/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

A CMS rendszer fogalma, mint a weboldal készítés alapja

Rate this post

Ha érdeklődsz a weboldal készítés iránt, akkor már nyilván hallottál a CMS rendszer fogalmáról. Minden honlap valamilyen tartalomkezelő rendszeren keresztül üzemel, ezért nevezik weboldal motornak is a CMS-eket. Nagyon sok eltérő típusú platformról beszélhetünk, ezekből igyekszünk bemutatni néhányat ebben a cikkben.

Mi a CMS rendszer jelentése?

A CMS mozaikszó az angol content management system kifejezésből ered, amelynek jelentése tartalomkezelő rendszer. Az interneten elérhető összes weboldal valamilyen CMS rendszer segítségével jött létre és működik.

Maga a „tartalomkezelő rendszer” megnevezés is sok mindent elárul. Egyrészt a CMS rendszerek által tudjuk feltölteni tartalommal a webhelyünket: új bejegyzéseket, fényképeket, webshopok esetén termékeket, termékkategóriákat adhatunk hozzá néhány kattintással.

Másrészt a CMS rendszerek nagy előnye, hogy az esetek döntő többségében semmilyen kódolással kapcsolatos szaktudást nem igényelnek. JavaScript, HTML, CSS – ez mind bonyolult programnyelv és évekbe telik az elsajátításuk.

A tartalomkezelő rendszerek viszont pár kattintással ki tudják bővíteni a weboldalunkat új funkciókkal különböző bővítményeken keresztül, vagy egy új sablon használatával megváltoztathatjuk a teljes oldal felépítését.

Ami még ennél is jobb, hogy több ingyenes CMS rendszer is létezik, többek között például a világon a legnépszerűbb WordPress is. Egyrészt tehát könnyen kezelhetők, másrészt költséghatékonyak, ha az a célod, hogy online népszerűsítsd a vállalkozásodat egyprofi honlap készítéserévén.

A CMS rendszer két fő típusa

Több szempont szerint is csoportokra bonthatnánk a tartalomkezelő rendszereket, de a leggyakoribb megkülönböztetés a forráskód alapján történik.

Nyílt forráskódú CMS rendszerek

A nyílt forráskódú rendszerek szabadon terjeszthetők és letölthetők, nem szükséges őket megvásárolni. Legnagyobb előnyük, hogy mivel nem egyedi tervezésű rendszerekről beszélünk, ezért szabadon módosíthatjuk őket a forráskódhoz való szabad hozzáférésnek köszönhetően.

Nyílt forráskódú CMS rendszerekkel a világon rengeteg webfejlesztő foglalkozik, ezért sok leírás, használati útmutató és segítségnyújtó fórum létezik a szoftverekhez kapcsolódóan.

Lényegében szabad kezet kapunk, hogy úgy alakíthassuk a honlapunkat, ahogy azt mi szeretnénk. A hátránya viszont az, hogy nagyobb a biztonsági kockázat.

Előfordulhatnak biztonsági rések, szerverleállások, lassabb teljesítmény időnként. Ezeket a hackerek szeretik is kihasználni, ezért a nyílt forráskódú CMS rendszer fejlesztői igyekeznek folyamatosan frissítéseket kiadni (jobbik esetben).

Zárt forráskódú CMS rendszerek

A zárt forráskódú tartalomkezelő rendszerek egyedi fejlesztések, és ezért sokkal drágábbak, mint a nyílt forráskódú társaik. További hátránya, hogy mivel a forráskódhoz nincs szabad hozzáférése csak a CMS fejlesztőinek, ezért mindenképp webfejlesztői segítségre lesz szükséged, ha zárt forráskódú rendszeren működő weboldalt akarsz létrehozni.

De nem csak negatív oldala van a zárt forráskódnak, mivel sokkal biztonságosabbak és nehezebb őket feltörni. Szinte senki nem tud majd az engedélyed nélkül változtatást eszközölni az oldaladon, szóval a személyes adataid és a weboldalad védve lesznek.

A legnépszerűbb CMS rendszerek

1) WordPress tartalomkezelő rendszer

Egyetlen felsorolás sem lehetne teljes a világ legnépszerűbb CMS rendszere nélkül. A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő, ami a világ összes weboldalának közel felét üzemelteti.

Letöltése ingyenes, egyedül a domain név és a webtárhely megvásárlása kerül pénzbe. Ezen túl több tízezer ingyenes bővítmény és sablon érhető el a WordPress CMS rendszerhez.

Számtalan funkcióval bővíthetjük weboldalunkat:

  • Kapcsolati űrlapot hozhatunk létre;
  • Spam elleni védelmet telepíthetünk;
  • Gyorsítótárazással gyorsíthatjuk a működését;
  • Még akár webáruházzá is alakíthatjuk egy bővítmény letöltésével.

Mindenre létezik egy plugin, és ez általában ingyenesen elérhető. Kezdő webfejlesztőknek mindenképp ajánlott a WordPress használata!

2) Wix CMS rendszer

A Wix egy felhőalapú rendszer, amely szintén rengeteg sablonnal és funkcióval rendelkezik. Havidíjas szolgáltatásról beszélünk, tehát nem tudjuk ingyen használni (zárt forráskódú).

Egy új weboldal létrehozásánál választhatunk olyan lehetőséget is, hogy mesterséges intelligencia használatával alakítjuk ki pár perc alatt a honlapunkat. Csak a weboldal nevét, témáját, színskáláját, az általunk preferált elrendezést és oldaltípusokat kell megadnunk, és a CMS rendszer mindent elvégez helyettünk.

De természetesen lehetőség van a sablon elrendezések testreszabására is a Wix Editor honlapkészítőjén keresztül. Webáruházat is létrehozhatunk, amelyet szintén egyedi tartalmakkal tudunk feltölteni.

3) Squarespace tartalomkezelő rendszer

A Squarespace 14 napos próbaidőszak után válik fizetőssé, viszont rendkívül széleskörű szolgáltatást nyújt. A weboldal üzemeltetése mellett naptár, hírlevél küldési opció, logókészítő és felugró ablakok létrehozása is elérhető a funkciók között.

Számos sablon létezik minden weboldal típusra, például blog, landing page, webshop, időpontfoglalási oldal, és így tovább. Ezeket személyre tudjuk szabni egyedi tartalomblokkok hozzáadása által (CTA gombok, képgalériák, események, termékek, naptárak, közösségi média ikonok, térképek, hírlevél küldése, stb.).

A stílus beállítások még inkább részletekbe menő egyéniséget kölcsönöznek a honlapodnak. A mobilbarát megjelenést pedig külön ellenőrizheted a CMS rendszeren belül.

4) Shopify CMS rendszer

A Shopify, mint ahogy azt a neve is sugallja, webshopok létrehozását támogatja. Működtethető dropshipping üzleti modell szerint is, vagyis a Shopify webáruházon belül zajlik a termékek értékesítése, de a raktárkészlet és a kiszállítás problémáit egy külsős cég oldja meg.

A korábbi zárt forráskódú CMS rendszerekhez hasonlóan, a Shopify is 14 napos próbaidőszakot követően fizetős szolgáltatássá alakul. A szolgáltatás részét képezi egy szlogen-generátor, logókészítő, domain név regisztrátor is.

A termékek és különböző kategóriájú elosztásuk megadása mellett akár blogcikkeket is írhatunk, és egyedi témákkal tehetjük még színesebbé az online boltunkat.

Összefoglaló

A CMS rendszerek egy weboldal üzemeltetését végzik, az egész honlap motorjaként szolgálnak. Két fő típusuk a nyílt és a zárt forráskódú tartalomkezelő rendszerek.

A legnépszerűbb CMS rendszer a WordPress, amely ráadásul ingyenesen használható. Továbbá számos zárt forráskódú weboldal motor is elérhető, mint például a Wix, a Squarespace vagy a Shopify, amelyek azonban havidíjas szolgáltatások.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük