Google Platypus mobil algoritmusa a felhasználói élményt fogja ellenőrizni

Platypus a Google új mobil algoritmusa
Rate this post

A hónapokon át tartó csend után az utóbbi egy hónapban nagyon felpörgette az eseményeket a Google, ami az algoritmusfrissítéseket és az új Platypus mobil algoritmust illeti. A napokban számos információ látott napvilágot az eddigi algoritmusfrissítésekről, de ami igazán nagy port kavart az online világban is, az a Google algoritmus legújabb változatának a megemlítése volt a Sydney városában megtartott keresőmarketing (SMX) konferencián.

Platypus vagyis kacsacsőrű emlős az új algoritmus

Az új mobilbarát algoritmus kapcsán a Google cég tartja magát a hagyományhoz és egy P kezdőbetűs állatról nevezte el, amely a mobiltelefonon elérhető weboldalak felhasználói élményén kíván javítani a jövőben. A Platypus (kacsacsőrű emlős) algoritmus legfőbb ismérve lesz a lassú oldalbetöltéssel rendelkező weboldalak hátrasorolása a mobil találati listán, ugyanakkor azok a weblapok is hátrasorolásra számíthatnak, ahol a mobilfelhasználókat kényszerítik bizonyos applikációk letöltésére, miután az organikus listából az oldalra látogattak – olvasható a webceo.com weboldalán.

A Google 2015. április 21-én indította útjára az első mobil algoritmusát, amelyet az előző algoritmusokhoz képest előre bejelentett, azért hogy a webmesterek időben át tudjanak állni weblapjukkal a mobilos használatra. Az okostelefonokra kifejlesztett algoritmust óriási várakozás előzte meg, de mint végül kiderült a magyar mobilos találati listákon alig volt érzékelhető hatása. Ezzel ellentétben az USA-ban nagy vesztesek voltak a mobil algoritmus futtatása után, amit Mobilegeddon -nak neveztek el.

A honlap sebesség optimalizálása nem csak a Google miatt fontos

A mobil internetezők többsége használja a Facebook-ot és más közösségi oldalakat is, gondoljon rájuk!

Fontos lesz a sebesség optimalizálása

A május 12 és 13-án megrendezett SMX konferencián ismét előre bejelentették az új Platypus algoritmus érkezését, igaz még a pontos dátumot nem árulták el. Garry Illyés a Google cég magyar származású munkatársa a konferencián elárulta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a mobilbarát weboldalakra, és hogy a felhasználói élményen szeretnének javítani az új mobilbarát algoritmussal. Az új algoritmus várhatóan már a mobiltelefonos betöltési sebességet veszi figyelembe és nem az asztalit. Garry Illyés azt is kifejtette, hogy a jövőben kulcsfontosságú lesz a felhasználói élmény feljavítása, hiszen egyre több a mobiltelefonos internet-felhasználó. A Google szakértője azt is kihangsúlyozta beszámolójában, hogy két különálló algoritmust használnak majd az asztali és a okostelefon felhasználok számára, ami legfőképpen a felhasználói élményt veszi alapul.

Mit tudunk és mit nem a Platypusról

Amit eddig tudunk az új algoritmusról: a neve Platypus, és hogy javarészt a weboldalak mobilbarát felhasználó barát kialakítást veszi figyelembe, azon belül is az oldalsebességet.

  • Amit egyelőre nem tudunk:
  • Mikor futtatják le a Google munkatársai?
  • Milyen egyéb elemei is lesznek?
  • Milyen hatással lesz a magyar mobiltelefonos találati listára?

A kérdések adottak a válaszokra azonban még várnunk kell legkésőbb a Platypus mobilbarát algoritmus futtatásáig.

Mit tehetünk a Platypus futtatása előtt?

Minden képen javasolt a mobil barát weboldallal rendelkezni. Ezt a legköltséghatékonyabban úgy tudjuk meg tenni ha a weboldalunk responzív nézettel is fog rendelkezni. Ami még nagyon fontos a weboldal sebessége és a felhasználói élmény. Ezt a Google site speed test oldalon van módunk egyszerűen ellenőrizni. A sebesség 80/100 már egy elfogadható értéknek mondható a felhasználó élmény esetében a ne adjuk alább a 95/100-nál de törekedjünk a 100/100-as érték elérésében.

Ne feledjük a weboldalt sosem a Google számára fontos optimalizálunk ha nem a látogatónk, az ügyfeleink számára.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük