Instagram képszerkesztő használata lépésről lépésre

Instagram képszerkesztő alkalmazások
Rate this post

A piacon 8. éve jelen lévő népszerű fényképkészítő, -szerkesztő és –megosztó szolgáltatás, az Instagram képszerkesztő számos funkcióval lett gazdagabb 2010-es indulása óta.

„Nomen est omen” – mondhatjuk, hiszen az Instagram gyakorlatilag azonnali, instant sikert aratott felhasználói körében, és piacra kerülése óta töretlen sikerszériának örvend.

Ennek egyik oka minden bizonnyal az az ún. „mobile first”-szemlélet, amit az alapítók, Kevin Systrom és Mike Krieger szem előtt tartottak az alkalmazás megálmodásakor és a későbbi évek folyamán is.

Instagram képszerkesztő eredete

Vagyis az Instagram képszerkesztő sohasem egy eredetileg asztali szoftver butított mobilos alkalmazása volt, hanem ellenkezőleg: alapvetően mobileszközökre optimalizálva született, azok minden előnyét birtokolva. Először csak iPhone-okon, később már Androidon, majd 2013-tól Windows mobiltelefonokon is fut.

Mint azt sok helyről hallhattuk, és talán magunk is tapasztalhattuk már, a Facebook kora a fiatalabb korosztály körében leáldozott, legalábbis használata erősen megcsappant; ők átpártoltak a Snapchathez és az Instához. Érdekesség egyébként, hogy az alkalmazás kapcsolata a Facebook-kal nem 2012-ben, az Insta Facebook általi felvásárlásától kezdődött, hanem még 2005-ben, amikor Mark Zuckerberg megkérte Kevin Systromot, hogy hagyja ott az egyetemet és a Face-hez fejlesszen egy fotós applikációt.

Ezt Kevin akkor nem tette meg, előbb befejezte az egyetemet, majd megalapította az Instagramot, ami utólag tekintve rendkívül jó döntés volt részéről. Az Instát 2012-ben 1 milliárd dollárért megvásárló Facebook egyébként nem integrálta saját alkalmazásába a képszerkesztőt, meghagyta annak önállóságát és saját platformját.

Miért népszerű alkalmazás az Instagram képszerkesztője?

Az Instát valószínűleg azért is kedvelik jobban a fiatalok, mert sallangmentesen a látványról, vizuális élményről szól, szöveg csak rövid kommentek formájában létezik.

Van lehetőség tematikus csatornák követésére, ahol akár lakberendezési tippekre vágyunk, akár szép természetfotók vagy sminktippek között akarunk szemezgetni, mindenre találunk csatornát több ezernyi, tízezernyi vagy milliós követőtáborral.

Ezekhez a tematikus csatornákhoz kapcsolódva ötleteket meríthetünk, inspirálódhatunk, közösségre lelhetünk az azonos érdeklődési körű csoporttagok személyében.

Nem mindig ez a valóság

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a neten általában mindenki a szebbik oldalt mutatja a nyilvánosságnak, ezért az Instagramon látott, filterezett, szűrt és esetlegesen jócskán kikozmetikázott ideális fotókat ne arra használjuk, hogy kellemetlen perceket, órákat, napokat szerezzünk magunknak, amiért a mi életünk nem mindig olyan tökéletes, mint a fotók, videók által közvetített világ. Inkább élvezzük a játékot, a látványt, és merítsünk ötleteket a látottakból!

Számtalan nagyhatású előadó, híresség, befolyásos személyiség is rendelkezik profillal és osztja meg tartalmait itt (is), sőt: van, amit csak itt posztolnak, hiszen a hatékony marketing szempontjából köztudottan előnyösebb, ha a Facebook-profil és az Instagram-profil nem ugyanazon tartalmakat hozza. Ellenkező esetben a követők hamar beleunnak a másik oldalon már látott képekbe, videókba.

Tavaly elindult a Snapchattől elcsent megoldás, mely itt a Stories névre hallgat, ahol egy napunkat, élményünket összeállítás formájában oszthatjuk meg másokkal. További exkluzivitást kölcsönöz ennek a funkciónak az, hogy a tartalom csak 24 óráig van fent, utána önmagától törlődik.

Meghatározhatjuk itt is, hogy kinek elérhető a feltöltött tartalom, valamint ma már korábban készített, telefonon tárolt fotók is felhasználhatók. Nyomon követhetjük azt is, hogy ki látta összeállításunkat.

Asztali gépen is jól használható az Insta rendszere

Mint eredetileg mobileszközre fejlesztett alkalmazás, az Instagram képszerkesztő nem volt elérhető korábban laptopról vagy PC-ről, azonban ma már ez sem probléma: az Insta felületén most már laptopon is lehet böngészni, hashtageket keresni, kommentekre válaszolni, azonban a képfeltöltés még mindig nem megoldott, de valljuk be: ez annyira nem is hiányzik, hiszen képmegosztásra sokkal kényelmesebb megoldás az eredeti, mobilos feltöltés.

Instagram képszerkesztő trükkök, amit kötelező használnia

1. Hatékonyan hashtagelj! A korábban Twitteren, majd később Instán a képek alatt, azok bekategorizálására alkalmazott # jel, az ún. hashtag arra való, hogy azonos témájú tartalmakat felcímkézzünk vele, jelölésekkel lássunk el, így azok később erre a hashtagre keresve lekereshetővé és megtalálhatóvá válnak. Érdemes több hashtaget használni, illetve „jól körülírni” az adott hashtaggel a feltöltött tartalmunkat. Ez egyrészt az előbb vázoltakat segíti, másrészt egy-egy viccesebb jelöléssel gyakran okozhatunk vidám perceket követőinknek.

2. Figyeljünk a képek felbontására! Lehetőleg olyan telefonnal fényképezzünk, amelynek kamerája képes nagy felbontású képeket készíteni, hiszen minél nagyobb a fotónk felbontása, annál szebb, élesebb és részletgazdagabb lesz az látvány a felületen, amit nyilvánvalóan barátaink, követőink is értékelnek majd.

3. Használjuk a rácsozást! A látvány sokkal harmonikusabb lesz, ha a rácsok használatával kiegyenesítjük a kép horizontját, vagy a fotózni kívánt objektumokat szimmetrikusan rendezzük el. A rácsozásnak köszönhetően a fókuszt is könnyebben oda tudjuk helyezni, ahová szeretnénk.

Hasznos egyébként átgondolni a kép elkészítése előtt azt a képarányt is, amelyben majd posztolni szeretnénk a képet.

4. Óvatosan használjuk a zoom-funkciót, mert használata a legtöbb esetben a kép minőségének rovására megy!

5. A megfelelő fények beállítása szintén nagyon fontos, legjobb a természetes, oldalirányú fény. Ügyeljünk arra, hogy ne a kamera felől, illetve a az alany háta mögül érkezzen a fény, mert az egyik esetben a fényképezett alany ki sem tudja nyitni a szemét, annyira elvakítja a fény, a második esetben pedig arca sötétségbe borul és nem látszódik a láttatni kívánt lényeg.

6. Az Instagram számos beépített filtert és effektet tartalmaz, de ezeken is tudunk javítani, illetve a megjelenésen frissíteni, ha a fotónkat előzőleg a kívánt mértékben manuálisan módosítjuk. Ezáltal egy kicsit mindenki kicsit fotóssá is válik. Ha szükségesnek látjuk, érdemes állítani a fényerőn, az élességen vagy a színhőmérsékleten. Utána még mindig tudunk filterezni, a feltöltött kép hatása azonban mégis más lesz kissé.

7. Layout használata – az Instagram képszerkesztő kiegészítő alkalmazása a Layout, amivel különféle elrendezésű kollázsokat állíthatunk össze meglévő képeinkből. Külön letölthető app.

Instagram layout képszerkesztő alkalmazás

Instagram layout képszerkesztő alkalmazás

8. És ami a lényeg: ha szeretjük az alkalmazást, használjuk szenvedéllyel, hiszen egy fotón is érezhető, hogy csak egy kikozmetikázott, agyonkomponált pillanatkép, vagy azért posztolták, mert a készítőt valóban megfogta a látvány. Ha neki adott valamilyen pluszt, akkor jó esély van rá, hogy a befogadónak is fog. Legtöbbünk pedig gyakran többre értékel egy nem teljesen tökéletes, de láthatólag elragadtatással készült képet, hiszen majdnem mindenki szeret kicsit mélyebbre is látni, a dolgok mögé nézni, azok valódi arcát megpillantani.

Valójában ugyanis e vágytól vezérelve jött létre számos alkalmazás, melyet annyira szeretünk és a mai napig szenvedéllyel használunk.

Share Button
Címkék: instagram,

Related Articles

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük