Google előzmények áldás vagy átok?

Google előzmények
Rate this post

Számos segítséget kínál számunkra a Google de a legfontosabbak közé sorolhatjuk a Google előzmény eszközt. Napi szinten nyilvántartja számunkra, hogy mely honlapokat látogattuk meg. Biztosan Ön is került már olyan helyzetbe, hogy megnyitott egy weboldalt és azon fontos információkat talált.

Közbejött a napi munkába valamilyen program, vagy történt egy pillanatnyi áramszünet, esetleg pár nappal ezelőtt találta ezt a weboldalt és most szeretné újra megtalálni. Az előzményeket az eszköz segítségével nagyon gyorsan áttekintheti.

Így nézhetjük meg a Google előzményeket

Az előzményeket abban az esetben láthatjuk, ha a Google fiókunkba bejelentkeztünk és a bekapcsoltuk az internetes és alkalmazástevékenység szolgáltatásunkat. Hogyan tehetjük ezt meg? Roppant egyszerűen. A Fiókelőzmény oldalt megnyitva a Google megkér minket, hogy jelentkezzünk be a fiókunkba.

Google előzmények Chrome

Google előzmények Chrome nézet

Itt van egy kapcsoló, amit ki és be kapcsolhatunk. Ha a Google Chrome böngésző által használt alkalmazásokat is listáztatni szeretnénk, akkor azt is itt kell beállítanunk. Magát a tevékenységnaplónkat a következő címen érhetjük el: https://www.google.com/history/ . Most nézzük meg, hogy tulajdonképpen mit is ment a rendszer a Google előzmény alatt.

Minden olyan tevékenységét elmenti, amit Google-termék segítségével végez, illetve különféle szolgáltatásokkal, mint például a térkép vagy a keresés. Az összes kapcsolódó információkat is, mint a tartózkodási helye, a nyelvi beállítások, valamint a böngészők. Elmenti az összes interakcióját, amelyek termékekkel vagy kattintásokkal vannak összefüggésbe, és azokra a hirdetésekre is, amelyekre Ön reagál vagy vásárlással reagál le. Minden esetben tárolja az IP címet és természetesen az összes az eszközön megjelenített találatot.

Ha a Chrome által használt alkalmazásokat is bejelölte, akkor azokat is megjeleníti és javaslatokat is kaphat, hogy jobb és pontosabb találatokra leljen. Fontos tudni, hogy a kereséseket akkor is személyre szabhatja, ha éppen nincsen bejelentkezve az eszközén.

Olyan is előfordulhat, hogy az előzmények egyáltalán nem jelennek meg. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy be van-e lépve a Google fiókjába. Azt sem árt tudni, hogy csak bizonyos szolgáltatások kereséseit menti a szolgáltatás. Ilyen az internetes kereső, a térkép, a könyvek, a shopping, a hírek szolgáltatás. Az is elképzelhető, hogy olyan előzményt lát a tevékenységek között, amelyet nem Ön kezdeményezett.

Google Instant bekapcsolása mellett olyan előzményeket is ment a rendszer, amelyeket Ön ugyan nem hajtott végre, de egy keresést félbehagyott. A várható keresési eredményeket minden esetben naplózza az előzmények közé. Nagyon fontos itt még megjegyezni, hogy amikor idegen számítógépről jelentkezik be fiókjába akkor minden esetben lépjen is ki onnan. Ha ezt nem teszi meg akkor akár illetéktelenek is hozzáférhetnek adataihoz.

Ezekben az esetekben természetesen az idegen által indított keresések is bekerülnek az előzmények köz.

Google előzmények törlése egyszerűen

Számítógépről bejelentkezve a Google előzmény törlése történhet egyenként és lehetőség van az összes előzmény egyidejű törlésére is. Ha tételenként szeretne törölni, akkor a kis négyzeteket kell bejelölni azoknál a kereséseknél, amelyeket éppen törölni kíván.

Google előzmények törlése

Google előzmények törlése így néz ki Chrome

Ha az összes előzményt törölné, akkor a jobb felső sarokban található törlési lehetőségek közül a speciális elemet kell kiválasztani és azon belül a dátum kiválasztása és az összesített menüpont nyújt segítséget. Amennyiben a törlések után is láthatóak még az előzmények, úgy érdemes törölni a cookie-kat és a gyorsítótárat is.

A Google előzmények visszaállítása sajnos nem oldható meg

Amennyiben egyszer már kitörölte az előzményeket, úgy az többet vissza nem állítható. Ha úgy érzi, hogy némely weboldalra még a későbbiekben szüksége lehet, úgy azokat tegye minél előbb a könyvjelzők mappába, így elkerülheti az fontosabb adatvesztéseket.

Több könyvjelző mappát is létre lehet hozni, ezeket akár témakörönként is rendszerezheti. A Google előzmény kezelése közben alaposan nézze át a látogatott oldalakat és csak utána végezze el a végleges törlést.

Hogyan kapcsolhatjuk ki a Google előzményeket?

Ha úgy érzi, hogy az előzményeket soha nem akarja újra megnézni, vagy esetleg többen használnak egy számítógépet akkor érdemes a Google előzmény kikapcsolása. A Fiókelőzmények oldalt megnyitva a fiókunkba bejelentkezve végezhetjük el az eszköz ki és bekapcsolását. Érdemes azonban alaposan átgondolni ezt a lépést, hiszen így semmilyen böngészési adat nem kerül majd tárolásra.

Az előzmények törlése Android telefonon is megoldható

Android eszközökön szinte ugyanúgy kell a törlést elvégezni, mint az asztali gépeken. A Google előzmény egyesével és összesen is törölhető. A keresés ikonra kell kattintani, majd egy olyan találatra kell kattintani ahol az előzmények ikon is látható. Ezen hosszan rajta kell tartani az ujját és az előreugró ablak máris felkínálja az eltávolítás lehetőségét. A teljes törléshez a Menü, Beállítások, Adatvédelem majd Keresési előzmények törlése ikonra kell kattintani.

Érdemes az Android készülékeken néha végrehajtani az előzmények törlését, hiszen rengeteg helyet foglalnak el a háttértárban. Ha úgy érzi, hogy okostelefonja nagyon lelassul, akkor érdemes ezt a tevékenységet elvégezni a gyorsabb működés érdekében.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.