/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Káros linkek a keresőoptimalizálásban, mit csináljunk velük?

Káros linkek törlése
Rate this post

A Pingvin algoritmus megjelenése előtt a káros linkek fogalmával valójában csak elméleti síkon foglalkoztunk; a Google minőségi irányelvei egyértelműen felhívták a figyelmet a manipulatív linképítés veszélyeire, de a gyakorlatban ennek semmilyen retorzióját nem tapasztalhattuk 2012 áprilisáig.

2012-ben a Pingvin algoritmus teljesen megváltoztatta a linképítés gyakorlatát; a korábban használt linkelési módok többsége károssá vált, a manipulatív módszerek többsége büntetést vont maga után, mindezek következtében pedig a rendelkezésre álló lehetőségek megváltoztak vagy megszűntek.

A „fénykorszakban” a magyar nyelvterületen mintegy 600 katalógus működött, mára ezekből csak mutatóban maradt néhány. Mondani sem kell, hogy a katalógusokból származó linkprofil nem felel meg a Google irányelveinek; az irányelvek szerint csakis a természetes úton létrejövő hivatkozások lehetnek értékesek, de a gyakorlatban a minőségi megoldások ugyanolyan jelentőséggel bírnak.

A linkprofil felülvizsgálata és a káros linkek szűrése

Mindenekelőtt azt kell meghatároznunk, melyek a káros linkek és hogyan ismerhetjük fel őket. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen nincsenek egyértelmű paraméterek, amelyek alapján beskatulyázhatnánk a hivatkozásokat.

A káros linkek többségét a mai napig a katalógusokból érkező hivatkozások jelentik; ezek abban az esetben jelentenek komoly veszélyt, ha számbeli vagy aránybeli többséget képeznek, illetve meghatározóak a teljes linkprofil egészét tekintve. A katalógusok könnyen felismerhetők, hiszen minden egyes bejegyzésük külső hivatkozást tartalmaz, ráadásul ezek a legkülönfélébb témákat tartalmazzák a duguláselhárításról a láthatatlan fogszabályozásig.

A káros linkek sorába tartoznak továbbá mindazok a linkek, amelyek érdemi szöveges tartalom nélkül látogatókkal nem rendelkező, manipulatív célokra létrehozott oldalakon jelennek meg; ezek lehetnek különböző „linkhálózatok”, külön e célra készített aldomaines szekciók, linkekkel telezsúfolt „partnereink” oldalak, stb…

Káros linknek vagyis backlinknek számítanak még a túl kulcsszavas linkek, amik nem természetesek mivel egy link ami nem manipulációs célból jött létre az nem szokás tartalmazni az üzleti célú kulcsszavakat. Ez legalább akkor link spam mint, a katalógus és egyéb nem elfogadott link forrás. A kettő együtt igazán nagy veszélyekkel járó linkelési forma amit elég könnyen ki tudja szűrni a hozzáértő keresőoptimalizáláshoz értő szakember.

Rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek segítséget nyújtanak a linkprofil elemzésében, de ezek ingyenes verziója csak korlátozottan használható, ezért érdemes lehet SEO céget megbízni az elemzési feladatok elvégzésével.

A káros linkek törlése és megtagadása

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a linkprofil jelentős részét rossz minőségű hivatkozások alkotják, az esetben indokolt lehet a válogatás, illetve a káros linkek törlése vagy megtagadása.

Alapvetően két lehetőség áll rendelkezésünkre, ha a káros linkeket el szeretnénk távolítási:

a káros linkek tényleges eltávolítása – ez esetben ténylegesen megszüntetjük a hivatkozást, így a Google robotja a következő indexelés során már nem találják a szóban forgó linket,

a disavow linkmegtagadó eszköz használata – a Pingvin algoritmus megjelenését követően vált szükségessé egy olyan eszköz alkalmazása, amely segítségével a „jó útra tért” webmesterek megtagadhatták a korábban manipulatív szándékkal létrehozott hivatkozásaikat.

A link megtagadó eszköz azonban nem nyújt teljes megoldást; talán nem sorolható az összeesküvés elméletek sorába az a gondolat, miszerint a Google elsődlegesen a manipulatív célokra létrehozott webhelyek felderítésére használta az eszközt.

A Google hivatalos állásfoglalása szerint is a rossz minőségű linkek tényleges törlése jelenti a megoldást. A link megtagadó eszköz használata abban az esetben ajánlott, ha nincs lehetőség a tényleges törlésre.

Milyen következményekkel jár a káros linkek törlése?

Ne feledjük a káros linkektől való megszabadulás némi link erő csökkenéssel is jár ami a weboldalunk teljes egészét is érintheti. Így számíthatunk rá, hogy helyezéseink időlegesen csökkenhetnek, ha túl sok linktől szabadulunk meg.

A cél, a káros linkek eltávolításával, hogy a következő Pingvin futtatásakor ne legyen forgalom csökkenésünk. De ezzel jár az is hogy a linkek csökkennek amit érdemes normális úton pótolni, legalább valamilyen szinten.

Itt a linkek pótlását már ne az elavult linképítési technikákkal végezzük mert, akkor ugyan ott leszunk, mint ha semmit sem csináltunk volna. Akár 31 linképítési módszer közül is választhat amiről már írtunk korábban is.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük