/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

4 Linkellenőrző eszköz ami segíti a linképítést

Rate this post

A linkek ellenőrzése talán a leghasznosabb dolog a keresőoptimalizálási eszköztárában. Egy jól összeállított linkprofilból pontosan fel tudjuk térképezni melyek is a legnépszerűbb tartalmaink, sőt a megfelelő módszerekkel akár új ötleteket is meríthetünk más weboldalak profilozása által.

Mi az a linkprofil?

A linkprofil segítségével teljesebb képet kaphatunk arról hogy egy adott oldal miért került oda a keresőben ahol éppen van, illetve megtalálhatjuk azokat a pontokat is, amelyek egy esetleges visszaesést eredményeztek.

Egy linkprofil elkészítése során felmérjük az vizsgált oldal bejövő linkjeinek mennyiségét, a horgonyszövegeket illetve bizonyos esetekben érdemes vizsgálat alá vetni a backlinkek megbízhatóságát is.
A profil adatai valójában csak akkor bizonyulnak hasznosnak, ha valós következtetéseket tudunk levonni azokból.

Fontos a backlinkek mennyisége, mivel a Google keresőjében tekintélyes szerepet tölt be az az információ, hogy mennyire népszerű az adott oldal más weboldalak, esetleg a közösség szemében. A linkek azonban önmagukban nem garantált, hogy jelentős előnyt fognak számunkra nyújtani, hiszen más tényezők is befolyásolják annak erősségét.

A kezdeti keresőoptimalizálási technikák egészen egyszerűen abból álltak, hogy elterjesztették a linkeket különböző weboldalakon, linkcsere oldalakon, különösebb extra információ nélkül. Ezt értsd úgy, hogy bizonyos linkcsere oldalak működtek, melyek valós tartalmat nem szolgáltattak, céljuk kizárólag az volt, hogy a linkek számát növeljék általuk. Akkoriban az algoritmus főként a linkek mennyisége, illetve azok szövegezése alapján rangsorolt. Ez sok visszaélést és időnként relevancián kívül eső találati listákat eredményezett. Ma már ez a módszer nemcsak hogy nem működik, de akár problémák forrása is lehet. A Pingvin 2 frissítés sok weboldalt hátrányosan érintett, ahol az egyszerű linkterjesztéses módszert használták. Az algoritmus frissítése után ezek az oldalak eltűntek a keresőkből, pontosabban hátrébb sodródtak.

Mi a helyzet ma?

Ma egy linképítés sokkal összetettebb feladat, hiszen tartalmat is kell hozzá szolgáltatni, hogy az hatékony legyen. Egy tartalmilag gyenge oldal nehezebben pozícionálható a keresőben, illetve jóval kisebb értékeket képvisel a SEO szempontjából fontos tényezők között.

A linkprofil elemzésekor fontos tényezővé vált a bejövő linkek megbízhatóságának vizsgálata is. Amikor a Google egy linket talál, ami a weboldalunkra mutat, azt is vizsgálja, hogy hol helyezkedik az el az oldal felépítésén belül, illetve hogy a hivatkozó webhely mennyire megbízható.
Ha az adott oldal túl sok hivatkozást tartalmaz, főként, ha különböző témájú oldalakról, akkor nagy valószínűséggel alacsonyabb besorolást kap a keresőtől. A Pingvin algoritmus szabályai az utóbbi időszakban engedékenyebbekké váltak, tehát ha egy spam jellegű oldal hivatkozik a mi webhelyünkre, akkor nem kapunk olyan mértékű büntetést, mint korábban, viszont előnyünk sem származik abból.
Mielőtt egy oldalról linket próbálunk szerezni érdemes meggyőződni arról, hogy milyen mértékű hasznunk is származhat abból.

Linkellenőrző eszközök

A linkellenőrző eszközök egyik nagy előnye, hogy információt szolgáltat egy weboldalról akkor is, ha ahhoz nincs semmilyen hozzáférésünk. Persze sok esetben ez csak korlátozott információkat szolgáltat, viszont arra kiváló módszer, hogy feltérképezzük akár a konkurenseink linkerejét, akár a saját linkprofilunkról tudjunk meg többet általuk.

Google Search Console

A fenti állítással ellentétben a Search Console segítségével csak az általunk hitelesített oldalak adatait tekinthetjük meg, viszont arról talán a legteljesebb képet kaphatjuk, hiszen ezek konkrétan a Google adatai (néhány nap késleltetéssel).
A Search Console kezelőfelületén belül a Keresési forgalom >> Az Ön webhelyére mutató linkek jelentés szolgáltat információt a hivatkozó webhelyekről, linkelt oldalakról, és hivatkozások szövegezéséről.

Open Site Explorer

A keresőoptimalizálásban nevet szerző Moz.com eszköze a jól ismert Open Site Explorer, ami a Search Console után a legfontosabb adatokat szolgáltatja. Két fointos adatot is megtudhatunk az adott URL-ről a segítségével ez pedig a DA (Domain Authority) és a PA(Page Authority) érték, melyek egy 100-as skálán jelzik a link erősségét.
Kitűnő kiindulása lehet az információ egy linképítő kampánynak, hiszen ha magasabb DA és PA értékű oldalakról szerzünk backlink-et, az jelentősen eltéríti pozitív irányba a saját értékeinket is.

Majestic

Szintén sok adattal szolgál számunkra a Majestic linkellenőrző eszköze, mely mélyebb linkelemzések végrehajtására is megfelelő. A rendszer óriási adatmennyiséggel dolgozik, a cikk írásakor 939,165,904,080 egyedi URL található az indexében.
Az ingyenes verzió hasznos segédeszköze a kulcsszó-sűrűség mérése, amelyből egy grafikus felületen megtudjuk melyek a legerősebben hangsúlyozott szavaink egy adott URL tekintetében.

Ahrefs

Egy teljes körű SEO eszközről beszélünk esetében, mely képességei jóval túlmutatnak a linkelemzésen. A profi SEO eszköztár segít feltérképezni a hivatkozásokat, megkersi az esetlegesen törött linkeket, és jó néhány extra információt is kaphatunk. Ahrefs 2 hetes próbaidőszakot biztosít a szoftver tesztelésére.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük