Hogyan segíti a videómarketing a SEO-t?

videomarketing és a keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás egy nagy kirakós, állandóan változó darabokkal. Rengeteg mindenre kell tekintettel lennünk, ha valóban hatékonyan akarunk keresőoptimalizálni, ma mégis keveseknek jut eszébe, hogy online videómarketing stratégiát vonjanak be a folyamatba – pedig az rendkívüli eredményekkel szolgálhat.

Videómarketing miért segíti a keresőoptimalizálást?

Az azonban már sokszor tisztázatlan, hogy a keresőoptimalizálást hogyan képes segíteni. Ennek megértéséhez mindenekelőtt értenünk kell, hogy a keresők milyen szempontok szerint rangsorolnak.
Az elmúlt évek radikális változásainak köszönhetően, amelyek motorja a legnagyobb keresőként a Google, a találati listák élét ma azok az oldalak birtokolják, amelyek minőségi tartalmakat szolgáltatnak. Fontos, hogy releváns, rendszeresen frissülő tartalmakkal töltsük fel a weboldalt, amelyet a felhasználók szívesen fogyasztanak, amelyet megosztanak, amelyre más minőséginek értékelt oldalak hivatkoznak. Innen indulva tekinthetünk bele abba, hogy egy ügyes videómarketing stratégia hogyan segít a találati listák első oldalára kerülni.

A figyelem megragadása videómarketinggel

A neten unalomig ismételt közhely, hogy a felhasználók milyen gyorsan veszítik el érdeklődésüket, váltanak a tartalmak között, egyáltalán milyen kevés időt szánnak egy-egy tartalomra. Sokszor egy kétperces videóval jobban megragadhatjuk a felhasználó figyelmét, mintha ugyanazt egy olyan cikkben tárnánk elé, amelyet tíz percig tart elolvasni – nem beszélve arról, hogy a szöveg mellett audiovizuális eszközökkel is dolgozhatunk. Így nagyobb az esélyünk arra, hogy az üzenet valóban eljut a felhasználóhoz.
Paradoxnak hathat, ugyanakkor a videók abban is segítenek, hogy növeljük az oldalon eltöltött időt, ami SEO-szempontból igen értékes mutató, hiszen azt jelzi, hogy hatékonyan kötelezzük el a tartalomfogyasztót. A comScore egy 2012-es kutatása megmutatta, hogy azok az oldalak, amelyek tartalmaznak videókat, több mint két perccel tovább képesek lekötni egy felhasználót, mint a videótartalmat nélkülözők – ez pedig az online világban hatalmas szó.
Az aimClear pedig azt mutatta ki, hogy a keresési találatokban megjelenő videók 41%-kal magasabb átkattintási arányt érnek el, mint az egyszerű szöveges tartalmak.
Nem kell magyarázni, hogy ez miért rendkívüli érték SEO-szempontból: a siker sikert szül, azok az oldalak és tartalmak, amelyeket a felhasználók kedvelnek, jobb helyezést is érnek majd el, s így láthatóságuk tovább növekszik.

Kicsi a verseny

Az, hogy még mindig viszonylag kicsi a videómarketing alkalmazásának aránya, előnyére is szolgál annak, aki mégis emellett dönt. A SEO számos területén óriási a verseny: a legnépszerűbb kulcsszavakért oldalak százai versengenek, így egymást gyengítik. Ilyen óriási versenybe beszállni a legtöbbször egyszerűen az erőforrások elpocsékolását jelenti: az eredmények elérése hatalmas ráfordítást kíván meg, és ez az eredmény a legtöbbször egyáltalán nem éri azt meg. A videók jelenleg egy olyan formátumot jelentenek, amelynek lehetőségeit kevesebben használják ki – így egy ügyesen megkreált videóval sokkal nagyobb az esélyünk a jó helyezés elérésére, mint egy jól megfogalmazott cikkel.
Ez nem egyszerű spekuláció, hanem nagyon is szilárd tényeken alapuló kijelentés: a Forrester kutatása szerint egy videónak nem kevesebb, mint 53-szor akkora esélye van a Google találati listájának első oldalán megjelenni, mint bármilyen szöveges tartalomnak.

A Google algoritmusa kedveli a videókat, ahogyan a felhasználók elköteleződését is könnyebben elérhetjük a segítségükkel. Csökkenthetjük a visszafordulások arányát és növelhetjük az oldalon töltött időt, ahogyan a forgalmat, megosztásokat is, rengeteg értékes backlinket szerezhetünk – mindezek pedig olyan tényezők, amelyek közvetlen hatással vannak a SEO-stratégia sikerére.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük