Google Speed Test: az internetes sebességmérő

Google Speed Test sebességmérés
1/5 - (1 vote)

A weboldalak keresőoptimalizálásának egyik alappillére annak sebessége, ám a SEO ennél sokkal összetettebb tudományág, amelynek titkára a mai napig számtalan webmester próbál rájönni. A Google algoritmus frissítések egyre újabb változatai ugyanis hol kegyesek, hol pedig kegyetlenek a kulcsszavakkal küszködő weboldal készítők és webáruház tulajdonosok tartalmaival kapcsolatban.

A legújabb és legfontosabb tényezői az aktuális keresőrobotoknak: a megfelelő kereszthivatkozások, a tartalom minősége és információ tartalma, valamint a weboldal minősége. Ez utóbbi pedig nem csak a HTML kódban rejlik, hanem az oldal reszponzívitásán, vagyis mobiltelefonon való megjelenésén és gyorsaságán, vagyis a betöltődési sebességén is.

A Google Speed Test ezért akár több dolgot is jelenthet, hiszen egyrészt a felhasználók internetes sebességét mérhetjük vele, másrészt a weboldalak betöltődésének sebességét. A két érték pedig merőben eltér egymástól, viszont ettől függetlenül mégis egyszerre határozzák meg, hogy egy weboldal, blog vagy webáruház milyen sebességgel jelenik meg egy-egy készüléken.

Fontos, hogy a mobilra optimalizált tartalmak esetén a letöltendő adatmennyiség is kisebb legyen, hiszen ezek az eszközök más méretekkel rendelkeznek egy asztali számítógép monitorához képest. A Google pedig nagy hangsúlyt fektet a hordozható eszközökön való megjelenítésre is.

Google Fiber Speed Test, mérjük meg az internetünk sebességét

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a saját internet sebességünk milyen gyorsan képes letölteni és feltölteni a taratlmakat, használjuk a Google Speed Test-jét a http://speedtest.googlefiber.net webcímen. Bár a sebességmérés egyelőre csak angol nyelven érhető el, ezért egy minimális nyelvtudás szükséges a használatához. Jelenleg egy amerikai szerverrel szinkronizált netsebesség ellenőrzés történik, amennyiben rákattintunk a kék színű indítás gombra.

A kis sebességmérőn megjelenik az aktuális sebességünk grafikusan, valós időben is, de a mérés végeztével a „Download” felirat alatt az átlagos letöltési sebességünket, az „Upload” alatt, pedig az átlagos feltöltési sebességünket láthatjuk Mmps mértékegységben.

Felettük pedig a PING-et, ms-ban. Ez utóbbi az az idő amely során a tesztpack viszatér a kiküldéstől számítva. rtelemszerűen minél kisebb, annál jobb, a másik két érték pedig minél nagyobb, annál gyorsabb az internetünk. A sebesség növeléséhez keressük fel internetszolgáltatónkat.

Weboldal sebességmérés a Google PageSpeed Insights-al

Ha webmesterként arra vagyunk kíváncsiak, mennyire optimalizált a webportálunk, akkor használjuk a Google PageSpeed Insights ingyenes eszközt, amely a https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=hu webcímen érhető el magyar nyelven. Az elemzés indításához csupán egy URL címre van szükségünk és a sebességmérő ellenőrzi mobilon és asztali eszközön is a weboldalunk betöltődési sebességét.

A rendszer pontozás alapján ajánlásokat is ad az optimalizálásra. Alkalmazzuk ezeket a javítási folyamatokat, hogy minél magasabb számú pontot érjünk el, hiszen ez is elősegíti a keresőoptimalizálási folyamatainkat.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük