/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Fred algoritmus a Google új büntetője

Fred Google algoritmus
Rate this post

Március 8-án ismét egy Google frissítést figyelhettünk meg, mely az elmúlt évek egyik legnagyobb érdeklődésére tarthat számot mind a hazai, mind a külföldi SEO-val foglalkozó cégek számára, mely a Fred nevet kapta. Eleinte mindenki meg volt győződve arról, hogy a Google új frissítése a linkprofilok életképességét hivatott ellenőrizni, mára azonban sokkal összetettebb a kép.

Bár a Google hallgat az ügyben, vagy csak némi információval szolgálnak, annyi bizonyos, hogy az elmúlt napokban zajlott a Goggle különleges frissítése, mely alapjaiban robbantotta a külföldi és a hazai SEO ipart.

Bár egyenlőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretnék a hírt, annyival kendőzik a frissítést, mely szerint mindennap teszik a dolgukat. Ellenben ismerjük a mondást, attól, hogy paranoiások vagyunk, még nem biztos, hogy nem követnek.

Google szakemberek nem erősítették meg az algoritmus frissítést

Google szakemberek nem erősítették meg az algoritmus frissítést

Tekintettel arra, hogy információ, vagy adatközlés még ebben a pillanatban sincs, csupán találgatni lehet. Így az sem kizárt, hogy a Google egyszerre több frissítést eszközölt, melyek esetleg egymással összeakadva eredményeznek érdekes eredményeket.

Teóriák a frissítéssel kapcsolatban

Az sem igaz, amit a korábbi felvetések sugalltak a Fred elnevezéssel bíró algoritmussal kapcsolatban, hogy csak a linkprofil alapján rangsorol, mint ahogyan az sem fedi a valóságot, hogy csak az újabb oldalakat ellenőrzi, hiszen számtalan öreg, stratégiailag helyes oldal is büntetésben részesült a Fred algoritmusának köszönhetően.
Éppen így az sem igaz, hogy az AdSense reklámokkal ellátott oldalak hátrányt szenvednek a Google jelenlegi besorolásának köszönhetően, bár ebben az esetben egyenlőre nagy az átfedés.

Ismeretlen terület, avagy Fred mindent lát majd

Az algoritmus jelző rendszerek a szakértőkkel együtt szinte azonnal jelezték a változás tényét és azóta is kutatják a miértet. A Washington Post írója, Gene Marks sem kíméli a Fredet, cikke szerint a frissítés nem más, mint a link kapcsolatok minőségének összesítése, bár a rangsorolási tényezők veszélyeztetettségét egyetlen pillanatra sem vitatja.

Természetesen a Fred alapelve szintén a keresőoptimalizálás, hiszen egy oldal minél több hivatkozást csatol, annál nagyobb webes rangsort fog kapni. Így azonban már nem csak a hivatkozó kapcsolatok száma lényeges, hanem azok minősége is. Ezt érdemes figyelembe venni, amikor a rangsor tényezői szempontokat állítjuk fel az oldalakkal kapcsolatban.

Fred életbelépése utáni konverzió

A Black Hat fórum topicjait is felrázta az információ, hiszen amennyiben a Google csupán link alapú módosításokat hajtana végre, akkor a Black Hat Seo sem kevésbé érintett a jelenlegi helyzetben.
A Fred algoritmus által vizsgált oldalak úgy tűnik tartalom vezéreltek, akár blog formátumúak, akár más jellegű tartalommal bírnak.

Egyéb vizsgálatok azt mutatják, hogy az AdSense, vagy más hirdetési bevétel nélkül funkcionáló oldalakat részesíti előnybe. A fejlesztés ideje óta a SERP ingadozásai valóban túlmutatnak a szokványos mutatókon, érdemes lesz ezekre a verziókra odafigyelni, hiszen ha nem is csupán link alapú az algoritmus vizsgálata, annyi bizonyos, hogy az egész már az egész oldal minőségére kiterjedhet.

Cognitiveseo Fred kutatás

Cognitiveseo Fred kutatás

Ilyen erős mozgás legutóbb a Pingvin algoritmusának megszületésekor volt észrevehető, mely az oldalak linkprofiljának vizsgálatát végezte. Itt a gyengébb minőségű oldalak voltak veszélyben a ragsorolásban. Nehézségként lehet megemlíteni, hogy a legutóbbi Pingvin frissítése egy évet vett igénybe, így ezen algoritmus alapján, ha egy oldalt a linkprofil szempontjából büntetett, akár egy évbe is beletelt, mire a büntetés feloldás alá került.

Google Fred frissítés márciusban

Google Fred frissítés márciusban

A Fred ennek ellenére egyéb megfigyelések szerint folyamatosan frissül, így a hibásnak, vagy gyengébb minőségű bejövő linkek rangsorolása folyamatos lehet a Search Engine Journal szerint.

Továbbra sem egységes a Fred arca

A teljesen új, és nyilván okkal nem tisztázott algoritmus a SEO körökben ebben a pillanatban is hatalmas bizonytalanságot kelt. Sem a tartalmi követelményeit, sem pedig a kivédhetőségét nem ismeri a szakember gárda. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az egyik legnagyobb SEO-val foglalkozó cég az ausztrál DejanSEO a „SEO” találati listában egyáltalán nem szerepel. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy ezekben a pillanatokban is számtalan oldal kerül a találati lista legaljára, holott korábban a besorolása előkelő helyezést ért el, vagy tűnik el teljesen.

Mentés

Mentés

Share Button

1 hozzászólás Leave new

Fertelmes az internet „fejlődése” a gyilkos reklámok elburjánzása és elsőbbségi támogatása, az értelmetlen safe kommunikáció támogatása és a cenzúrával felérő büntetések eluralkodása. Miközben például a képkeresőben akár az első tíz oldalt is képes néhány site uralni.

Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük