Seo jelentése, avagy a keresőoptimalizálásról részletesen

SEO jelentése
Seo jelentése, avagy a keresőoptimalizálásról részletesen
Értékelje az olvasottakat

Ha egy kicsit is up-to-date a virtuális világban, akkor biztosan tudja, hogy mi a SEO jelentése, ám még mindig nagyon sokan vannak, akik esetleg csak hallomásból sejtik, hogy mit is takar a SEO, pedig ha üzletről és marketingről van szó, akkor bizony ismerni kell ezt is. Nézzük, hogy mit is takar a SEO valójában.

Ha SEO akkor idehaza csak a Google keresője

Az talán biztosra mondható, hogy ha valamiről információt szeretne szerezni, akkor Ön is bizonyos kulcsszavakat ír be a Google keresőjébe, majd kiválasztja a felajánlott oldalak közül az Ön számára leghasznosabbnak tűnőt, megnyitja, beleolvas, ha jónak találja az oldalt, akkor tovább keresgél rajta, esetleg elmenti az információt, vagy éppen ha nem megfelelő a megnyitott oldal, akkor visszatér a keresőbe, másikra kattint stb. Gondolkodott már azonban azon, hogy a Google mégis hogyan dönti el, hogy mely oldalakat ajánlja fel Önnek – hiszen általában az első 10 között mindig talál olyat, ami megfelelő. A SEO jelentése megmagyarázza a Google működését.

A SEO jelentése

A SEO jelentése, hogy egy weboldalt a keresési kulcsszavak alapján minél előrébb helyezzen el a Google a keresőben. Tehát, amikor a kereséskor beírunk egy kulcsszót, akkor az a bizonyos oldal kerüljön az első helyekre. Magyarul ezt keresőoptimalizálásnak hívják, angolul a SEO teljes neve a Search Engine Optimization. A SEO jelentését még lehet fokozni, hiszen ez nem merül ki pusztán egy lehetséges definícióban.

A keresőoptimalizálás lényege, értelme és fontossága

Manapság, a virtuális világ előrehaladtával egyre fontosabb, hogy egy weboldal hanyadik helyre is kerül a találati listában, hiszen ettől ma már nagyon sokban függ, hogy mekkora lesz az adott cég profitja és bevétele. Nem csak a webshopokra gondolunk ebben az esetben, hanem minden weboldalra, hiszen ha már az interneten megbízhatónak tűnik egy szolgáltatás vagy egy cég, vállalkozás, akkor sokkal nagyon az esélye annak is, hogy személyesen fogják felkeresni azt a helyet és kérni, megrendelni a szolgáltatást.

A különféle felmérések és statisztikák egyébként azt mutatják, hogy az emberek nem válogatnak sokat, és a legtöbb esetben a Google első találatából, tehát az első oldalról választanak. Ez pedig azt jelenti, hogy egy weboldal akkor válhat sikeressé, ha a beírt kulcsszavakra őt ajánlja a Google, és a felhasználó is első látásra érdemesnek találja az oldalt arra, hogy rákattintson. De mi alapján dönt a Google? Itt kerülünk bele az ördögi körbe…

A Google nagyon sok mindent vesz figyelembe, ami alapján dönt, hogy melyik oldalt hová sorolja. Az algoritmusai közül néhányat ismerünk, de a legtöbb esetben csak találgatni tudunk. Kezdetben a weboldalak tartalma, és a megadott kulcsszavak alapján történt a rangsorolás, ez ma azonban már sokkal összetettebb, hiszen ma már a felhasználói élményt is figyelembe veszik, tehát hogy ki mennyi időt töltött az oldalon, miket nézett meg, esetleg vásárolt-e vagy csak böngészett stb.

A Google a weboldalak tartalmára is óriási hangsúlyt fektet, amely már a kulcsszavakra is kitér. A SEO jelentése kitágítva az is, hogy a weboldalak úgy legyenek tartalmilag is felépítve, hogy azok megfeleljenek a Google elvárásainak. A Google nem egyszerűen azt figyeli, hogy minél többször szerepeljen az adott kulcsszó a weboldalon, hanem inkább azt, hogy a tartalom mennyire igényes. A túl sok, és nem relevánsan elhelyezett kulcsszó manipulációt jelent, amelyet a Google még büntet is.

Nincs tehát egyáltalán egyszerű dolga a SEO szakembernek, hiszen nagyon is ismernie kell a SEO jelentése körüli minden információt, és tudnia kell minden változást stb., hogy a megfelelő módon tudja a marketing szempontjából felépíteni az oldalt, ami pedig azt jelenti, hogy az oldal jól nézzen ki, kellemesen lehessen böngészni rajta, átlátható legyen, tartalmilag érdekes, tartalmazza a kulcsszavakat, de ne vigye túlzásba azok használatát, ne legyen manipulatív és valós információkat tartalmazzon – és ez még mind csak az alap… A SEO jelentése azonban fontos a felhasználóknak is, hiszen tudnunk kell, hogy a Google mennyire irányítja a figyelmünket.

Share Button

Üdvözlöm! Evenich András vagyok, 2005 óta foglalkozok online marketinggel és keresőoptimalizálással. Leginkább KKV-nak segítek fellendíteni a keresőből jövő forgalmat illetve SEO ügynökségeknek is gyakran be dolgozok. A biztonságos és eredményes megoldások híve vagyok. Szeretné, hogy sikeresebb legyen online vállalkozása? Szívesen adok pár ingyenes tippet, hívjon akár most: +36-70-521-3033

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.