/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

5 hatékony módszer a webhelye sebességének javítására

Rate this post

Az üzleti világban elengedhetetlen volt az erős online jelenlét néhány évvel ezelőtt is, azonban az utóbbi több mint egy év megmutatta, hogy az „offline világ” mennyire érzékeny lehet olyan eseményekre, amelyekre senki sem számít. Ahhoz, hogy valóban sikerüljön kimagasodni a versenytársak köréből, rengeteg minden szükséges egy weboldal létrehozásánál és futtatásánál. Hiszen egy modern website-nak minden olyan funkciót be kell töltenie, mint egy üzlethelyiségnek.

A legfontosabbak a dizájn, a felhasználói élmény, a könnyű használhatóság, a biztonság és a sebesség. Erről az utolsóról sokszor kevesebb szó esik, pedig ismerjük magunkat: könnyen lehet, hogy hiába tudjuk, hogy potenciálisan jobb terméket vagy szolgáltatást találhatnánk, könnyen lehet, hogy mi magunk sem várjuk ki egy lassú oldal betöltését. Nem is beszélve az algoritmusokról, amelyek SEO szempontból eléggé hazavágják az oldalunkat, ha az nem elég gyors.

1. Tömörítsük a nagy fájlokat!

1.1. Melyek a legnagyobb fájlok?

A képek nagyon fontos részei egy weboldalnak. Ezeket különböző szoftverekkel lehet tömöríteni (a Paint átméretezés funkciója után szabadon), de fontos, hogy a kép végül ne legyen pixeles, jól nézzen ki. Ezt érdemes ellenőrizni telefonon, laptopon, PC-n és tableten is.

Bár nem tartozik szervesen a weboldalunk sebességének a növeléséhez, de ha már a képeknél járunk, ne feledkezzünk el a logókról: ez az a kép, amely az ügyfeleinknek eszébe fog jutni, amikor ránk gondolnak. Ezen nem szabad spórolni vagy félmunkát végezni: készíttesse el a logóját egy logótervezővel, a költségek általában igen alacsonyak, de ez az egy apró kép évekre (vagy hosszabb időre) is meghatározhatja cégünk arculatát és az első benyomást, amit keltünk vele.A jó logó megtervezése fontos eleme minden vállalat promóciójának. Győződjön meg arról, hogy a logó megfelel minden szabványnak.

1.2. De a kicsik is rengeteget számítanak!

Általában a CSS, a HTML, és a JS fájlok lassítják a weboldalakat, ezeket érdemes tömöríteni. A Gzip nevű program (ingyenesen letölthető a linken) segítségével minden olyan stílusfájlt és script fájlt lehet tömöríteni, amelyek mérete nagyobb mint 150 bájt.

2, Ne hagyjuk figyelmen kívül a szerver válaszidejét!

A szerverünk válaszidejét több minden befolyásolja. Ennek egyik része a webhelyünk forgalmának mennyisége, a lapok erőforrás-használati igénye, a szerver szoftverei és a tárhely szolgáltatója is.

Amikor gyorsabb válaszidőt próbálunk kihozni szerveredből, akkor azonosítanunk kell a lehetséges lassítható tényezőket. Ez lehet memóriahiány, de akár nem megfelelő sebességű adatbázis-lekérdezések is. Itt nincs menekvés, ezeket a gondokat orvosolni kell.

Egy optimális szerver válaszideje 0,2 másodperc alatti.

Egy gyors sebességméréshez és elemzéshez érdemes a PageSpeed Insights segítségét igénybe venni, és ha ez nem lenne elég, jó eszköz a Pingdom tesztelője.

3, Utazás a felhőbe

Attól függően, hogy milyen oldallal dolgozunk, előnyös lehet egyes részeit felhőalapú szolgáltatásokba helyezni. Példaként említhetjük, hogy ha számos nagy méretű fájllal dolgozunk, mármint a weboldalunk, akkor a betöltési sebesség jelentősen lelassul az komolyabb erőforrás igénye miatt.

Ha erről van szó, érdemes egy felhőlapú szervert (cloud server) keríteni, amely egy adott feladatra koncentrál. Ez nem ingyenes szolgáltatás, de csak a használat után kell fizetnünk és ez kiváló gyorsaságú elérést biztosít a világ szinten minden részéről. Ez nagy segítség hatalmas adatbázisok és komolyabb (nagyobb erőforrást igénylő) alkalmazások esetén.

4, JavaScriptek és az optimális működés

A weboldalak nagy többsége használ JavaScripteket, ezeket azonban mindenképp jól kell beállítani, különben a betöltési időt nagyon megnövelhetik.

Először az egyszerűbb rész: amennyiben lehetséges, mint JavaScriptet állítsunk be aszinkron módba.

E mellett az ideális működést az inline JavaScript nyújtja, ahol ez lehetséges. A legkritikusabb része az ún. Blokkoló Javascriptek használata, erre külön oda kell figyelni.

5, A mobilosok türelme még rövidebb…

A mobilos felhasználók türelme a Facebook, Insta és más közösségi média oldalak görgetési sebességéhez van igazítva, ez még a laptopot és PC-t használóktól is elmarad. Mi következik ebből? Ide, mobilra optimalizálva még gyorsabb betöltési időket kell elérnünk. Ennek egy jó és egyszerű módja a kisebb, jobban tömörített képek használata, hiszen a mobil képernyője jóval kisebb, így a felhasználói élmény nem sérül.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük