Google Scholar, a Google tudományos keresője

Tudományos iratok kereséséhez: Google Scholar
Rate this post

Valószínűleg a leggyakorlottabb internetes felhasználók sem ismerik a Google összes applikációját és szolgáltatását. Még azok, akik naponta látogatják a Google keresőt, a Gmail levelezőt, a Google Fordítót, a Google Drive-ot és a Google Naptárt, azok sem biztos, hogy valaha is kereste a Google Tudományos keresőjében: a Google Scholarban. Sőt! A legtöbben soha, semmilyen formában nem is hallottak még erről a speciális kereső motorról, amit a Google szintén ingyenesen biztosít felhasználói számára.

A Google Tudós, vagy Google Scholar, annak ellenére, hogy sokak számára, szinte láthatatlanul van jelen az interneten, már 2004 novembere óta elérhető. Mára már azonban szinte minden online elérhető folyóiratban képes keresni, köztük a magyar könyvtárakban is, köszönhetően a MOKKA rendszerének, melyet 2006-ban integráltak a rendszerbe.

A Magyar Országos Közös Katalógus egyesület közbenjárásával számtalan magyar tagkönyvtár anyaga került az adatbázisba. Így számtalan magyar és külföldi nyelvű különféle témájú és formájú tudományos publikáció között kereshetünk e kereső segítségével.

A Google Scholar is hasonló algoritmust használ, mint a Google Kereső

A Google Scholar keresőalgoritmusa merőben eltér a keresőóriás weboldal keresőjétől, ám mégis sok hasonlóság figyelhető meg benne. Noha itt a találati listában nem weboldalak, blogok vagy webáruházak kapnak helyet, hanem könyvek, újságok és más dokumentumok, mégis a köztük lévő hivatkozások határozzák meg a találati listában elfoglalt pozíciójukat.

Bár a Scholar nem hiperhivatkozásokkal dolgozik, mégis vizsgálja, hogy egy-egy publikációra mennyien hivatkoztak forrásként más anyagokban.

A tudományos keresési találatok, a publikációk teljes szövegében előforduló találatok alapján kerülnek listázásra. Az eredmények tovább szűkíthetőek szerzők, kiadási év vagy megjelenési hely alapján. A találati listában megjelenik a mű címe, szerzője, az online elérhetősége és az is, hogy milyen tudományos munkák hivatkoznak rá, illetve milyen könyvtárakban található meg.

Azonban a tudóstársadalom részéről már több bírálat is érte a rendszert, mivel az interneten csupán a szakirodalom kisebb része jelent meg, ezért a Google Scholar mellőzi a tetemes mennyiségű papír alapú publikációkat.

Szinte minden megtalálható a Googe Tudósban!

Az iskolai tanulmányokhoz rendkívül hasznos kereső egyszerű és összetett keresési módozatot is kínál. Kereshetünk egyszerűen egy idézetre, témakörre, tudományi ágra vagy konkrét oktatási anyagra is. Ezenkívül a cikkeresőjében bonyolultabb összefüggéseket is megadhatunk, hogy a publikáció milyen részeket tartalmazzon és miket ne, illetve hogy csak a címében vagy a tartalomban is vizsgálja-e a rendszer a feltételeket. Kereshetünk szerzőkre, hivatkozásokra, időpontokra egyaránt.

Az adatbázis széleskörűen kiterjed az online elérhető referált folyóiratokra, a könyvtári katalógusokra és hivatkozások alapján rangsorolja a találatokat. A Google tudományos keresője a következő linken keresztül érhető el: https://scholar.google.hu

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük