/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Itt az új Google sebesség algoritmus már mobilon is

Minden a Google sebesség algoritmusáról
Rate this post

Újdonságként hatott a Google sebesség algoritmus és sokáig a legtöbben nem is vették figyelembe, ám rendkívül fontos. Ma már nem lehet weboldalt optimalizálni a betöltődési sebesség optimalizálását figyelmen kívül hagyva. Egy weboldal gyorsasága alapjaiban határozza meg az adott oldal értékét, azt, hogy mekkora lesz a visszafordulási arány.

Hogy működik a Google sebesség algoritmus?

A Google már a weboldalak mobil sebességét is méri, külön figyelmet fordít arra, hogy a reszponzív, azaz mobilra optimalizált weboldalak vagy weboldal változatok mennyire gyors betöltődésűek.

Az újítást stílszerűen Sebesség frissítésnek, azaz Speed Update-nek nevezték el. A Google már 2018 elején, januárban bejelentette, hogy mire készül, ám a frissítés csak július 9-én élesedett. A hivatalos blogon azt is közzé tették a frissítés indulását megelőző napon, hogy a felhasználói igény még ennek ellenére is az elsőrendű szempontnak számít majd.

Ez azt jelenti, hogy a gyorsaság csupán két egyenértékű weboldalnál lesz döntő. Ha a felhasználó konkrét márkára, egyedi kulcsszóra keres rá, a Google a keresésre leginkább releváns, azonban lassú weboldalt az első helyen fogja megjeleníteni. Ez a márkák saját, hivatalos weboldalaira, a bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz, információkhoz tartozó weboldalakra vonatkozik.

Az algoritmus nem tesz különbséget a weboldalak között olyan szempontból, hogy milyen technológiával működnek.

A relevancia alapja tehát továbbra is a keresési kifejezéssel való egyezés mértéke marad. A gyorsaság, mint felhasználói élmény csak ezt követően lesz mérvadó rangsoroló tényező.

Természetesen hiába nem az elsőszámú rangsoroló a Speed Update, azaz a Google sebesség algoritmus, jelentősége mégis hatalmas.

A Google ez esetben sem fogja nyilvánosan közölni, ha az algoritmus frissítés hátrányosan érint egy adott weboldalt, azonban tesz ajánlatokat a gyorsaságproblémák feltérképezésére és megoldására. Az egyik ajánlás tőlük a saját fejlesztésű Google Page Speed Insight, melyet néhány napja bővítettek ki, hogy sokkal hatékonyabb lehessen. Ezen kívül ajánlja még a Chrome böngészőkhöz, fejlesztők számára készített nyílt forráskódú Lighthouse eszközt.

A Google azt nyilatkozta, hogy az új algoritmus a weboldalak csak kicsi százalékát érinti. Elméletileg kizárólag a leglassabb weboldalak kerülnek hátrányba. Lényegében a nagyon lassú weboldalak eddig is hátrányban voltak, mert a felhasználók önmaguktól visszafordulnak egy túl lassan betöltődő oldalakról és legközelebb biztosan nem kattintanak rájuk.

A Google mindig is fontosnak tartotta a felhasználói élményt, ez a vonal egyre csak erősödik, mostmár mobilon is. Jelen világunk olyannyira felgyorsult, hogy senki sem fog másodperceket várni egy oldal betöltődésére, ha egy másikat pillanatok alatt elér, és maximális funkciójában használhat.

Google sebesség algoritmus és az asztali gépek

Az új Google sebesség algoritmus most csak a mobilon internetezők világát érinti, az asztali gépeknél nem történt változás. Asztali gépek, laptopok esetén a Google még mindig az erre kifejlesztett algoritmust alkalmazza, valamint a weboldalak mobilokra optimalizált verziójának értékei nem befolyásolják az adott oldal asztali gépre készült verziójának eredményeit.

A Google tehát teljes mértékben külön kezeli az asztali gépek és a mobilok világát. Talán ez a kettőség a jövőben még erősebb lesz, ahogy a mobilos algoritmusok megszaporodnak és a felhasználói szokások között az eszközökre lebontva egyre nagyobb lesz a különbség.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük