Hangalapú keresés és annak keresőoptimalizálása

Google hangalapú keresésekről
Rate this post

Folyamatosan növekszik a hangalapú keresések száma az internetezők körében. A tendencia részben a mobil eszközök terjedésének köszönhető, részben a szolgáltatás egyre növekvő népszerűségének.

Ennek ellenére a hangalapú keresésekről mégis keveset hallani, ráadásul az e-kereskedelmi szektorban sem kap figyelmet a lehetőség.

Mivel egyre többen a mobiltelefonjuk segítségével interneteznek, így magától értetődik a hangalapú keresések számának és arányának növekedése. Egyre többen választják ezt a módszert, hiszen sokkal kényelmesebb és gyorsabb keresési lehetőséget.

Hangalapú keresések növekedése és azok okai

A hangalapú keresések sikerének és elterjedésének legfontosabb szempontja a hangfelismerés pontossága és megbízhatósága. A Google, Amazon és Apple fejlesztések ma már megbízhatóan végzik el a feladatukat, ráadásul ígéretes startup próbálkozásokat láthatunk a technikák továbbfejlesztése érdekében. A hangalapú keresések térnyerése és jövőbeli jelentősége nem vonható kétségbe, elég csak megvizsgálni a mostani tendenciákat és történéseket.

A hangalapú keresést kiszolgáló alkalmazások szinte inden okostelefon alapértelmezett részei; a legtöbb esetben egyetlen koppintással elérhetők és kényelmesebb használatot tesznek lehetővé, mint a hagyományos társaik. Eközben folyamatosan növekszik a beszédfelismerés pontossága; az óriáscégek eszközei 95 százalékot meghaladó pontossággal képesek felismerni a bediktált szöveget.

A Google pedig közzétette az Android operációs rendszerrel szerelt eszközökön végrehajtott hangalapú keresések arányát: a keresések 20 százaléka ilyen módon történt!

2020-ra a hangalapú keresések száma elérheti az 50%-ot

Egyes „optimista” becslések szerint a hangalapú keresések aránya 2020-ra elérheti az 50 százalékot. Ez a szám Magyarország esetében kissé túlzónak tűnhet, mivel az internetezők körében a mobil eszközök kisebb arányban vannak jele, mint a tengerentúli felhasználók esetében.

Az 50 százalékos részesedés talán az USA esetében is túlzó, de a tendencia alakulása nem lehet kérdéses. Habár a hangalapú keresést kiszolgálni képes eszközök gyakorlatilag mindig velünk vannak – otthon, az utcán és a munkahelyünkön is -, bizonyos esetekben mégis ésszerű a hagyományos keresést alkalmazni; egy tömött és zajos villamoson nem szívesen ordítanánk a telefonunkba: „keresőoptimalizálás!”

A marketingesek még nem számolnak vele

A marketing szakma látszólagos érdektelenséget mutat a hangalapú keresésekkel kapcsolatban, illetve a piaci tendenciák további változásait várja. A Google természetesen igyekezett megelőzni mindenféle híresztelést, így a Google Assistant segítségével tette közzé az ide kapcsolódó minőségi irányelveit.

Látni kell azonban, hogy a Google által megfogalmazott „iránymutató” elsősorban a mobilkeresések, illetve a mobil SEO tárgykörében nyújtanak hathatós segítséget, nem pedig „hangalapú keresés kisokosként” szolgálnak. Ha megfogadjuk ezeket, sokat javíthatunk a mobil eszközökön elért keresőoptimalizálási eredményeinken.

Technikai SEO mobil eszközökhöz

A professzionális keresőoptimalizálás elengedhetetlen, ha igazán jó eredményeket szeretnénk elérni a hangalapú keresések terén is. Mindennek az alapját a feltérképezhetőség jelenti, amire a mobil eszközök kapcsán talán még fontosabb szerep hárul.

Ha nem tesszük könnyen hozzáférhetővé a tartalmainkat a keresőrobotok számára, nem várhatjuk, hogy webhelyünk organikus forgalma az elvártak szerint alakuljon. Minél több tartalmunk esetében nehezítjük meg a robotok dolgát, annál több organikus munkamenettől esünk el. Szerencsére vannak technikai megoldások, amelyekkel nem csak a feltérképezhetőséget, hanem az eredményességet is javíthatjuk.

Strukturált adatok jelentősége fel fog értékelődni

Strukturált adatok: a schema.org elemek hasznossága nem kérdőjelezhető meg. Ezek nem csak a keresők számára nyújtanak hasznos információk a termékekről, árakról, felhasználói visszajelzésekről és egyéb adatokról, hanem közvetlenül a felhasználóknak is. Amikor egy keresőmotor megpróbálja megtalálni a hangalapú keresésre adható legjobb választ, ezek a strukturált adatok kiemelt jelentőséggel bírhatnak.

XML honlaptérképek: a honlaptérképek hosszú évek óta fontos szerepet töltenek be a feltérképezés elősegítésében. Habár jó esetben az indexelés ezek nélkül is megtörténik, a mobil SEO korában nagy segítséget jelenthetnek ezek a fájlok. A használatukkal megkönnyíthetjük az útvonalak feltérképezését, illetve segíthetjük a robotokat a struktúra jobb megértésében.

Webhelyszerkezet: a struktúra kialakítása elsősorban a webáruházakat állítja nehéz feladat elé. A többlépcsős kategorizálás átjárhatóságát segíthetik az elérhető és kattintható hivatkozások. Ezeket azonban sokszor nehéz összeegyeztetni az UX/UI kérdésekkel. Ha meg szeretnénk előzni a webhelyszerkezet kialakításából adódó problémákat, érdemes már a tervezés során előrelátónak lenni és olyan struktúrát alakítani ki, ami egyszerre felhasználóbarát és illeszkedni képes az alapvető UX/UI ajánlásokhoz.

Még jobb tartalmak a hangalapú keresések optimalizálására

Nincs könnyű dolgunk, ha kifejezetten a hangalapú keresések kiszolgálására szeretnénk optimalizálni a tartalmainkat. Jó hír, hogy nincs is szükség különálló tartalmakra, hiszen a minőségi irányelvek megegyeznek a hagyományos és a hangalapú keresések esetében is. Egy fontos különbség mégis megmutatkozik: ez pedig nem más, mint a hangalapú keresőkifejezés hossza.

A hagyományos keresések esetében rendszerint szűkszavúak vagyunk. Ha SEO szakértőt keresünk, hajlamosak vagyunk ennyit írni a keresőmezőbe: keresőoptimalizálás. Ha a hangalapú keresést alkalmazzuk, már sokkal bőkezűbben bánunk a szavakkal: hol találok SEO szakértőt, legjobb keresőoptimalizáló szakemberek Magyarországon, kivel szeózzam a honlapom… Ehhez hasonló kifejezésekre kell releváns választ adnunk, ha a hangalapú keresésekből organikus keresési forgalmat szeretnénk elérni.

A felhasználói viselkedés sok mindent eldönt

A visszafordulási arány, a webhelyen töltött idő, illetve a megtekintett tartalmak mennyisége és milyensége fontos visszajelzés a Google robotjai számára.

A technológia gyakorlatilag alkalmas arra, hogy a filmekből megismert ember-gép párbeszéd megvalósulhasson. Nehéz megmondani, hogy hangalapú keresések milyen szerepet töltenek be az életünkben, de egy dologban biztosak lehetünk: a jövő megállíthatatlan.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük