/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Gyorsan jött és gyorsan ment a Google Spaces

Mi történt a Google Space-szel?
Rate this post

A Google Spaces alig két évvel ezelőtt jelent meg, mint derült égből a villámcsapás, hogy meghódítsa az internetet egy táralommegosztó szolgáltatással. A Google forradalminak egyáltalán nem nevezhető újdonsága a Spaces alkalmazás, ahol regisztráció nélkül lehetett mindenféle tartalmat megosztani emberek kisebb csoportjával.

Bár nem volt egyedi, sem klasszikus mégis úgy tűnt, lesz benne elég potenciál, hogy nagy népszerűségnek örvendjen majd. A Google azonban nem így látta, így 2017. április 17.-én leállította az alkalmazást és a hozzá kapcsolódó internetes honlapot is, amely a következő URL-en volt elérhető: https://get.google.com/spaces

Bár nem ez az első és egyetlen fejlesztésük ami a feledés homályába fog veszni, hiszen számos projekt került a Google fejlesztési temetőbe. Sikertelen próbálkozásnak bizonyult ugyanis a Google Spaces mellett a Google Answers, a Google Base, a Google Blog Search, a Google Buzz, a Google Friend Connect, a Google Health, az IGoogle, a Google Labs, a Meebo, a Google Notebook, a Google Page Creator, a Google Reader, a Google Video, és a Google Picasa is.

Azonban a megannyi lezárt fejlesztés is számtalan tapasztalást és megfelelő irányvonalat mutatott a Google számára, amelyet más, még élő termékeikben és szolgáltatásaikban tudnak majd kamatoztatni.

A Google Spaces nem a Google Sky!

Bár angolul a „space” és a „sky” hasonló témákat ölelhet fel, mégsem egy és ugyanaz a Google két szolgáltatása. A Google Spaces egy olyan applikációnak indult, amelyben különböző tartalmak oszthatóak meg kisebb közösségekkel mint a család, az osztály vagy a szülői közösség, ellenben a Google még ma is élő szolgáltatása, a Google Sky az űrt kémleli és térképezi fel, hasonló képen mint az utakat és városokat a Google Maps.

A Google Sky megtekinthető online a https://www.google.com/sky webcímen, amelyről a Google Moon és a Google Mars is elérhető hasonló funkciókkal.

Egyébként nagyon érdekes, hogy a „Google Space”-re keresve ma már nem is a kivont app oldalát kínálja fel találatként a Google kereső, hanem egy Google Chrome kiegészítőt. A Mr Doob néven különböző projekteket gyártó fejlesztő ugyanis elkészítette az Angry Birds játékban megszokott széteső animációt a Google főoldalára.

A lassított nézetben darabjaira széthulló Google itt tekinthető meg: https://mrdoob.com/projects/chromeexperiments/google-space/

Mit tudott a Google Spaces?

A Google Spaces Magyarországon is elérhetővé vált 2016-ban, amikor debütált az I/O fejlesztői konferencia előtt. A telepítés nélkül is használható online alkalmazás asztali számítógépen, laptopon, táblagépen és okostelefonon is elérhető volt akár böngészőn keresztül, akár külön letölthető alkalmazásként is IOS-re és Androidra. A Google Spaces egyesítette a Pinterest képmegosztó funkcióját, a csetprogramok és a Google+ előnyös tulajdonságaival, ám úgy látszik mégsem volt elég erős ahhoz, hogy világuralomra törjön.

A Google Spaces központi eleme a párbeszéd volt, amely – ahogy a neve is mondja – különböző terekben történik. Tulajdonképpen kisebb csoportok tudtak egymással csevegni és tartalmakat megosztani, mint például egy Facebook csoportban vagy egy Messenger csoportos beszélgetésben.

A belső keresője azonban sokkal jobb volt minden konkurenciánál. Még a képek tartalmára is tudott keresni, ám ez mégsem volt elegendő a túléléshez, így érdeklődés hiányában a fejlesztést beszüntették és ez a kezdeményezés is csatlakozni kényszerűlt a Google app temetőjéhez.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük