/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Így használták a Google keresőt az amerikaiak és a magyarok 2017-ben

Rate this post

A Google kereső napjaink részévé vált, és a jól megszokott év végi trend keresésekről készítettünk egy nem is olyan kicsi összefoglalót.

Az év vége kiváló alkalmat jelent némi visszatekintésre, illetve a következtetések levonására: megnéztük, mire voltak kíváncsiak az amerikaiak és mire kerestünk mi idehaza.

Nézzük először az amerikai Google keresési toplistát:

1. Hurricane Irma
2. Matt Lauer
3. Tom Petty
4. Super Bowl
5. Las Vegas shooting
6. Mayweather vs McGregor fight
7. Solar eclipse
8. Hurricane Harvey
9. Aaron Hernandez
10. Fidget Spinner

A toplistát azok a keresőkifejezések uralják, amelyek egy-egy eseményhez köthetők; a semmiből jöttek, a csillagokig törtek, majd eltűntek.

Irma hurrikán a Google vezető kulcsszava volt szeptemberben

Az Irma hurrikán szeptember első felében pusztított a Szélcsendes-szigetek, a Nagy-Antillák és a Turks- és Caicos-szigetek térségében, illetve elérte az USA délkeleti államait. Csaknem 300 km/h szélsebességével minden idők második legerősebb dokumentált hurrikánja volt az Atlanti-óceán térségében. Noha kimagasló keresési trendek csupán Florida, Észak- és Dél-Karolina, Georgia és Alabama államban valósultak meg, ez is elegendő volt ahhoz, hogy a „Hurricane Irma” legyen idén a legkeresettebb kifejezés az Egyesült Államokban.

NBC műsorvezető

A lista második helyére Matt Lauer érkezett, bár aligha vágyott ilyen jellegű közismertségre. Az NBC ismert műsorvezetője körül novemberben izzott fel a levegő, amikor több nő mesélt Lauer zaklatásairól. A botrányt tovább dagasztotta a nők beszámolója, miszerint folyamatosan igyekeztek jelenteni a zaklatásokat, de a Today című műsor népszerűsége miatt segítségkérésük süket fülekre talált.

Tom Petty halálhíre a Google harmadik legkeresettebb témája volt

A harmadik helyen Tom Petty végzett, aki sajnos csak a halálának köszönhetően kerülhetett a legkeresettebb keresőkifejezések közé. Habár idehaza kevésbé ismertük a nevét, az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendett. Az életen át tartó zenei pályafutása során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint George Harrison, Bob Dylan és Roy Orbison.

Boldogabb vizekre evezünk a „Super Bowl” sikerével. Az idei finálét hatalmas várakozás előzte meg, ahol nem mindennapi izgalmak vártak a nézőkre: a New England Patriots tetemes, 25 pontos hátrányt ledolgozva lett bajnok az Atlanta Falcons ellen. Az összecsapás elő- és utóélete a 4. helyig repítette a „Super Bowl” kifejezést.

Október 1-én a Las Vegas-i lövöldözés híre rázta meg az egyesült Államokat és az egész világot. A 64 éves Stephen Paddock 59 embert ölt meg gépfegyverével egy hotelszoba ablakából lövöldözve. A tömegmészárlást az Iszlám Állam vállalta magára, de az amerikai hatóságok cáfolták az összefüggést.

Hatalmas várakozás előzte meg Mayweather és McGregor összecsapását. A bokszban nem divat a visszafogottság és az óvatos fogalmazás, így a meccset egyenesen az évezred összecsapásának bélyegezték. Végül egy TKO-val kellett beérniük a nézőknek, de ez is elég volt ahhoz, hogy a mérkőzés a legkeresettebb kifejezések közé kerüljön.

Az amerikaiak 99 évet vártak egy olyan napfogyatkozásra, ami a keleti partól a nyugatiig megtekinthető volt. Az eseményt hatalmas várakozás előzte meg. Rendkívül érdekes a napfogyatkozás térképének, illetve az államokra jellemző keresési volumenek összefüggése.

Hurrákánból kijutott az amerikaiaknak a ’17-es évben. A négyes erősségű Harvey hurrikán augusztusban pusztított a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térségében. A Harvey a texasi partokat érte el, így nem meglepő, hogy az internetes keresések is ebben az államban történtek, illetve kisebb arányban a szomszédos Louisiana-ban. A földrajzi érintettség államokon belül is tetten érthető: Louisiana állam esetében a Texas állammal szomszédos tenderparti Lake Charles megye produkálta a legtöbb keresést.

Áprilisban Aaron Hernandez öngyilkossága foglalkoztatta a közvéleményt. A New England Patriots korábbi elkapója azt követően végzett magával, hogy a bíróság egy kettős gyilkosság vádja alól felmentette. Az igazi hírverést a szülei döntése alapozta meg: felajánlották fiuk agyát egy kutatóközpont részére, akik a sokévi amerikaifutball hatását vizsgálták rajta. Megállapították, hogy Arron-nál krónikus traumatikus enkefalopátia alakult ki, ami depresszióval, hangulatingadozással és kognitív betegségekkel jár együtt.

A tizedik helyen találjuk az első olyan keresőkifejezést, ami heteken keresztül foglalkoztatni tudta az embereket: ez nem más, mint a Fidget Spinner. A pörgő csodaeszköz népszerűsége május elején tetőzött, de áprilistól egészen júliusig képes volt fel-felkelteni az amerikaiak kíváncsiságát.

Az amerikai lista áttekintése után vegyük szemügyre, mire kerestünk idehaza.

Íme Google keresések toplistája Magyarországon

1. Black Friday
2. Eurovision
3. FINA
4. Szmogriadó
5. Fidget spinner
6. X-Faktor
7. Óraátállítás
8. iPhone 8
9. Stats Royale
10. Chester Bennington

Vásárlás a legfontosabb a magyaroknak?

A magyar toplista csúcsán a Black Friday kifejezés végzett. Az amerikai kereskedelemből átvett leárazások napja évek óta hatalmas népszerűségnek örvend Magyarországon, így nem meglepő ez a helyezés.

Az Eurovízió dalverseny minden évben milliókat ültet a tévékészülékek elé. A keresési volumenek csupán néhány napig szárnyalnak, de ez is elég ahhoz, hogy a Magyarországon a második legkeresettebb kifejezéssé lépjen elő.

A hazai úszó VB népszerűsége töretlen

A FINA szó megjelenése egyértelműen a nagysikerű vizes világbajnokságnak köszönhető, aminek Budapest adott otthont ez év nyarán. A magas keresési volumenek a VB teljes ideje alatt, illetve július elejétől egészen augusztus közepéig jellemzők voltak.

Fontos volt a szmogriadó a magyaroknak

A negyedik helyen megjelenő szmogriadó kifejezés a lokális keresések kiváló példája. A Google által közölt adatok jól mutatják, hogy az érdeklődés kizárólag a fővárosra, illetve Pest megyére korlátozódtak, némi érdeklődést még a szomszédos Nógrád megye mutatott.

Stressz oldó játék is igen népszerű kereső kifejezés volt

A legnépszerűbb magyar keresőkifejezések listáján ötödik helyet szerezte meg a Fidget Spinner. A stresszoldóként kikiáltott játék népszerűsége hazánkban sokkal rövidebb ideig tartott, mint az Egyesült Államokban. Míg odaát nagyjából négy hónapig Fidget Spinner-lázban égtek az emberek, addig Magyarországon ez másfél hónap alatt lezajlott.

A toplista további kertesőkifejezései között említjük az X-faktor tehetségkutató műsor címét, az évi két alkalommal felpörgő óraátállítást, a sikertermék iPhone 8 mobiltelefont, a Stats Royale böngészőjátékot és Chester Benningtont, a Linkin Park júliusban elhunyt énekesét.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük