Biztos, hogy a bloghálózat kiépítése a linképítés magasiskolája?

bloghálózat építése
Rate this post

A jól felépített bloghálózat már az úgynevezett prémium linképítési kategóriába sorolódik idehaza, hiszen nagyon sok energiát és tudást, szakértelmet is igényel – ha jól csináljuk. Ha tudjuk, hogy mi a blog és a blogolás lényege, akkor talán könnyedén választ adhatunk arra is, hogy mit foglal magába a bloghálózat. De vajon a bloghálózat működése hogyan hat a SEO-ra – tényleg érdemes ekkora energiát belefektetni különféle, releváns tartalmú weboldalak létrehozásába, tartalmi feltöltésébe és működtetésébe? A válasz természetesen igen, mivel a Google ezeket az egymást támogatott oldalakat természetes weboldalaknak érzékeli, de ne feledkezzünk el azokról a blog hálózatokról amiken össze vissza tartalom van és azt lehet mondani, hogy azok tartalmat értéktelen, csak is a linkekért vannak.

A bloghálózat hatása a SEO-ra

Ha véletlenül még most sem lenne valaki tisztában a bloghálózat lényegével, akkor elmondanánk, hogy arról van szó, hogy egy személy több weboldal tulajdonosa, amely weboldalak releváns tartalommal rendelkeznek és linkekkel támogatják egymást. A lényeg, hogy van egy weboldal, ami a hálózat tetején áll, amelyet a többi hálózat támogat. Ez egy kiváló linképítési mód, hiszen saját weboldalainkat erősíthetjük. Ez csak vicc volt mert nem kiváló és nem veszélytelen módszer.

Mert a Google vadássza azokat az oldalakat, amelyek nem természetesek, tehát amelyek pontosan csak és kizárólag a linképítés szempontjából jöttek létre, emiatt a bloghálózat létrehozásánál is nagyon kell ügyelni arra, hogy a Google algoritmusai ne fedezzék fel a hálózatok manipulatív létrejöttét, vagyis ne csak csupán a linkekért hozzuk létre őket. Elég ritka azonban, hogy emiatt büntetést kapnánk, hiszen ha jól felépített weboldalaink vannak, amelyek mindegyik a megfelelő és igényes tartalommal rendelkezik, jól fel vannak építve és csak annyi történik, hogy hivatkozzák a másik oldalt, az a Google számára még természetesnek tűnik, és nem csak tűnik ha nem az is lehet, de ehhez valódi értéket kell teremtenünk ezekkel a weboldalakkal.

Elég költséges mulatság egy bloghálózat létrehozása

A bloghálózat létrehozásával az egyetlen probléma, hogy elég drága, hiszen meg kell vásárolni a domaineket, tárhelyet kell biztosítani a számára különböző ip címen ami sokszor különböző szolgáltatót is jelent egyúttal, illetve több oldalra, minőséges tartalmat generálni sem annyira költséghatékony mulatság. Az biztos, hogy ezzel meg tudjuk erősíteni a cél weboldalunkat, tehát a linképítés sikeres lehet, de azért gondoljuk végig mit teszünk bele a kalapba és mit vehetünk ki belőle.

A bloghálózat építésének lépései

Ahhoz, hogy a műveletünk sikeres lehessen, tehát hogy egymást építsék az oldalak, ahhoz mindegyik oldalnak sikeresnek és népszerűnek kell lennie, ami nem kis feladat, főleg a kezdetekben. Mielőtt a hálózat építésbe kezdene, vizsgáljon meg egy pár dolgot, amelyek fontosak lehetnek a sikerességhez.

Elsősorban fel kell tennie azt a kérdést, hogy mi is a célja a bloghálózat építésnek, körvonalazza, hogy pontosan mit szeretne elérni, aztán lépésről-lépésre gondolja át, hogy mik lehetnek a legfontosabb lépések, kérdések, tehát tervezzen. Pl.: Hány blogot fog létrehozni, mik lesznek a témák, milyen gyakran ír a blogra stb.?, és fontos elvégezni egy piackutatást a hasonló témájú blogokat tekintve.
Érdemes azt is átgondolni, hogy egy nap mennyi időt szán a blogokra, hiszen a blogokat promotálni érdemes, és fontos az olvasókkal is kapcsolatot tartani. Gondolja végig, hogy egy nap mikor és miről posztol, ugyanígy minden blog esetében.

Ha valóban sikeres szeretne lenni, akkor érdemes minden nap egy komolyabb bejegyzést készíteni minden blogra, ez azonban egyedül szinte lehetetlen, érdemes tehát csapattal kialakítani a bloghálózatot.

A bloghálózat építése egy komolyabb befektetés, hiszen ahogy már említettük, nem kis összegbe kerül a tárhelyeket bérelni a 4-5 weboldal számára, ugyanakkor ha tényleg jó és minőséges tartalommal ellátott, folyamatosan új bejegyzésekkel frissített blogról van szó, akkor ez bevételt is hozhat.

Saját vélemény erről

A magunk részéről ezt a módszert nem látjuk kifizetődőnek, csak abban az esetben ha azok a weboldalak önállóan is képesek ellátni üzleti célját és szép bevételt tudnak termelni a tulajdonosának.
És csak mértékkel mert ilyen oldalak felépítése nem lehet tömeges és iparszerűen űzni.
A bloghálózatra költött pénzt és energiát inkább a mostani weboldalunk erősítésére ajánljuk fordítani amivel feljebb tornászhatjuk a bevételünket, helyezéseinket, eredményeinket.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük