Google: A progresszív webalkalmazások nem jelentenek előnyt a keresőben

pwa

Időről időre szárnyra kelnek olyan pletykák és feltételezések, hogy az úgynevezett progresszív webalkalmazások (PWA) jelentős előrelépést eredményeznek a Google találati listán. A feltételezések rendszerint jószándékból, de hibás következtetésekből születnek. A Google hivatalosan is cáfolta, hogy ezek az alkalmazások bármiféle előnyt jelentenének az organikus forgalom növelésében.

Mit mond John Mueller a PWA-ról?

John Mueller határozottan jelentette ki, hogy a PWA használata nem segíti a keresőoptimalizálást, illetve legjobb tudomása szerint a Google nem tervezi ennek megváltoztatását. Tény azonban, hogy a progresszív webalkalmazások kiváló lehetőségeket tartogatnak a webmesterek számára, amivel gyors és interaktív oldalakat hozhatnak létre, ugyanakkor ebből nem következik törvényszerűen, hogy az alkalmazásuk egyértelmű előnyt szolgáltatna a természetes találati listákon.

A Google képes feltérképezni a PWA oldalakat, tehát indexelési problémákkal nem kell számolni, azonban szem előtt kell tartani, hogy az ilyen jellegű oldalak nagyságrendekkel bonyolultabbak a csupasz HTML+CSS kombinációktól. Sok esetben támogatást kell biztosítani a régi böngészők támogatására, hiszen egyetlen fejlesztő sem szeretné korlátozni a honlapja elérési lehetőségeit.

Ugyanakkor John Mueller biztos volt abban, hogy a progresszív webalkalmazások szerepe egyre inkább nőni fog, egyre több fejlesztő nyúl ezekhez a megoldásokhoz és egyre elterjedtebbé és keresettebbé válik maga a technológia. Ugyanakkor ma még gyerekcipőben jár a PWA és a SEO kapcsolata; hosszú időre lehet szükség, míg ez jelentősen megváltozik.

Mikor javasolt a PWA alkalmazása?

Emiatt Mueller azt ajánlja, hogy a progresszív webalkalmazásokat elsősorban kevésbé jelentős projektek esetén alkalmazzuk, ezeken tapasztaljuk ki a működésüket, illetve a keresőoptimalizáláshoz kötődő tulajdonságaikat.
Noha a progresszív webalkalmazások „Google-alapú” termékek, ma már nem csak a Chrome támogatja őket. Időközben elkészült a Firefox ilyen jellegű fejlesztése is, ráadásul a Microsoft Edge-nél is gőzerővel dolgoznak az implementáláson.

Egyedül az Apple maradt várakozó állásponton; esetükben egyelőre nincs lehetőség az progresszív webalkalmazások használatára, ugyanakkor nem is szólnak a hírek arról, hogy ez hamarosan megváltozik. Bár sokan tudni vélik, hogy az Apple mérnökei titokban mégis dolgoznak a technológia bevezetésén, a cég csakis a tökéletes pillanatot várja a bejelentéssel. Ezek az információk azonban pletykának tűnnek, semmilyen hivatalos információ nem szivárog ki az Apple háza tájáról.

A szakma egyelőre kétkedve és némileg szkeptikusan fogadja a progresszív webalkalmazások megjelenését. A rossz nyelvek szerint a hype csak annak köszönhető, hogy a Google saját termékéről van szó, természetes az ilyen jellegű marketing.

Mi lehet a jövő a PWA-al?

Ettől függetlenül a progresszív webalkalmazások kétségtelenül haladó technikát jelentenek, viszont ma még a legfontosabb kérdés nem más, minthogy a különböző böngészők milyen szinten képesek támogatni a PWA-kat. Fejlesztői oldalról kényelmes implementációról beszélhetünk, így bizonyosan népszerűvé válik sokat számára. A progresszív webalkalmazások folyamatos elterjedése pedig minden bizonnyal az ilyen oldalak „alkalmazásszerűségét” erősítik majd.

Hogy mérföldkővé válnak-e a SEO-ban, mint a tartalomfejlesztés, a linképítés vagy akár a látogatói viselkedés? Egyáltalán nem valószínű, de ettől még roppant hasznos technológiáról beszélünk, ami segíthet kissé jobbá és élvezhetőbbé tenni a webet.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük