Vektorgrafikus képszerkesztőre van szükséged?

Vektor graika Inkscape programmal
5/5 - (1 vote)

Az Inkscape képszerkesztő vektorgrafikus is és nyílt forráskódú, így rengeteg lehetőséget tartogat a profi képmanipulálásra. Ez egy rendkívül nagytudású szerkesztő, mely megfelel az XML, az SVG és CSS szabványoknak. Az Inkscape keresztplatformos, tehát Windows, Mac és Unix-szerű operációs rendszereken is fut. A fejlesztése viszont leginkább Linux rendszerben folyik. A szóban forgó programnak van egy elődje is, mely nem más, mint a sokak által jól ismert, azonban nem mai csirke Sodipodi.

Használják logók, ikonok, piktogramok, webgrafikák, arculati elemek, reklámanyagok, meseillusztráció, betűtervek, figuratervek, tervrajzok, folyamatábrák, grafikonok, infografikák, képregények, storyboardok, naptárak, órarendek, csomagolóanyagok, pólók, kitűzők, matricák stb. tervezéséhez is.

Mi az a vektorgrafika?

Az online világban egyre többször van szükség vektorgrafikus szerkesztőre. A nem online világban pedig a különböző, saját elképzelés alapján megalkotott képekhez, logókhoz, feliratokhoz nagyon régóta elengedhetetlen a vektorgrafikus szerkesztés. Hogy nézne ki egy nem vektorgrafikusan szerkesztett logó vagy cégér kézzel fogható formában? Nagyon igénytelenül.

A vektorgrafika a számítógépes grafika azon típusa, mely nem képpontokban, azaz pixelekben tárolja az alakzatok képét, hanem az azokat kirajzoló képletekkel. Egy pixeles kép minősége kisebb és nagyításkor egyértelműen látszanak a nem ívelt, hanem „lépcsőzetes” négyzet képpontokból álló élek. A vektorgrafikus képeknél nincs ilyesmi, az ívek olyanok, mint amiket szabadkézzel rajzolhatunk. Az Adobe Illustrator is vektorgrafikus, ahogy az Inkscape nevű nyílt forráskódú program is.

A vektorgrafikának számos előnye van. A régebbi időben léteztek vektorgrafikus monitorok, am azonban már nincs ilyesmi, bár a felbontásban eleget fejlődtünk a tökéletes képi megjelenítésért. A vektorgrafikus monitorokat főleg az USA védelmi minisztériuma alkalmazta, főleg azért, mert a képletekben való tárolás sokkal kisebb memeóriahelyet foglal el, mint a pixelekhez rendelt értékek tárolása. Így sok esetben elmondható, hogy a vektorgrafikus kép kisebb méretű. Az ilyen képek mérete kicsinyítés vagy nagyítás során sem változik, ahogy minőségük sem.

Az Inkscape vektorgrafikus program akár kezdő hobbigrafikusoknak is

Ha valaki ismeri az Adobe Illustrator vagy CorelDRAW grafikai programokat, akkor az Inkscape nagyon ismerős lesz számára, mert sok a hasonlóság közöttük. Igaz, hogy egyvalamiben elmarad e két nagyágyútól. Az Inkscape nem alkalmas nyomdai előkészítésre, ám azon kívül minden szükséges műveletre kitűnő megoldás.

Az Inkscape szerkesztővel azok is szép munkákat készíthetnek el, akik nem szakmájukból adódónak használják, hanem hobbifotósok, hobbitervezők. A színátmenetek, elmosások, áttetszőség elérése nem olyan egyszerű, mint egy kép körülvágása, ám könnyen meg lehet tanulni és rendkívül realisztikus képeket kaphatunk végeredményül. Az Inkscape árnyalási lehetőségei szinte megegyeznek a legjobb képszerkesztők, grafikai programok nyújtotta lehetőségekkel. Szintén nagyon hasznos a szövegek görbére illesztése, ami logó, körpecsét létrehozásánál elengedhetetlen. A körülvágás és maszkolás szintén sokszor kellhet.

Ferrari az Inkscape-ben

Az Inkscape professzionális lehetőségei

  • Bézier-görbék szerkesztése: A legkorszerűbb eszközökkel teszi ezt lehetővé az Inkscape, így ezen a területen sem marad el a két legnagyobbtól, a CorelDRAW és Adobe Illustrator grafikai programoktól. Két utóbbi nagyon sok profi grafikusnál vagy grafikai munkát végző tervező mérnöknél alapvető program, de ezeket az inkscape lényegében akár helyettesíteni is tudja. Kivéve nyomdai előkészítést igénylő esetekben, mert, mint már említettük, arra ez a program sajnos nem alkalmas.
  • Útvonal-effektusok: Lehetőséget nyújt a burkológörbék szinte azonnali alkalmazására. Arra is lehetőséget kínál, hogy egy másik útvonalhoz hajlíthassuk az épp szerkesztett alakzatot. Az útvonalra helyezhető minta, de fraktállá, spirállá vagy például akár növényi indává is alakítható az adott alakzat. Ez nagyon hasznos dolog, bonyolultabb tervezésekhez, logókhoz például sokszor elengedhetetlen. A gyorsaság pedig külön jó pont ez esetben is.
  • A rajzobjektum-kezelés rendkívül rugalmas: Minden részlet könnyedén és azonnal módosítható. Az Inkscape-nél nincs szükség radírozgatásra, ahogy néhány grafikai program esetében van, hanem azonnali módosítást enged. Így rögtön megváltoztatható az alakzatok mérete, formája, körvonala és kitöltése.
  • Készíthetők vele folyamatábrák, ahogy a legnagyobbakkal.
  • Az útvonalkövető eljárása, a bitképekből vektorgrafikussá való átalakításnak a módját tekintve az Inkscape egyedülálló grafikai program. Aki több vektorgrafikus programot is ismer, a különbséget azonnal észre fogja venni.
  • Remek rétegkezelést biztosít, ami rendkívüli előny.
  • Vektoros és bitképes szűrőket, kiterjesztéseket és effektusokat is kínál.
  • Olvas és ment PDF formátumot, ami szintén egy óriási jó pont, mert rengeteg munkamenet megkönnyítését és elvégzésének lehetőségét adja.
  • A különböző webszerkesztő programokba PNG exportot biztosít.
  • Az eszközeinek pontossága majdnem eléri a CAD szoftverek pontosságát.

Ez pedig nem minden. A felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, hiszen az Inkscape minden grafikai alapot hoz és nagyjából mindent abból, amit az emlegetett két nagyszoftver is. Rengeteg területen használják, népszerűsége egyre nő, ahogy lehetőségei, minősége is folyamatosan bővül, javul.

A nyílt forráskód rendkívül hasznos dolog, ezt már a Linuxnál és WordPressnél is megtanulhattuk. Minden hozzáértő hozzáadhat valami pozitívumot és azok szerkesztik, akik használják, így maximálisan a felhasználó igényekre szabott szoftverről van szó.

Share Button

Related Articles

Picmonkey: Online képszerkesztés regisztráció nélkül
Mindent a Google Fotókról

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük