/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Mikro-momentum esettanulmányok 4 világcégtől

4 esettanulmány a mikro-momentumokról
Rate this post

Az okostelefonok elterjedése az online vásárlási folyamatokat is jelentős mértékben átalakította. Ma már az online kereskedelemben érdekelt cégek kétharmada prioritásként kezeli az úgynevezett mikro-momentumokat, illetve a hatékonyság növelése érdekében hajlandók akár jelentős átalakításokat is elvégezni a cég értékesítési struktúrájában.

Az online kereskedelemben érdekelt cégek versenyt futnak az idővel; minél inkább nő a mobil felhasználók aránya, annál nagyobb lemaradást és profitvesztést szenvednek el a konkurenseikkel szemben.

A cégek elsődleges érdeke, hogy az online értékesítési felületükön a vásárlók minél gyorsabban és minél egyszerűbben megtalálhassák a számukra vonzó termékeket és ajánlatokat. Ha a felhasználók hosszas keresgélésre kényszerülnek, a konverziós ráta értelemszerűen romlik. Ugyanezt a negatív hatást eredményezi a sok szükségtelen információ elhelyezése a vásárlási folyamatokban.

A mikro-momentumok olyan lehetőséget jelentenek a cégek számára, amelyek kétségtelenül meghatározóvá válnak a profitért folytatott versenyben. Kérdéses, a kisebb cégek ezt milyen módon képesek eredményesen megvalósítani, de bizonyosan sokat fogunk még hallani és beszélni a témáról.

4 esettanulmánnyal szeretnénk ötleted adni a hazai vállalkozások részére, milyen módon optimalizálják a célcsoportjukra a tartalmukat és a weboldalaikat. Ez a résmarketing még nagyon gyerekcipőben jár így aki most lép, az nagyot tehet egy olyan világ felé amiben már most is élünk. Vagyis a mobilt az okostelefont használók felé.

Márkahűség kontra hatékony kommunikáció

A mobil felhasználók 65 százaléka állítja, hogy a választását elsősorban a számára szükséges leghasznosabb válasz befolyásolja, a márka csupán másodlagos e tekintetben.

65%-a mondja a felhasználóknak, hogy fontosabb az információ, mint a márka

mobilosok 65%-a mondja, hogy fontosabb az információ, mint a márka

A mobil felhasználók jellemzően többre tartják a problémájukra vonatkozó célzott választ, mint a márkahűséget. A Google tanulmánya szerint a vásárlók harmada máshol vásárolja meg a terméket, ha egy másik helyen több hasznos információhoz jut az érkezés mikro-momentumában. A vásárlók fele a keresések során új márkákkal találkozik.

A mikro-momentumok hatékony kezelése rendkívüli jelentőséggel bír és rengeteg lehetőséget tartogat. A Google javaslatai rámutatnak azokra az alapvető tudnivalókra, amelyek segítséget jelentenek az irány irányú fejlesztésekben.

A Fiat rámenős: „tudni akarom” és a „venni akarok”

A Fiat vezető szakemberei úgy vélték, 28 évnyi kihagyás után érdemes lehet visszatérni az amerikai piacra. A Fiat 500-as ideális választásnak tűnt; a kisméretű városi cirkáló olyan opciót jelent az amerikai vásárlók számára, ami némiképp szokatlan, mégis újszerű és szerethető. Az üzemanyag árának emelkedése miatt egyre költségesebbé vált a benzintemető autók fenntartása, így a kis fogyasztással büszkélkedő Fiat 500-as költséghatékony alternatívaként jelent meg. A Fiat vezető szakemberei arra lettek figyelmesek, hogy amit korábban hátrányként ítéltek meg, az mostanra előnnyé vált. Minden adott volt a piaci betöréshez.

Fiat 500 mikro-momentum esettanulmány

Fiat 500 mikro-momentum esettanulmány – fotó Google

A Fiat marketingje ügyesen lépett; a hirdetéseikkel elborították a célpiacot, elsősorban a „kis autó” és „városi autó” típusú keresésekre fókuszálva. Ilyen módon igyekeztek a mikro-momentumok segítségével elérni a célközönséget.

Az asztali számítógépekről érkező látogatók egy játékos felületek kaptak, ahol félmillió szín közül választhatták ki azt az árnyalatot, amivel be szeretnék festeni az autójukat… A mobil felhasználók esetében viszont a mikro-momentumok segítségével a látogatókat a legközelebbi bemutatótermeikbe invitálták. A megoldás sikertörténetként került be a köztudatba.

Az Unilever nem kertel: „légy hasznos” és „légy jelen”!

Az Unilever zseniális felismeréssel állt elő; észrevették, hogy a szépségipar legnagyobb szereplői nem adnak megfelelő választ az online felmerülő igényekre és kérdésekre. Ezen felbuzdulva a Google-lel karöltve megvizsgálták a felhasználói igényeket és keresési szokásokat, majd kialakítottak egy stratégiát, aminek eredményeképpen megszületettek az „All Things Hair” Youtube csatorna új fejezetei. Az így létrehozott csatorna a mikromomentumok sajátosságait figyelembe véve tökéletesen alkalmasnak bizonyult a márkahűség növelésére.

All Things Hair Youtube csatornája adta a fontos információk hajápolással kapcsolatban

All Things Hair Youtube csatornája adta a fontos információk hajápolással kapcsolatban

Az Unilever csatornája mindössze 10 hét leforgása alatt vezető szerepre tett szert a kategóriájában, egy év alatt pedig 50 millió megtekintést értek el. Ha az emberek megfelelő válaszokat kerestek a hajápolással kapcsolatban, akkor az „All Things Hair” Youtube csatornára hagyatkoztak…

Johnson&Johnson és Loreal: „Meg akarom nézni!”

Alison Lewis, a Johnson&Johnson cég marketing vezetője annak a véleményének adott hangot, miszerint a látogatók „meg akarom venni” ingere sok esetben „meg akarom nézni” ingerben gyökerezik. A specialista szerint emiatt a nagy cégek rengeteg olyan videót készítenek, amelyek választ adnak a látogatókat foglalkoztató kérdésekre. Nagyszerű példa erre a cég Clean&Clear márkája, amely mintegy 100 különböző videóval igyekezett információt szolgáltatni a potenciális vásárlók számára. A tapasztalat azt mutatja, hogy a videó megtekintését követően a felhasználók érdeklődővé válnak a termék iránt és sok esetben keresést indítanak a termék nevére vonatkozóan. Ezt az összefüggést ma már bizonyított tényként ismerjük.

A Loreal cég a „légy hasznos” és „légy jelen” irányvonalaknak igyekezett megfelelni, amikor megalkotta a „Makeup genius” névre keresztelt mobil alkalmazását. Az applikáció igazi sikertörténet; fénykép alapján képes felajánlani olyan make-up megoldásokat, amelyek teljesen személyre szabottak. Ilyen módon a felajánlott termékek vásárlása kézzelfogható ösztönzés.

Nem csak a világcégeknek sikerülhet a mikro-momentum

A Red Roof Inn szállodalánc ékes példája annak, hogy a mikro-momentumok nyújtotta lehetőségek nem csak a világcégek kiváltsága. A szállodalánc vezetői felfigyeltek a járattörlések miatt a reptereken ragadt utasokra; a cég az AdWords segítségével valós időben elérte a reptéren ragadt tízezreket és minden esetben a legközelebbi szállodájába irányította őket. A megfelelő mikro-momentumok alkalmazásával a szállodalánc 60 százalékkal növelte a nem márkajellegű keresésekből érkező forgalmát.

Redroof a repülőtereken ragadt utasokat célozta meg a mikro-momentumon keresztül

Redroof a repülőtereken ragadt utasokat célozta meg a mikro-momentumon keresztül

Mikro-momentumok mikor jönnek a hazai példák?

A fenti 4 példa egyike jó példa, jól szemlélteti azt a gondolkodásmódot, ami a gyorsaságra és a pontos célzásra alapul, illetve annak az igénynek a kielégítését amivel a látogatók felé tehetünk egy újabb lépést, hogy márkánktól függetlenül minket válasszanak. És ami ebben nagyon jó, hogy nem kell ehhez egy óriás múlti cégnek lennie, ha nem a kreativitás és annak megvalósításának kell találkoznia.

Fel a mikro-momentumokra, lássuk hogyan fognak születni az első hazai példák.

Ha esetleg már tud ilyenről ossza meg velünk itt és most!

 

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük