Képátméretezés, ami mindig jól jön

Rate this post

A képátméretezés jelentősége ma már elvitathatatlan a keresőoptimalizálásban is. De mégis mivel magyarázható ez a kijelentés? Miért fontos a képek méreteinek megfelelő megválasztása? Mire kell figyelnünk, ha jó UI-t szeretnénk tervezni?

A képátméretezés jelentőségéről akkor kezdtünk el beszélni, amikor a webhelysebesség, illetve az ebből adódó felhasználói élmény felértékelődni látszott a Google rangsorolási tényezői között. A mai napig nehéz megmondani, mekkora jelentőséggel bír a gyors oldaltöltés a keresőoptimalizálásban, az azonban bátran kijelenthető, hogy fontos rangsorolási tényezőről van szó. Magától értetődő, hogy a figyelem a képekre terelődött…

Általánosan azt mondhatjuk, hogy a kép fizikai mérete és minősége egyenes arányos az képfájl adatmennyiségével; tehát minél nagyobb képeket helyezünk el a honlapon, azok betöltődése annál több időt vesz igénybe. A dolgot bonyolítja, hogy a különböző formátumok különböző adatmennyiséget használnak, így jelentős eltérések lehetnek közöttük.

Képátméretezés a gyakorlatban

A honlapokon megjelenő képi anyagok méretváltoztatása kétféle módon történhet; a képeket ténylegesen átméretezhetjük, illetve használhatunk látszólagos átméretezést a böngészőben. Ez utóbbi esetben a kép fizikai tulajdonságai nem változnak, csupán a böngészővel egy kicsinyített változatot mutatunk meg a látogatónak. Ha így teszünk, az esetben szükségtelen módon növeljük a betöltődési időt, ezáltal rontjuk a felhasználói élményt.

A reszponzív webdizájn elterjedésével a képek méretezése is összetettebbé vált. Mivel a képeket befogadó felhasználói felület is változik, így a képek esetében is rákényszerülünk arra, hogy méretbeli tulajdonságokat rugalmasan kezeljük. Nincs módunk minden egyes kijelzőmérethez célzott képméretet választani, viszont optimálisan megválaszthatjuk a képátméretezés módját. Az ideális méret rendszerint a legnagyobb szükséges szélességhez és magassághoz kell alkalmazkodjon, így a kép minden egyes felbontás esetében, illetve minden eszközön megőrzi az élességét és a minőségét.

A veszteségmentes tömörítés

Sok esetben nem elegendő a kép fizikai méretének csökkentése, hiszen a formátumtól függően akár szükségtelenül nagy adatmennyiségről is beszélhetünk. Ilyen esetekben a képek veszteségmentes tömörítése jelent megoldást. Ez esetben tulajdonképpen a kép minőségét rontjuk olyan mértékig, amit az emberi szem még nem képes érzékelni.

A honlapokon közzétett képi anyagok veszteségmentes tömörítése ma már klasszikus SEO feladatnak számít. Minél gyorsabb webhelysebességet érünk el, annál inkább számíthatunk a keresési forgalom növekedésére. De vajon „létszükségről” beszélhetünk vagy csupán egy aprócska jelentőséggel bíró lehetőségről?

A képátméretezés ma már elhagyhatatlan, hiszen a lassú betöltődésre érzékeny eszközök használata egyre elterjedtebb; a mobil eszközök használatának terjedésével egyre több szó esik a sebességoptimalizálás jelentőségéről is. Ilyen módon akár azt is kijelenthetjük, hogy a képátméretezés valódi jelentősége a mobil SEO-ban mutatkozik meg. Noha ez ebben a formában csak féligazság, tagadhatatlan a gyors betöltődés jelentősége a mobil felhasználók esetében is.

A minimalista stílusirányzatok lehetővé teszik, hogy extra-gyors honlapokat építsünk. Nem szabad elfelejteni azonban azt sem, hogy a gyorsaság nem csak a képméreteken, hanem a technikai felépítésen is múlik; e célt szolgálják az úgynevezett sprite CSS elemek, amelyek egyetlen képfájl felhasználásával képesek megjeleníteni a honlap különböző képi tartalmait.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.