelyek a linkmegtagadó eszköz használatára vonatkoznak. A tavalyi évben azt írta ki a Twitter oldalán, hogy a szeptember közepe után beküldött megtagadó fájlok már elkéstek. Az akkori frissítés október közepén érkezett, tehát a linkmegtagadó eszköz adatbázisának feldolgozása nagyjából egy hónapig tartott. Ha a Google most is hasonló sebességgel végzi a megtagadott hivatkozások feldolgozását, akkor feltételezhetjük, hogy nagyjából egy hónapunk van hátra a frissítésig.

A Google többször tett olyan nyilatkozatot, ami szerint a jelentős frissítések elkerülik az ünnepeket, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ez nincs mindig így. Hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni a korábbi eseményekből és a szűkszavú bejelentésekből, de jó esély mutatkozik arra, hogy az új Pingvin megérkezik december közepéig.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.