Google kereső algoritmusa szúrja a franciák szemét

Google kereső algoritmusa Franciaországban nyilvánosságra kerülhet
5/5 - (1 vote)

A Google szívének is nevezhetjük a titkos keresési algoritmust, amely lehet, hogy nem lesz titok többé. Egy francia törvénytervezet szerint a keresőóriásnak nyilvánosságra kell hoznia legféltettebb titkát, a weboldalak rangsorolásáért felelős keresési algoritmust. Amennyiben hatályba lép a törvény, ez lesz a legkeményebb felügyeleti eszköz az internetes óriáscéggel szemben. A Financial Times jelentése szerint a francia kormány át akar vinni egy törvényt a szenátuson, amely által kényszeríteni akarja a Google-t, hogy tegye közzé azokat a módszereket, amelyekkel rangsorolja a weboldalakat és felállítja a találati listát.
Nagy a valószínűsége annak, hogy Franciaországban még a héten elfogadják a törvényt, amely felruházza a nemzeti távközlési hatóságot, hogy tartsa szemmel a Google keresési algoritmusát.
Meg kell jegyeznünk, hogy egy a napokban közzétett riportban a Wall Street Journal a francia távközlési hatóság cselekvésképtelenségét boncolgatja, megvádolva a hivatalt, hogy nem tesz semmit a Google tisztességtelen keresési algoritmusa ellen.

Google 90% – 68%-ban uralja a keresőpiacot

Egy tanulmány szerint a Google Európában az internetes keresések 90%-át kezeli, míg Amerikában a keresések mindössze 68%-a fut be a keresőóriáshoz.
„A kormány előtt nem ismeretlen a probléma. Ez egy olyan ügy, amely a tisztességről szól. Túl sok vállalkozás tekint úgy a keresőprogramokra, mint akadályokra. A hurok egyre szorul.” – mondta a francia szenátus kulturális, oktatási és kommunikációs bizottságának elnöke, Catherine Morin-Desailly.
Az utóbbi időben az Európai Unió is szigorításokat helyezett kilátásba a Google-el szemben, azt tartja ugyanis a keresőóriásról, hogy tisztességtelenül promotálja saját szolgáltatásait. Ezeknek a lépéseknek természetesen nem örül a Google, mivel sokat árthatnak üzleti érdekeinek.
A Financial Times szerint ez a lépése kifejezi az Európai Unió elégedetlenségét, neheztelését a Szilícium-völggyel szemben. Az elmúlt években az amerikai technológiai cégek többletdíjakat kellett fizessenek az illegális üzleti technikák és adócsalások miatt. Az egyik érdekes szankció a Google-el szemben az volt, amikor kötelezték a keresőt, hogy tegyen lehetővé a felhasználói számára egy olyan opciót, amelyet ha kiválasztanak, a rendszer nem jegyzi meg az adataikat.
A Google legféltettebb kincse a kereső algoritmusa, annak működési elve hétpecsétes titok. Bizonyára megtalálja a módját az óriáscég annak, hogy miként kell kisurranni a kiskapun. Az algoritmus biztosítja a hatalmát és világpiaci részesedését, nem fogja egykönnyen nyilvánosságra hozni a módszereit. Egyelőre csak sejteni lehet, hogy mi lesz a válaszlépés a francia törvényre. Elképzelhető, hogy limitálni fogja szolgáltatásait Franciaországban, felfüggeszt néhányat közülük, amint azt a tavaly Spanyolországban is megtette, amikor egy rendelettel korlátozni akarták mozgásterét.

A Google szóvivője szerint, ha lerántanák a leplet a Google keresőjének algoritmusáról, akkor sokan megpróbálnák manipulálni azt, ennek kárát pedig a felhasználók látnák. Az algoritmus amúgy is a Google szellemi tulajdona.

A fenti hírek azért is érdekes mert 2015.04.21. fogja a Google bevezetni a mobil algoritmusát, amiről már lehet sok mindent tudni, de azt is olvasni lehet, hogy más algoritmussal fogják alkalmazni, hogy ne legyen egyszerű dolga a keresőoptimalizálóknak és leginkább a weboldal tulajdonosoknak.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük