/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Hasznos tanácsok, tippek sikeres vállalatoktól, hogy hol és hogyan találjuk meg cégünk számára a megfelelő SEO szakembert.

Rate this post

Vállalkozónak lenni és céget vezetni nem egyszerű. A pénzügyektől az értékesítésen át az informatikáig, mindenre oda kell figyelni, így túl sok teher nehezedik egyetlen személyre. Egy jó cégtulajdonos ezért még idejében kiszervezi a feladatokat és olyan szakképzett emberekre bízza, akiknek hála kevesebbet stresszel, drága időt takarít meg, és még az üzlet is jól megy.

Az internet egyre nagyobb szerepet tölt be egy vállalat életében, ezért természetesen elengedhetetlen egy jó weboldal. De lehet egy cégnek mesés honlapja, ha a látogatottsága rendkívül alacsony. Ekkor sok vállalkozó azon töri a fejét, hogy vajon mit ronthatott el, és ki segíthetne. Rengeteg cégtulajdonos ilyenkor eszmél rá, hogy nagy szüksége lenne egy SEO szakemberre. Sokan lebecsülik az SEO (Search Engine Optimization) szerepét, de ma már elengedhetetlen a tartalom keresőmotorhoz történő optimalizálása.

Volt idő, amikor a böngészők számára készített optimalizálás meglehetősen egyszerű volt, és szinte bárki elsajátíthatta azt. A keresőmotor algoritmusai azonban egyre kifinomultabbak és folyamatosan változnak, így egyre nagyobb szükség van egy SEO szakértőre, aki munkájának köszönhetően fokozaton előrébb kerül cégünk például a Google keresés során. A keresőmotorok láthatóságának növekedése pedig jelentős weboldal-forgalom és természetesen bevétel növekedést eredményezhet.

Egyesek úgy vélik, hogy a SEO rendkívül egyszerű feladat, ami könnyen megtanulható és nem igényel különösebb erőfeszítést. Az alapok elsajátítása valóban nem bonyolult, de sok éves tapasztalat és folyamatos tanulás szükséges ahhoz, hogy valaki jól végezze a munkáját. Ez egy külön szakma, amit nem lehet máról holnapra megtanulni. Ekkor felmerülhet bennünk a kérdés: Igen, valóban szükségünk van egy SEO szakemberre, de mégis hol találjuk meg?

Hol találjuk meg a számunkra megfelelőt?

A cégünk számára megfelelő SEO szakember megtalálása nem egyszerű, mint ahogyan más pozíciókra is sokszor elég nehéz megtalálni a tökéletes személyt. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk a számunkra ideális szakértőt, akinél jó kezekben lesz vállalkozásunk online elérhetősége.

Mindenekelőtt fontos az, hogy tisztázzuk mi magunk, mit is szeretnénk egy SEO szakembertől. Minden vállalat más és más, így természetesen az igények is változóak. Nem mindegy, hogy csak a weboldalunkat szeretnénk előrébb sorolni, vagy esetleg tartalomgyártásra, illetve a közösségi médiákon található oldalaink kezelésére is szükség van. Tegyük fel hát magunknak a kérdést, hogy milyen eredményeket szeretnénk elérni az SEO szakember segítségével?

Ez lehet például az, hogy elvárjuk az új kollégától, hogy egy éven belül 10%-kal növekedjen a weboldalunk forgalma. Fontos, hogy az elvárásaink reálisak legyenek, és azzal is legyünk tisztában, hogy minél nagyobb eredményeket tűzünk ki magunk elő, annál többet kér majd a leendő SEO-s kolléga. Ezért tehát egy költségkeretet sem árt meghatározni, mennyit tudunk szánni egy szakértőre.

Ahhoz, hogy az ajtónkon a jövendőbeli szakértőnk bekopogtasson, érdemes néhány karrierportálon szétnézni. Már számos álláshirdető/kereső oldal működik, ahol kiváló SEO szakemberekre lelhetünk.

A Jobsora az egyik ilyen portál, ahol nagy tapasztalattal rendelkező és magasan kvalifikált munkatársat találhatunk vállalatunk számára gyorsan és egyszerűen. Első lépésként fontos egy jó álláshirdetés, amire a jövendőbeli kollégánk jelentkezhet.

A hirdetés legelején fontos, hogy nagyon röviden bemutassuk a vállalkozásunkat, hiszen nem szeretnénk zsákbamacskát venni, akkor mi se áruljunk azt. Az álláshirdetések nagy részében csak a követelményeket és az elvárásokat sorolják fel a cégek, de arra nem térnek ki, hogy ezekért mi jár cserébe. Nem szép dolog csak az elvégzendő feladatokat kiemelni. Hogy könnyen átlátható és érthető legyen a hirdetés, ezért fontos pontokban szedni először a pozícióban elvárt feladatokat, az állás betöltéséhez szükséges tanulmányokat és szakmai tapasztalatot, majd a munkáért járó juttatásokat.

Az American Express többéves múlttal rendelkező SEO szakértője szerint amikor SEO specialistát keresünk érdemes megnézni, hogy a jelentkező, mely vállalatoknál dolgozott, és ott milyen kapcsolatokat ápolt. Nem utolsó dolog érdeklődni a korábbi vagy jelenlegi vállalat vezetőjénél és kikérni a véleményét az SEO szakemberrel kapcsolatban.

Az az SEO szakember, aki már szinte hihetetlennek tűnő eredményeket ígér rövid időn belül, figyelmeztető jelnek kell azt venni, hiszen a SEO-ban nincs garancia. Ha egy SEO szakember a Google, a Yahoo vagy a Bing első helyét ígéri, inkább nézzünk más után. A jelentkező ugyanis vagy így próbálja az állást megszerezni, vagy pedig tisztességtelen technikákat alkalmaz, amit a digitális marketing világában egyszerűen csak csalásnak neveznek. Jobb nem játszani a tűzzel, hiszen annak Google kitiltás lehet a vége.

A Moz.com SEO szakértői oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy vannak, akik titkos SEO technikákról beszélnek, amelyek azonban nem léteznek. Az SEO egy nyílt terep, ahol nincs szükség titkos eljárásokra, megoldásokra.
A Grow the Robotics SEO ellenőrző eszközt kínáló oldal a Google-re hivatkozva úgy véli, hogy kerülni kell azokat az SEO szakembereket, akik nem eléggé érdeklődőek. Egy jó SEO szakértő ugyanis tele van kérdésekkel. Afelől érdeklődnek például, hogy a cég ügyfelei hogyan találhatják meg a vállalat weboldalát; kik a cég versenytársai; milyen egyéb csatornákat használ a vállalkozás az üzlet előmozdítása érdekében. Mint látható a SEO nemcsak keresőmotor-optimalizálásról szól, hanem kőkemény marketingről is.

A legfontosabb SEO szakember képességek

A legfontosabb képessége valószínűleg az, hogy segítsen a vállalat vezetőségének megérteni, hogy a megfelelő SEO eljárások hogyan befolyásolják az üzletet és milyen előnyökkel járnak. A jó SEO szakember bármilyen HTML-t vagy CSS-t el tud olvasni, és a semmiből képes egy kiváló weboldalt készíteni. Ismeri a PHP-t és a WordPress-t, valamint képes megérteni bármelyik weboldal hátterét a webkiszolgálótól a DNS-ig.

Egyetlen SEO szakember sem tud garanciákkal szolgálni a cég weboldalának rangsorolását illetően, de reális célokat tud felállítani maga elé.
Sok munkát fordít egy weboldal SEO-barát fejlesztésére, habár a funkcionalitás a fontos, nem pedig az, hogy egy holnap mennyire mutatós. Érdemes megtalálni a tökéletes egyensúlyt a harmonikus weboldal és a funkcionális használat között.

De mégis mit csinál egy SEO szakember?

Mint arról már sokan hallottak a megfelelő kulcsszavak megtalálása elengedhetetlen a kereséskor az előre soroláshoz, ezzel együtt a minőségi forgalom eléréséhez. Korábban rengeteg SEO szakember túlzásba vitte a kulcsszavak használatát, így a Google ma már megtorolja a kulcsszavak felesleges erőltetését. Komolyabb pozíciót el lehet érni az autentikus és könnyen olvasható tartalommal.

Az SEO szakember feladata a weboldal optimalizálása. Ellenőriznie kell az oldalakat, hogy vannak-e meghibásodott linkek, a képek rendelkeznek-e címkékkel, mivel a Google a képet szöveg nélkül nem ’látja’, így azt rangsorolni sem tudja. Elengedhetetlenek a méta leírások, a megfelelő címek.

A kulcsszó stratégia készítése is a SEO szakértő mindennapi feladatai közé tartozik. Az oldalakat bizonyos kulcsszavakhoz optimizálja azért, hogy az internetes forgalom az adott oldalra irányuljon a keresési lekérdezések alapján.

A SEO kolléga versenytárs elemzést is végez. Az azonos területen működő vállalatok kulcsszavait, fizetett hirdetéseit, SEO stratégiáját, illetve a közösségi média platformokon folytatott tevékenységét vizsgálja meg. Ezenfelül optimizálja a weboldal sebességét is, amely rendkívül fontos a forgalom szempontjából. A felhasználók gyorsan, várakozás nélkül szeretnék elérni az adott weboldalt, így fontos az, hogy mennyi idő alatt töltődik be vállalkozásunk oldala. A sebességet befolyásoló tényezők közé tartozik a hosting cég, a webszerver, a platform, valamint a felületen elhelyezett szöveges tartalom és képek.

Az SEO szakember optimalizálja a weboldalon történő navigációt és a menü struktúráját, ellenőrzi a szöveges tartalmat, javítja a nyelvtani, illetve helyesírási hibákat. Jelentéseket készít, amelyeket a marketing osztállyal és a vezetőséggel is megoszt. Ebben leírhatja, hogy milyen feladatok végzett el, és azok milyen javulást hoztak. A weboldal diagnosztika és a hibaelhárítás is az ő dolga. Figyeli a különböző hibákat, spameket, a hackertámadás kísérleteit, valamint az üzemidőt. Ellenőrzi, hogy nincs e 404 hiba vagy duplikált tartalom. URL-eket hoz létre a megfelelő rangsorolás érdekében.

Segíti a marketing csoport munkáját, tanácsokat ad a márkanevek, a domain nevek, az alternatív domain nevek kiválasztását illetően. A közösségi médiában is aktív szerepet vállalhat, bár ez inkább a SEM munkakörébe tartozik. Az SEO továbbá optimizálja a felhasználói élményt, e-kereskedelmi oldalak esetén pedig minimalizálja a weboldal elhagyását vásárlás nélkül. Keresési elemzéseket folytat, különböző teszteléseket végez, hogy minél egyszerűbb és könnyebb legyen a weboldal kezelése, mindemellett javítja a közösségi média integrációit is.

Mint látható nagyon összetett az SEO munka, de egy tapasztalt szakember könnyen és gyorsan átlátja egy adott vállalkozás helyzetét, és komoly segítség lehet bármilyen iparágban működő cég számára.

https://www.americanexpress.com/en-us/business/trends-and-insights/articles/hire-excellent-seo-expert/
https://moz.com/blog/how-to-choose-seo-company-whiteboard-friday
https://growthrobotics.com/tips-hiring-seo-specialist/

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük