Not provided mit jelent a Google Analyticsben?

Számos tisztázatlan dolog van még a weboldal tulajdonosok számára, amivel érdemes megismerkedni annak érdekében, hogy hatékonyabban fejleszthessék weboldalukat. Egy weboldal rengeteg időt és energiát igényel, ugyanakkor ezek fejében hatalmas sikert hozhat. Ha valaki odafigyel a saját vagy általa karbantartott weboldalra, akkor a Google Analytics szolgáltatás nem ismeretlen számára. A Google Analytics ismeretében pedig biztosan találkozott már a “not provided” kifejezéssel, melyet a forgalmi forrásokon belül a kulcsszavaknál lehet látni. De vajon tudja-e mindenki, hogy a “not provided” mit takar? Nem valószínű, ezért most elmagyarázzuk.

Ha már ismert weboldal tulajdonosa vagy, akkor a címsorba biztosan sokan konkrétan beírják az oldalad címét. Ám weboldalakra jelentős részben kulcsszavak útján jutnak el a látogatók. Ezt azt jelenti, hogy beírják a keresőbe az általuk keresett dolgot, szolgáltatást, terméket stb és a Google erre kiadja, amit arra a kulcsszóra megfelelően talált. A Google viszont elrejti ezeket a kulcsszavakat a weboldal tulajdonosai elől, így nehéz kitalálni, hogy a weboldal látogatói mely kulcsszavak beírása után jutottak el az adott oldalra. Nos, ez lenne a not provided, azaz rejtett Google Analytics adatok. Sajnos 2013 végére a not provided aránya már elérte a 100%-ot, így manapság nem lehet pontosan tudni, mely kulcsszavak vezetnek legtöbbször az adott weboldalra látogatót.
A kulcsszavak elrejtésére a Google-nek egyszerű magyarázata van, állítólag adatvédelmi és jogi okokra hivatkozva teszi. Ez egy kicsit sántít, hiszen az Adwords esetében egyáltalán nem így történik, ott pontosan és egyértelműen láthatóak a kulcsszavak, még sincs semmi probléma vele adatvédelmi és jogi szempontokból.

A not provided megjelenítés

Nevezhető hacknek, de valójában ez túlzás lenne, hiszen a kulcsszavakat továbbra sem láthatod, ám fontos és közelebbi információkhoz juthatsz azzal kapcsolatban, milyen irányokba kell elindulni, fejlődni. Kiderül számodra, hogy melyik oldaladra érkeztek a látogatók és amennyiben kulcsszavas URL-t használsz gyorsan és könnyen megérted, hogy hogyan is működik, mi az a not provided.

Íme a módszer:

1. Először be kell lépned a Google Analytics fiókodba,: https://www.google.com/analytics/
2. Jobb oldalon, a lap felső részén, a narancssárga színű menüben megtalálod az “Adminisztrálás” pontot, erre kattints!
3.Felül, a három oszlopban ki tudod választani a fiókod/tulajdont/weboldalad.
4. Ez után kattints a “Szűrők” menüpontra a jobb oszlopban!
5. Felül középen kattints az “új szűrők” menüpontra!
6. Következő lépésként el kell nevezned az új szűrőt a “szűrőadatok” menüpontra kattintás után. A név lehet bármi, például pont no provided is.
7. Ha ezzel megvagy, kattint az “Egyéni szűrők” és a “Részletes” menüpontokra!
8. Végül állítsd be a következőket. Egyszerűbb, ha kimásolod innen:
• (.not provided.)
• (.*)
• np – $B1

Ezek után kattints a kék színű “Mentés” gombra és add hozzá alul a weboldalad. Ha kész vagy, egy nap múlva, azaz 24 óra múlva látni fogod a hasznos eredményeket.
Valójában nem hackeltél meg semmit, csupán használsz egy lehetőséget, amely hozzájárulhat weboldalad sikeréhez.

Share Button

1 hozzászólás Leave new

Egy screenshot jó lenne a cikkbe, ugyanis nálam több hibát is kiír a beállításkor és fogalmam sincs mit csinálok rosszul :) http://prntscr.com/cm3wtu

Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük