/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Keressünk könyvekben a Google Books segítségével

Google Könyvek, egy digitális könyvtár
Rate this post

Fantasztikus szolgáltatással kedveskedik a Google, a könyv szerelmeseinek a Google Books nevű keresőjével. A Google Books, vagy magyarul: Google Könyvek egy olyan szolgáltatás, amely képes keresni a kiadott könyvekben. A könyveket lapolvasóval olvasták be, majd ezeket optikai szövegfelismerő szoftver segítségével átalakították digitális változatokká, amelyben már a kereső is tud keresni.

Ez a remek szolgáltatás korábban Google Print néven várt ismertté. A felhasználók persze nem csupán a könyvek tartalmára hanem írókra és könyvcímekre is kereshetnek a https://books.google.hu webcímen keresztül.

A találatoknál megtekinthetjük a könyvek egy-egy adott oldalát és hirdetéseket is láthatunk, ahol megvásárolhatjuk a teljes kötetet. A megtekinthető oldalak számát különböző feltételek szabják meg, így a felhasználó adatforgalma és a különböző jogi korlátok is.

A Google ezenfelül biztosítja, hogy a megjelenített oldalakat ne lehessen másolni, nyomtatni vagy lementeni, így ingyenes könyvletöltésre nem ad lehetőséget a Google Books sem. A Google Books utolsó adatai szerint, 2009-ben már több mint 10 millió könyved olvasott be és digitalizált.

Nem csak a Google digitalizál könyveket

Bár a Google jelenleg a legnagyobb digitális könyv adatbázist tudhatja a magáénak, nem csupán ők próbálkoztak hasonló tevékenységgel, hogy a közkinccsé vált könyveket digitális formában is megőrizzék az utókor számára. A Microsoft 2006- végén indított hasonló kezdeményezést Live Search Books néven, ám 2008-ban végül felfüggesztették.

A közel egymillió közkincsnek minősülő digitális könyv átkerült az Internet Archive non-profit szervezethez és a következő linkek keresztül a mai napig megtekinthetőek: https://archive.org/details/texts

Az Europeana szintén óriási digitalizált könyvvel büszkélkedhet, amely mellett számtalan műtárgyat, vidót és hanganyagot is összegyűjtött. A műalkotások a https://www.europeana.eu/portal/hu webcímen keresztül érhetőek el és magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. Jelenleg közel 60 millió Európai területű írás, zene, szöveg és más műtárgy található meg kategorizálva a portálon.

Sokkal kisebb méretben, de nagy precízséggel rendszerezték a Francia Nemzeti Könyvtár Gallica progjamja keretén beül a francia nyelvű irományokat és képeket. A 90-es évek végére közel 1 millió példányt összegyűjtő Gallica sikere 2009-ben ért véget, amikor a Francia bíróság megtiltotta a Franciaországban kiadott könyvek digitalizálását.

A Google Books többet tud mint egy hagyományos könyvtár

A Google gondosan ügyel a jogi háttérre és az illegális e-book letöltések elkerülésére. A Google Books mára már sokkal többet nyújt mint versenytársai és mind egy hagyományos könyvtár, hiszen pár kattintással kereshetünk sok millió könyv tartalmában egy-egy szükséges információ iránt.

Lehetőségünk van kedvenc könyveinket megjelölni és később megvásárolni azokat, hogy teljes terjedelmében is megtekinthessük azt.

A Google Könyvek éppen úgy működik mint egy hagyományos internetes kereső, csak éppen a találatok között könyveket és más irományokat találunk. Ezekbe korlátozott módon beleolvashatunk, belelapozhatunk és lehetőség szerint akár meg is vásárolhatjuk azokat.

A Google Books partner programjában és könyvtár projektjében számtalan intézmény és kiadó vesz részt, így a digitalizált könyvek száma napról napra bővül.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük