Google Assistant – egy okos zseb asszisztens, hamarosan magyarul is!

A hangsegédek piacán nem kellett sokat várni, hogy a Google is kiadja saját megoldását, Google Assistant néven. Ez a rendszer a Google Now-t váltotta és képes a mesterséges intelligenciát kihasználva a gépi tanulásra is. Bár korábban a zseb asszisztens mindössze a Pixel telefonok, a Wear 2.0 okosórák és a Home kiváltsága volt, 2017-ben megérkezett már a legtöbb Androidos okostelefonra is.

A Google Assistant globális közzétételekor elegendő volt Android 6.0-ás operációs rendszer is a telepítéshez, ám egyelőre még csak az angol nyelvet támogatta az applikáció.

Bár a magyar nyelvet egyelőre még hivatalosan nem támogatja az app, azt mégis már több mint 10 millióan telepítették okostelefonjukra, szerte a világon. A Google Play áruházban jelenleg 4.1-re értékelt applikációt már közel 63.000-en véleményezték, akikből közel 43.000 értékelő a maximálisan adható, 5 csillaggal jutalmazta az appot.

A rengeteg letöltés és a magas pontszám nem is meglepő, hiszen számos hasznos funkciót kínál a felhasználók számára a Google Asszisztens, amelyet a „Hey Google!” felszólítással kelthetünk életre okos eszközeinken.

A Google Assistant előnyei

Az önmagától is frissülni képes alkalmazás a korábbi készülékeken is egyszerűen képes települni a Google Now frissített verziójaként, immáron Google Assistant néven. Az egy gombnyomással vagy a „Hey Google!” felszólítással aktiválható alkalmazás, képes felismerni a hangunkat, azonosítani a mondanivalónkat és különböző teendőket elvégezni helyettünk.

A virtuális okostelefonos asszisztens segítségével olyan hétköznapi teendőket intézhetünk mint a születésnapi köszöntés, a kéz nélküli híváskezdeményezés, az SMS szöveges üzenet írás, az eseményre való emlékeztetők, a ön portré készítés (szelfi), a zenelejátszás, a navigáció vagy a hírek és időjárás jelentések letöltése.

A jelenleg mindössze, csak a 0.1-es verziószámmal büszkélkedő hangvezérléses rendszer, alig több mint 1 MB méretet foglal el és telepítéséhez már elegendő az Android 5.0-ás verziója is. A több mint 10 millió telepítés azonban a folyamatosan frissülő applikáció mellett szól. Érdekessége azonban, hogy Google az Apple iOS operációs rendszerű készülékekre is telepíthető, szintén ingyenesen.

Az iPhone és iPad felhasználók azonban közel 190 MB-nyi adatot kell, hogy letöltsenek, ha az applikációt szeretnék használni, amelyhez legalább iOS 10-es verzióra van szükségük. Jelenleg az applikáció angol, holland, francia, német, hindi, indonéz, olasz, japán, koreai, portugál, orosz, spanyol és thai nyelven érhető el.

Google Aszisztens programok

A Google idén bővíti az elérhető nyelveket!

Mivel a Google Assistant csupán néhány nyelven elérhető – így, egyelőre még magyar nyelven sem – a Google nemrégiben bejelentette, hogy óriási bővítést hajt végre az elérhető nyelvterületeket illetően. A Google tájékoztatása szerint a 2018-as év végére több, mint 30 nyelven irányíthatjuk majd az alkalmazásukat hangunkkal.

Bár hivatalos közlemény még nem érkezett a magyar nyelvről, ám az egyéb terméktámogatottságuk arra enged következtetni, hogy valószínűleg már idén magyarul is kommunikálhatunk a Google Asszisztensével. A Google Assistant azonban nem csupán az okostelefonokat képes irányítani, hanem minden okos eszközünket: így a hangszórókat, kijelzőket, autókat, TV-ket, laptopokat és egyéb okos eszközünket is. A rendszerről bővebben a hivatalos oldalon tájékozódhatunk: https://assistant.google.com

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük