/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 56: OpenSSL SSL_read: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading, errno 0 */

Kell egy kiváló képszerkesztő a mobilodra?

Retrica, a mobil képszerkesztő
1/5 - (1 vote)

A Retrica képszerkesztő az instagramozók egyik nagy kedvence. Ám nem csak az Instagram mániásoknak jön jól a képszerkesztés lehetősége, így általánosságban elmondható, hogy minden mobilra kell egy remek képszerkesztő applikáció. A Retrika épp egy a sok remek program közül, ráadásul Android és iOS rendszereken is fut.

A legtöbb ember ma már használ okostelefont, mely mindenkinek lehetővé tette a fényképezés és a fényképek megosztásának élményét. Ezen kívül hamar megjelentek a képszerkesztést megkönnyítő programok, telefonos applikációk, így néhány filtert, fényerőt és színeket bárki rá tud „dobni” képeire, melyek egyedibbé válnak ettől. Sokan élnek is ezekkel a lehetőségekkel, így egyre növekszik az okostelefonra letölthető képszerkesztőkkel szembeni elvárás.

A Retrica képszerkesztő könnyű használhatóságot, változatos és gazdag szerkesztőeszközöket kínál. Mindenféle előképzettség, gyakorlat és angol nyelvismeret nélkül kitűnően használható és még csak nem is foglal sok helyet telefonunkon. A képszerkesztő alkalmazás ingyenesen letölthető verziója is nagyon sokrétű, azonban van egy picike hibája. Ez a hiba nem más, mint az, hogy minden Retricával szerkesztett kép alsó sarkában ott lesz a Retrica logója. Kitűnő reklám az alkalmazásnak, azonban néha bosszantó tud lenni a kép tulajdonosainak. Természetesen, mint a legtöbb ingyenes dolognak, így ennek is van PRO, azaz fizetős változata, melynél már nem kell a Retrica logóval számolnunk. A fizetős változatnak egyéb előnyei is vannak. Ha fizetünk az alkalmazásért, több szerkesztési lehetőséget kapunk. A képszerkesztő app nem nagy, körülbelül 40 Mb, így egy átlagos mai okostelefon tárhelyéből alig vesz el valamennyit.

Retrica képszerkesztő letöltése

Android

Az Android-ra való letöltéshez meg kell nyitnunk a minden telefonon alaptartozékként megtalálható Google Play áruházat. A Play áruház keresőjébe írjuk be az applikáció nevét. A Retrica adatlapjára kattintva a értelemszerűen a „Telepítés” gombbal tudjuk elkezdeni a letöltést. Az alkalmazás, úgy, mint általában minden applikácó, a telefon különböző funkcióihoz kérni fogja a hozzáférést, melynek megtagadásával a telepítés el sem kezdődik. Az „Elfogadom” gombra kattintsunk. A letöltés és telepítés automatikusan elindul, majd a sikeres befejezést a „Retrica sikeresen telepítve” üzenet fogja jelezni. Az alkalmazás ezt követően készen áll a használatra. A fizetős verzió az alkalmazáson belül érhető el.

retrica-android

iPhone

Lépjünk be iOS-on az AppStore-ban és keressük meg a Retrica adatlapját, majd kattintsunk a letöltés gombra. Az alkalmazás hozzáférést fog kérni, ezt engedélyeznünk kell, majd megvárni, míg sikeresen települ mobilunkra. Az Androdios letöltéshez hasonlóan a letöltés és telepítés sikerességét jelző üzenetet követően a Retrica képszerkesztő készen is áll az iPhone-on történő használatra.

A Retrica képszerkesztő applikáció használata

Ha a fotót eleve szerkesztett formában szeretnénk elkészíteni, nyissuk meg a Retricát és a kijelző jobb alsó sarkában válasszuk ki, hogy az előlapi vagy a hátlapi kamarával szeretnénk majd fotózni. Az elkészült képet azonnal megoszthatjuk amennyiben van internetkapcsolatunk. Fotókollázst is készthetünk, melyhez a kollázs ikonra kattintva ki kell választanunk az elrendezést és az időzítést is, melyhez kis vonalzó nyújt segítséget. Már meglévő kép szerkesztéséhez a Retrica bal alsó sarkában található filmkocka ikont kell megérintenünk.

Rengeteg különböző filter, szín, fény és egyéb beállítás közül választhatunk, fényképeink eleve abban a módban készülnek el, ahogyan szeretnénk. Ennek hatalmas előnye, hogy így a kamera segítségével előre látni fogjuk, hogy a készítendő kép megfelelő lesz-e az adott beállításban és nem fogunk több képet menteni, csak annyit, amennyire szükségünk van. Ezzel tárhelyet takarítunk meg.

A telefonos képszerkesztő applikációk tömkelegéből választhatunk. vannak kiváló típusok és vannak olyanok is, melyek leginkább csak sok helyet foglalnak telefonunkon és reklámokkal bombáznak minket. A fizetős verzióknál a reklámoktól természetesen megszabadulunk, de nem biztos, hogy mindenki szeretne pénzt adni néhány jó filterért, mikor az Instagram például nagyon sok szerkesztési lehetőséget ad, ingyen. A Retrica a kezdők számára is kiváló, de gyakorlott telefonos fotósok közül is sokan szavaznak rá, mivel egyszerűsége mellett minden olyan alapfunkciót hoz, amivel telefonon szerkeszteni érdemes. Az igazi, komoly képszerkesztés úgyis a nagy grafikai programokkal lehetséges csak, asztali számítógépen vagy laptopon. Nem érdemes tehát telefonunktól és a rá letölthető képszerkesztőktől annyit elvárni, mint egy PhotoShoptól.

Érdekesség, hogy még ezek az egyszerűbb képszerkesztők is mennyi mindent tudnak és egy facebookra vagy instagramra kiteendő kép szerkesztéséhez legtöbbször elegendő funkcióval bírnak. Annak, aki nem üzleti céllal használja a közösségi médiát, tehát nem webshopot üzemeltet vagy saját vállalkozását, tevékenységét kívánja népszerűsíteni, nincs szüksége komolyabb képszerkesztésre. Hobbifotósként pedig már azért nincs szükség komolyabb telefonos applikációra, mert aligha telefonnal fog fényképezni. Az asztali gépeken is sokszor elegendő egy egyszerűbb szerkesztő, akár online típus is. A letölthető, ingyenes egyszerű szerkesztők közül a FotoFilter emelkedik ki, melynek nem túl újszerű a dizájnja, de alapműveletekhez remek. Főleg, hogy használata rendkívül egyszerű.

Valószínűleg a mobilok gyors fejlődése nemsokára a képszerkesztés új dimenzióit nyitja meg előttünk, ám akkor is kétséges, hogy mindenkinek lesz ideje és affinitása a képmanipuláláshoz. De minden esetre azt kell mondanunk, hogy az egyszerű, alapműveleteket elvégző szerkesztők kora talán soha nem fog lejárni.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük