Frissült a Breadcrumbs – webmorzsa Google fejlesztői útmutatója

Új RDF breadcrumbs - webmorzsa útmutató a Google-től

Gary Illés Google plus bejegyzésében tette közzé, hogy a Google új fejlesztői iránymutatást adott közzé a webmorzsák, keresőoptimalizálók között csak Breadcrumbs néven emlegetett navigációs elemnek.

Mi is a webmorzsa és annak lényege

Egy olyan navigációs elem ami segítségével a Google kereső robotnak és a weboldalunk látogatóinak adunk egy kézzel fogható segítséget, hogy éppen milyen oldalt is nézünk és milyen oldalról származik. Ez egy kicsi bonyolultnak hangzik pedig nem annyira az. Úgy képzelje el, mint a plázákban látható térképen, ahol Ön most itt áll jelzés van.

A navigáción és a belső linkeken túl amiért még fontos a Breadcrumbs használata az, hogy a Google találati oldalon további átkattintási lehetőségeket tud felkínálni a látogatók számára de ehhez úgy nevezett RDF vagyis mikro formátumban kell be illeszteni a weboldal forráskódjába.

Google új RDF breadcumbs javaslata

Google új RDF breadcrumbs javaslata

Ennek a legújabb fejlesztői kódja frissült most.

A breadcrumbs-ot általában a H1 címsor felett szokás elhelyezni, itt elég jól látható de láttam már a cikk után is aminek navigációs szempontból nem sok értelme van.

Arukereso.hu webmorzsa felépítése

Arukereso.hu webmorzsa felépítése

Ahol viszont nem ajánlatos használni az azok a landing page-k ahonnét nem szeretnénk, hogy el navigáljon a látogató (hírlevél feliratkozás a célunk, pénztár oldal, regisztrációs oldalak stb.), ezeken az oldalakon semmi esetre se használjuk őket.
Hogy hogyan jelenítjük meg, erre meg csak a fantáziánk szab határokat és az oldal design-je, számos ötletes megoldás lehet látni ha rá keresünk a Google-ban.

RDF Breadcrumbs WordPress pluginokkal is lehetséges

Több működő módja van (plugin van hozzá), hogy egy wordpress -es weboldalnak a Breadcrumbs-jai láthatóak legyenek a találati oldalon. Ehhez nem kell mást tennünk mint egy olyan plugint találni ami kezeli az RDF megjelenítést. A sok-sok keresgélés helyett íme 2+1db olyan ingyenes plugin amit érdekes a célnak megfelelően használni.

Yoast WordPress SEO

Ez a SEO-sok és wordpress oldal gazdák között népszerű keresőoptimalizálást segítő plugin tartalmaz egy webmorzsa modult is mely képes RDF formátumra. Valószínűsíthető az új változást is majd követni fogja a plugin.

RDFa Breadcrumbs

Ezt sajnos nem ajánlom, mert 2013 óta nem frissítették. Azért gondoltam megemlítem, mert sose lehet tudni mikor gondol egyet a fejlesztője és nekiáll a legújabb verziónak.

Breadcrumbs NavXT

A Yoast féle webmorzsa plugintől egy sokkal részletesebb beállítási módra van lehetőség. Így aki nem elégszik meg az alap beállításokkal azok különböző tartalmi egységek esetében más webmorzsa struktúrát is ki tud alakítani ezzel a pluginnal amit úgy látni elég gyakran frissítenek.

Miért jó ha a Breadcrumbs látható a Google találati listájában?

Röviden és tömören, annyi, hogy több lehetőséget tudni adni a felhasználóknak, hogy a mi weboldalunkat nézzék meg a keresőből. Ha több link jelenik meg a találatunk alatt akkor akár 30%-os forgalom növekedést is eredményez, ez áll egy nemzetközi felmérésben melyet 2014-ben adtak ki a mikroformátumokat használó weboldalak vizsgálata eredményeképpen.

Összefoglalásképpen

Elmondhatjuk, hogy a Breadcrumbs vagy webmorzsa navigációs elem használatára minden webhelynek szüksége van, hogy a látogatóikat informálni tudja hol is van jelenleg és milyen oldalakon keresztül sikerült eljutni, így megkönnyítve az esetleges vissza jutást akár a főoldalig is.
És ha már használjuk akkor a RDF formátumot érdemes amivel esetleg plusz átkattintásokat is képesek leszünk elérni a Google találati listájáról.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük