A Google szótár mesterséges intelligenciával lesz pontosabb

Google szótár mesterséges intelligenciával
Rate this post

2016 márciusában látott napvilágot az a hír, miszerint a Google szótár pontosítását mesterséges intelligenciával kívánják megoldani. A Google a jelenlegi statisztikai elemzésen alapuló módszerét kívánja leváltani. A Google szakemberei a „deep learning” technológiát egyre több szolgáltatásába kívánja bevezetni és ez természetesen a szótárt is érinti.

Az új technika nem más, mint a mesterséges intelligencia. Március 10-én a Google Brain csapata egy konferencián a következőket közölte: „Ezt a technológiát már elkezdték alkalmazni a térkép, a fotók és a gmail területén, de most a szótár következik.” A San Francisco-i konferencián Jeff Dean a Google vezető munkatársa jelentette be a nagy hírt.

Pár kattintással elérhető a Google szótár fordító program

A Google által kínált fordító segítségével szavakat és kifejezéseket is lefordíthatunk. Számítógépen történő fordításkor a fordító oldalára érve a képernyő legtetején tudjuk kiválasztani a forrás- valamint a célnyelvet. A nyelvfelismerés gomb is segítségére lehet, ha nem tudja pontosan, hogy milyen nyelvet kíván éppen használni. A szöveg begépelésével egyidejűleg a fordító ablakban azonnal megjelennek a fordított szavak. Minél több szót, szöveget gépel be, annál pontosabban fordít a Google szótár is.

Minden esetben megjelenik egy egyszerűbb változata is a szótárnak, ahol a szó szófaját láthatja, illetve annak különböző használt változatait. Amennyiben a fordítást azonnal szeretnénk látni, úgy a Javascriptet be kell kapcsolni, hiszen annak hiányában csak a szöveg teljes begépelése és a fordítás gomb megnyomása után láthatjuk a fordított szöveget.

Google szótár

Google szótár

Kimondott szavakat is fordít a Google hangos szótár programja

A beszéd fordítása elérhető számítógépen és fordító alkalmazásban is. A Google szótár oldalára ellátogatva a szövegmező bal alsó sarkában láthatunk egy apró mikrofon ikont. Erre kattintva érhető el az alkalmazás. A program egy „Most beszéljen” üzenet segítségével közli, hogy a fordítást megkezdhetjük. Érdemes előtte ellenőrizni, hogy a mikrofonunk bekapcsolt állapotban van-e. A fordító alkalmazás használata nem sokban tér el az előzőtől. Az alkalmazást megnyitva a képernyő tetején láthatjuk a nyelvek gombot, amivel a forrás- és a célnyelv szintén kiválasztható. A nyelv kiválasztása után kell a mikrofon ikonra kattintani, majd a „Most beszéljen” üzenet után kezdheti is a hang alapú fordítást.

Egyes nyelvek esetében a Google szótár még a nyelvjárás kiválasztására is lehetőséget ad, ezt a nyelvjárások kiválasztása gombbal tehetjük meg. A sértő szavak tekintetében mindenkire gondoltak a fejlesztők, hiszen be és ki is kapcsolhatjuk ezt a lehetőséget. Mindenki úgy alkalmazza, ahogy éppen szeretné. Egy kis pipa segítségével állíthatjuk be azt, hogy kívánjuk-e használni ezt a lehetőséget vagy sem.

Egy különleges kutatási és fejlesztési program a Google szemüveg

A Google fejlesztésének célja az volt, hogy kifejlesszenek egy olyan fejre illeszthető készüléket, ami segít a valóság azonnali megjelenítésében. A szemüveg segítségével természetesen a Google szótár is elérhető. A szemüveget minimalista stílusban tervezték meg, hiszen egy vékony alumínium keretből áll, amely két orrnyereg védőt tartalmaz. A hangvezérléssel működő eszköz működtetéséhez a kezünket egyáltalán nem kell használni. Az Android operációs rendszeren alapuló kütyü képes az internethez is kapcsolódni.

Bármit megtehetünk, vele ugyanúgy mintha a hagyományos módszerrel kezelnénk a számítógépet. A szemüveg oldalán található egy tochpad, amelynek segítségével görgetni is tudunk, ez azoknak lett kitalálva, akik a hang alapú vezérlést nem annyira részesítik előnyben. Amerikában közel 1500 dolláros áron lehet a szemüveget megvásárolni, amely mellé természetesen napszemüveg lencsét is lehet kapni.

Azok a vásárlók, akik részt vettek a Google Explorer programjában ingyen juthattak hozzá a szemüveghez. Ezek a felhasználok, ma számtalan helyen árusítják már a szemüveget jóval olcsóbban, mint az 1500 dolláros ár. Amennyiben egy teljesen új szemüveget szeretne vásárolni, úgy mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen átszámítva 340 000 és 550 000 Ft körüli árakon lehet hozzájutni.

Talán kevesen tudják, de létezik a Google szótár app androidra is

A Google szótár android készülékekre is telepíthető. A telepítés után láthatjuk, hogy többféleképpen is fordíthatunk az app segítségével. Begépeléssel 90 nyelven fordít, ha fényképezőgép segítségével szeretnénk fordítani, például információs táblákat, akkor azt 26 nyelven képes megtenni.

Google szótár android app

Google szótár android app

A kétirányú automatikus nyelvfordítást 40 nyelven teszi meg nekünk az applikáció. Ha éppen utazás előtt állunk, akkor lehetőségünk van további nyelvi csomagok letöltésére. Android platformon akár internetkapcsolat nélkül is használhatja a fordító programot, így egy külföldi utazás alkalmával nem kell hatalmas adatköltségekkel számolni. Az offline használathoz egy különálló alkalmazást kell letölteni, ami körülbelül 210 MB, de utána már korlátlanul használhatja internet nélkül a programot. 50 nyelvi csomag közül lehet kiválasztani a számunkra éppen legmegfelelőbbet. Azt viszont fontos tudni, hogy az online fordító sokkal átfogóbb, mint az offline szótár.

Több érdekes felhasználói vélemény is megjelent már a termékről. Egy biztos, ha nagyon zajos helyen tartózkodunk, akkor elképzelhető, hogy a nagy háttérzaj miatt a fordító képtelen lesz a pontos fordításra, illetve olyan is előfordulhat, hogy le sem fordítja azt a szöveget, amire éppen szükségünk van.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük