A WordPress 4.5 újdonságai

Rate this post

A WordPress fejlesztőcsapata nemrég adta ki a WordPress 4.5 verzióját – kódneve “Coleman”, a jazz szaxofonos Coleman Hawkins után elnevezve -, amely számos kényelmes változtatást hozott a felhasználók számára. Könnyebben linkelhetünk, adhatunk meg saját logót az oldalunknak, valamint mobileszköz nélkül láthatjuk az oldalunkat, hogyan is néz ki majd táblagépen és okostelefonon.

Gyorsabb és kényelmesebb linkelés, és egyéb formázási lehetőségek

Mostantól a linkek könnyebben létrehozhatóak. Nem kell mást tennünk csupán, mint kijelölni a kívánt szövegrészt, és ráklikkelni a linkelés ikonra, ami után egy szöveg mező ugrik elő, amelybe beírhatunk egy külső oldal elérését, vagy akár rákereshetünk egy saját belső oldalra is. Ha részletes beállításra van szükségünk, akkor klikkeljünk a fogaskerék ikonra.

Emellett három elválasztó vonal _—_ megadásával könnyen lehet egy hosszú vízszintes vonalat létrehozni.


A techbloggerek pedig örülhetnek, hogy mostantól a kódrészletek megadása is egyszerűbb. A kívánt szövegrészt két ` jel közzé kell berakni, amit magyar billentyűzeten az AltGr + 7 kombinációval használhatunk.

WordPress 4.5 = Saját logók

Saját logó beállítása – sablontól függően – könnyebb, mint valaha

A témától függően könnyen lehet hozzáadni az oldalunkhoz. A WordPress saját témái közül a legutábbi kettőn – _Twenty Fifteen és Twenty Sixteen_ – már be is lehet állítani ezt. A feltöltött képet nem kell előre pontosan méretezni/vágni, ezt akár megtehetjük a logó beállításakor is.

WordPress 4.5 = Reszponzív – mobilos – élő előnézetek

Aki használja a wordpress.com oldal adminisztrációs felületét azoknak nem jelent újdonságot az, hogy a szerkesztői felületen keresztül meg lehet nézni, hogyan is fest a bejegyzésünk, illetve oldalunk a különböző eszközökön. Háromféle nézet közül tudunk választani: _monitor (asztali vagy laptop gépek), táblagép, és okostelefon._

Nem kell tehát ezeknek az eszközöknek kéznél lenni, néhány gombnyomással megtudható, hogy milyen méretet állítsunk be képeink, vagy a beszúrt YouTube videó számára.

Élő előnézetben mostantól megnézhetjük, hogyan is néz ki oldalunk normál monitoron, táblagépen vagy okostelefonon

Ez a lehetőség természetesen nem csak az egyszerű bloggerek számára hasznos kiegészítő, hanem ezzel tesztelheti a sablonfejlesztő a saját munkáját is. Akkor is használhatjuk a nézetváltást, ha az adminisztrációs felületen új sablont akarunk nézni az oldalunk számára a wordpress.org oldalon található sablonok közül.

Változtatások fejlesztők számára

  • Okos képméretezés: a generált képek mostantól 50%-al gyorsabban töltődnek be, minőség csökkenés nélkül.
  • Szelektív frissítés: a testreszabásnál mostantól olyan keretrendszer támogatás van, aminek segítségével az előnézet nem írja újra a PHP kódod JavaScript-ben.
  • Script Loader fejlesztések: Jobb támogatás a fejléc/lábléc szkriptek betöltéséhez. Az új wp_add_inline_script() segítségével extra kódot lehet hozzáadni a regisztrált szkriptekhez.
  • Jobb beágyazható sablonok: a WordPress 4.4-ben megjelent beágyazható sablonokat osztották fel részekre, és a sablont saját maga felülírhatja, a sablon hierarchián keresztül.
  • JavaScript könyvtár frissítések: jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3, és Underscore 1.8.3.

Mit hozhat a WordPress 4.6 kiadása?

A következő kiadás előkészítése még csak most kezdődött el, és a fejlesztők a hivatalos oldalon már várják a javaslatokat.

WordPress 4.5 hogyan befolyásolja a keresőoptimalizálást?

Leginkább a felhasználói élmény javítására lehet jól használni a WordPress 4.5 újdonságait. A mobil nézetek vagyis a többféle méretű kijelzővel rendelkező eszközre való optimalizálásban segít sokat. A linkek elhelyezés személy szerint egy kicsit túl lett bonyolítva, de a külső és belső linkek fontosak keresőoptimalizálásunk során, ezért itt inkább visszalépésnek éltem meg, de majd hozzászokunk.

 

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.