Mindent a Google Fotókról

Google Fotók, online képmegosztás
1/5 - (1 vote)

Néhány éve nagy port kavart a Google Fotók lehetőség megjelenése, amely átalakított a G-mail fiókkal rendelkezők képtárolási szokásait. Persze nem mindenkinek van szüksége ilyen jellegű szolgáltatásra, azonban akik mégis online tárolták képeiket, nem választhattak. Megérkezett a Google Fotók és onnantól, ha tetszett, ha nem, ez volt az egyetlen Google lehetőség. Voltak, aki imádták, de olyanok is akadtak szép számmal, akik a szolgáltatás egyes jellemzőiben potenciális veszélyforrást, hibát láttak. Ma is megoszlik a használók mezőnye.

A Google Fotók előnyei

A Google Fotók ingyenes tárhelyet biztosít és megkönnyíti a fotók rendszerezését. A szolgáltatás korlátlan tárhelyet nyújt a 1080p HD és 16 megapixel felbontású képeknek. Lehetővé teszi, hogy ahogy e-mail fiókunkba, úgy képmappánkba is bármely eszközről bejussunk, tartalma minden eszközünkről elérhető legyen. A régebbi lehetőségekhez képest sokkal gyorsabb keresést biztosít fótóink között, ráadásul teszi ezt úgy, hogy nem kell címkéket rendelnünk képeinkhez, mégis megtaláljuk őket tartalmuk alapján. Például, ha virágról készült képeink között keresnénk egy bizonyos képet, elég csak beírnunk, hogy „virág” és a rendszer az összes képünket megjeleníti, amelyen virág található. A Google weboldalán azt írják, a Google Fotók nagy előnye, hogy minden fotót megtalálhatunk egy helyen. Mindegy, melyik eszközünkkel készítettük és küldtük tovább vagy töltöttük fel, a Google Fotókban minden mappát, minden megosztott albumot együtt kezelhetünk. Ez valóban nagy előny, hiszen, ha valaki több laptopról, asztali gépről, tabletről és telefonról is aktívan használja a Google szolgáltatásokat, a különböző megosztott albumainak visszakeresése hosszadalmas feladatnak ígérkezne.

A Google Fotók természetesen nem csupán fényképek kezelésére alkalmas, hanem video formátumú fájljainkat is kezeli. Ráadásul múlt év közepén sokak legnagyobb örömére, okosodott a rendszer. Ma már a videókat alacsonyabb felbontásban menti el először, így a lassabb internetkapcsolattal rendelkezők számára is megfelelő gyorsaságú megosztást tesz lehetővé. A videók nem maradnak alacsony minőségűek, mert amint gyorsabb internetkapcsolat érhető el, a program azonnal kicseréli az alacsony minőségű videót a magasabb felbontásúra. A 4K videók feltöltése még a leggyorsabb internettel is hosszabb ideig tart, de ezzel az új funkcióval a legjobb netkapcsolatokat használva is előnyhöz jutunk.

A Google Fotók hátrányai

Egyesek fejében megfordult az ötlet, mely szerint a Google Fotók több kárt okoz, mint hasznot. Az előnyöket a Google saját maga írta össze felhasználói számára, a problémák felvetésére pedig ügyesen válaszolva biztosította a felhasználókat biztonságukról. Ezzel még lehet vitatkozni, mert van néhány nem igazán kellemes tény is a sok előny mellett.

A Google Fotók-kal kapcsolatos egyik legnagyobb ellenérv, hogy lehetetlenség törölni a feltöltött fotókat. Valójában törölhetjük őket, viszont hiába a törlés, egyes frissítésekkor automatikusan visszaáll az eredeti, fényképekkel teli állapot. Ez rendkívül bosszantó lehet.
A másik nagy probléma, hogy míg az alacsony minőségű képek esetén a tárhely korlátlan, addig, ha valaki magas minőségben szeretné tárolni fotóit, a fizetős verziót kénytelen választani. Így már az ingyenes és korlátlan jelzők nem is tűnnek annyira igazinak.

Szintén nagy ellenérzéseket vált ki a tény, hogy a mobilon lévő összes fotó felkerül a Google Fotók-ra, és bár nehezen, de direkt linken mind elérhető. Ha nem szeretnénk, hogy elérhetőek legyenek mobilon tárolt képeink, nem elég törölni az applikációt, de a „Beállítások”, „Fiókok”, Google” útvonalon haladva, a saját gmail címen belül ki kell kapcsolni a szinkronizálást a Google Fotók és a Google Fotók biztonsági másolata között.

A fiók egyébként törölhetetlen, kizárólag a gmail fiók teljes törlésével szabadulhatunk meg tőle. Ez több szempontból is problémás. Gondoljunk csak bele, hogy van egy sokat használt, levelezőpartnereink, esetleg ügyfeleink által ismert fiókunk, melyet most meg kell szüntetnünk. Sok macera minden érintettet felvilágosítani új e-mail címünkről, ráadásul leveleink szinkronizálása, mentése sem kétperces művelet, már, ha értünk hozzá egyáltalán.

Használat és funkciók

A Google Fotók nem csupán annyiból áll, hogy fényképeink és videóink számára tárolási, rendszerezési és megosztási lehetőséget biztosít. Számos egyéb funkcióval büszkélkedhet, melyek időnként nagyon jól jönnek a lelkes felhasználóknak.

A fényképek feltöltése rendkívül egyszerű. A képeket behúzhatjuk a programba, vagy használhatunk képfeltöltőt esetleg több fájl egyidejű feltöltése esetén ajánlott asztali feltöltőt. Az okostelefonról való használat feltöltés helyett a szinkronizálás funkcióval válik lehetővé. Ekkor a fentebb említett módon a telefonon tárolt összes fotó szinkronizálásra kerül és biztonsági másolat is készül.

Amit talán a felhasználók közül sem tud mindenki az az, hogy a program gif slideshow készítését is lehetővé teszi, ráadásul csupán néhány kattintással. A lehetőség az „Asszisztencia” ikonra kattintás után az „Animációs film” opcióval érhető el. Kollázst szintén módunkban áll készíteni, ezt szintén az „Asszisztencia” ikonra kattintva tehetjük meg. Nem csak tárolás, megosztás és rendszerezés, de némi képszerkesztés is elérhető. Néhány filter, fények, színek, forgatás. nagyjából olyan szerkesztői eszköztárral rendelkezik, mint például az Instagram.

Összességében egy elkötelezett és nem rejtőzködő Google felhasználó számára nagy könnyebbség a mindenhonnan elérhető, szerkeszthető ingyenes tárhely, bár azt azért fontos elmondani, hogy olyan fotók, videók, tartalmak inkább ne kerüljenek föl semmilyen online felületre, programba, felhőbe, amiket nem szeretnénk a világ elé tárni. Ami felkerül az internetre, az ott is marad és bizony, ha nehezen is, de elérhető.

Share Button

Related Articles

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük