Tört linkek – miért vegyük komolyan őket?

tört linkek fontossága
Tört linkek – miért vegyük komolyan őket?
Értékelje az olvasottakat

A tört linkek hibás oldalhivatkozásokat takarnak, tehát ha egy linkre kattintunk, és megjelenik a 404-es hiba, akkor azt jelenti, hogy egy tört linkkel találkoztunk. Sok helyen találkozhatunk ezzel és most már a nevét is tudjuk. Ennek oka, hogy az oldal a hivatkozás óta már megszűnt, és elfelejtették törölni, vagy csak egyszerűen helytelenül van linkelve. Érdemes tehát a tört linkek kerülése, hiszen az URL-en található oldal összes belső hivatkozását és oldalait ellenőrzi utána a rendszer. Segítségül néhány népszerű és általunk is használt link ellenőrző eszközöket is ismertetünk.

Tört linkek milyen problémát tudnak okozni?

A tört linkekkel kapcsolatban az adja a legnagyobb problémát, hogy nagyon sokat rontanak a felhasználói élményen, ami érthető is, hiszen ki szeret a 404-es hibával találkozni. A Google sem kedveli ha bosszantják a felhasználókat és böngészőket, tehát ha az oldal belső linkjei között tört linkre bukkan, akkor az egy elég nagy mínusz pontot jelent.

A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy igen sok tört link van az interneten. Körülbelül 35 %-ban nem működnek a belső linkek, ami elég nagy probléma, hiszen amikor már eljutott egy felhasználó egy oldalra, és ott érdekli is valami, akkor óriási negatívum, ha a belső link nem működik, és nem utazhat tovább az információszerzésben.

A külső linkek esetében sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a tört linkek aránya itt 25%. A felhasználói élmény szempontjából nagyon nem szerencsés, hogy 70 %-ban jelennek meg a hibaüzenetek, hiszen a Google nagyon is érzékeny a felhasználói élmény mivoltára. A linképítés elfelejtett területe is ez, mivel így sok-sok hasznos bejövő link erejétől eshetünk el ha ezen url-k már nem élnek de linkek mutatnak rá más webhelyről.

A Google és a felhasználói élmény

Sok szó esett már arról, hogy tulajdonképpen hogyan is lehet a Google kívánalmainak megfelelni, hogy előrébb kerülhessünk a listáján, azt azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem elég egy tökéletes oldal, fontos az oldalt felhasználói szemmel is végigböngészni, hiszen a Google nagy odafigyelést fordít a felhasználói élményre. A felhasználói élmény nem merül ki annyiban, hogy a felkínált találati lista alapján a weboldalunkra kattint egy felhasználó. A Google feladata ugyanis itt még nem ér véget.

Az algoritmus ez után is követi a számítógép előtt ülőt, és értékeli, hogy az mennyi időt tölt az oldalon, mennyire aktív az oldalon, vagy csak ottfelejtette magát, illetőleg azzal is foglalkozik, hogy mit csinál az oldalon, tehát például a cikkeket olvassa, vagy a termékeket nézi, a termékelírásokat keresi, egy bizonyos termék után kutat vagy átfogóan keres, esetleg végez-e valamilyen műveletet, regisztrál, hírlevélre iratkozik fel, megoszt, lájkolja a Facebook oldalt, esetleg vásárol is.

Természetesen ennek az ellentéte is történhet és nagyon gyorsan eltávolítja az oldalt, mert az lassan töltődik be, vagy nem tartalmaz elég információt, esetleg manipulatívnak tűnik, vagy nem elég logikus a felépítése, és csak elveszünk az oldalon. Sőt, az is lehet, hogy tört linkek kerülnek az egér alá, ami szinte biztosan a keresésbe való visszatérést eredményezi. A Google nem csak azt méri, hogy mennyi időt és mivel töltünk az oldalon, hanem azt is, hogy mennyi idő után csukjuk be vagy kattintunk vissza a keresőbe. Minden egyes ilyen művelet előrébb vagy hátrébb tolja azt a bizonyos oldalt a találati listán.

Mit lehet tenni a tört linkekkel?

A tört linkek egyértelműen rossz minőségre utalnak, amelyeket el kell távolítani, ha nem szeretnénk rossz pontokat kapni a Google-től. De egyébként nem is a Google miatt kell „aggódni”, hanem egyszerűen arra kell törekedni, hogy a létrehozott oldalunk népszerű legyen, ha pedig mi sem szeretjük a tört linkeket, akkor mások miért szeretnék. A tört linkek eltávolítása tehát nagyon fontos, ha nem szeretnénk a felhasználói élményen rontani.

Link ellenőrző eszközök

Íme néhány olyan eszköz, program, plugin amivel könnyedén le tudjuk ellenőrizni a tört linkjeinket a weboldalunkon.

 

 

Share Button

Üdvözlöm! Evenich András vagyok, 2005 óta foglalkozok online marketinggel és keresőoptimalizálással. Leginkább KKV-nak segítek fellendíteni a keresőből jövő forgalmat illetve SEO ügynökségeknek is gyakran be dolgozok. A biztonságos és eredményes megoldások híve vagyok. Szeretné, hogy sikeresebb legyen online vállalkozása? Szívesen adok pár ingyenes tippet, hívjon akár most: +36-70-521-3033

2 hozzászólás Leave new

Nagyon érdekes cikk. Hogyan lehet a tört linkeket javítani?
Köszönöm

Válasz

A tört link azt jelenti, hogy az adott oldal vagyis url nem érhető el. Ilyenkor url átirányítással lehet egy megszűnt/nemlétező url-t megmenteni.
Vagy létre kell hozni egy tartalmat ami releváns, ez munkásabb de lehetnek esetek amikor ezt jobban megéri elvégezni.

Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.