Google+ Gyűjtemények így próbálnak életet lehelni a szellemvárosba

Google plusz gyűjtemények

A Google a múlt héten indította el a Gyűjtemények szolgáltatást a közösségi oldalán, a Google Pluszon. Lássuk, hogyan és mire lehet ezt az új funkciót használni (ami egy kicsit a Pinteresthez hasonló), és segít-e majd a Google-nak új felhasználókat vonzani az oldalra.

Jelenleg a Google+ felépítése zavarosnak tűnhet az egyszerű felhasználó számára. Alapban köröket hozhatunk létre, amivel csoportosíthatjuk azokat az embereket akiket követünk. Ellentétben a Facebook-al, itt nem beszélhetünk kétirányú kapcsolatról, hiszen nem muszáj visszakövetni azt aki már bejelölt minket.

Ez a legnagyobb különbség a Facebook-hoz képest, ami viszont egyben azt is kívánja az emberektől, hogy saját maguk keressenek tartalmat. Ilyen szempontból a Google+ inkább hasonlít a Twitter-re, hiszen követhetünk híres embereket, vagy az érdeklődési körünkbe eső szakértőket is.

Gyűjtemény létrehozása, szerkesztése és módosítása

A gyűjteményeket a Google+ főmenüjéből érhetjük el, és falunkon kék fejléccel jelenik meg. Gyűjteményt bárki létrehozhat, akár Google+ oldal is, nem személyhez kötött.

A gyűjtemények oldalon az “Gyűjtemény létrehozása” gombra klikkelve meg kell adni a gyűjtemény nevét (maximum 50 karakter), és azt, hogy kik láthatják. Ez utóbbit fontoljuk meg, mivel nem módosítható utólag. Négy opció áll rendelkezésünkre:

  • Nyilvános: mindenki számára elérhető gyűjtemény.
  • Köreid: csak a köreinkben szereplő személyek láthatják és szólhatnak hozzá.
  • Csak te: csak a gyűjtemény létrehozója láthatja.
  • Egyéni: itt adhatjuk meg külön, hogy mely körök, vagy személyek láthatják a gyűjteményt. Meg lehet adni akár egy kört, vagy 2-3 személyt is.
gyujtemeny-letrehozasa

Google+ Gyűjtemény létrehozása

A létrehozás gombra klikkelve készül el a gyűjtemény, amit néhány helyen testreszabhatunk a módosítás pontban:

  • Kép kiválasztása: a gyűjteményünk oldala rendelkezik a fejléccel. Képet választhatunk a Google Plusz által megadottakból, az albumunkból, vagy frissen fel is tölthetünk egyet. A kép mérete legyen legalább 1200 pixel széles (16:9-es arányban). Képünk legyen mindenképpen egyedi és a témába illő, és ha lehet, akkor írjunk rá jó olvasható szöveget is. Tudjon meg minél több információt a gyűjteményről az aki követni szeretné.
  • Szín kiválasztása: a fejléc háttérszínét adhatjuk meg. Limitált színválaszték áll rendelkezésrel. Választhatunk élénk színekből, vagy sötétebb színekből. Mindenképpen legyen összhangban a választott képpel. Például, ha a fejléckép vidám témájú, akkor semmiképpen se válasszunk sötét színt hozzá.
gyujtemeny-modositasa

A Google+ Gyűjtemény személyre szabása

A gyűjteményt szerkeszteni a fogaskerékre lehet, ahol módosíthatjuk a nevet, illetve, hogy kik lássák a gyűjteményt. Alapértelmezetten minden követőnk látja. Erre azért van szükség, mert ha ezt bármikor letiltjuk, akkor automatikusan minden követőnk kikerül a gyűjteményből, és akkor senki se látná.

Érdemesebb követőkkel teli gyűjteményt létrehozni, majd egy megosztásban – a módosítás és a fogaskerék közötti gomb – felhívni a figyelmet a gyűjteményt céljára és publikusságára, így akit nem érdekel az adott téma, leiratkozhat róla.

gyujtemeny-szerkesztese

A Google+ gyűjtemény szerkesztésének lehetőségei

A nem kívánt gyűjteményekről a Gyűjtemények oldalon tudunk leiratkozni, mindössze a követett szövegre kell klikkelnünk a gyűjtemény neve alatt.

A Google+ gyűjtemények lehetőségei

A gyűjtemények kiválóak arra, hogy speciális témákat osszunk meg olvasóinkkal, követőinkel. A “követés” dinamikája miatt lehet, hogy egy specifikus téma miatt követünk valakit, míg az általa megosztott más témák lehet, hogy nem érdekelnek minket. Ezeknek a témáknak a szelektálására szolgál tehát a gyűjtemények. Nem biztos, hogy a 751 követőnkből mindenkit érdekel a foci – lehet, hogy csak 200-at -, és ezálltal kellemesebbé tehetjük számukra a Google+ használatát.

Ez az új funkció olyan, mint egy hatalmas nagy nyilvános gyűjtőhely. Mindenki számára elérhető, mégis csak azok használják az egyes gyűjteményeket, akiket azok érdekelnek.

Ezen kívül akár könyvjelzőként, vagy “elolvasom később” listaként is használhatjuk, ha úgy állítjuk be, hogy csak mi lássuk az adott gyűjteményt.

Ha több nyelven is tudunk és használjuk a Google Plus-t, akkor gyűjtemények létrehozásával könnyebben kommunikálhatunk a követőinkkel, amivel szintén könnyebb lesz eligazodni számukra, a magyar, spanyol és angol nyelvű írásaink között.

A Google+ új funkciójában tehát nagyszerű lehetőségek rejlenek, hogy hatékonyabban érhessük el célközönségünket, akár egyéni, vagy üzleti felhasználásról beszélünk.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük