/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Szép url ami egyben keresőbarát is

Szép és keresőbarát url
Rate this post

A keresőoptimalizálás egy rendkívül összetett, számtalan folyamatból álló feladat, ami az url-ket is érinti, hogy szép és keresőbarát legyen. Sajnálatos módon még mindig látni olyan weboldalakat amik nem keresőbarát szép url-ket tartalmaznak, pedig a Google-ban, hogy elől legyünk ez is szükséges tényező. A továbbiakban arról lesz szó, hogy milyen struktúrát érdemes követni, illetve melyek a leggyakoribb hibák amik előfordulnak az url-eknél.

Szép és SEO barát url jellemzője

Alapvető probléma azonban, hogy sokan nem is tudják, egyáltalán miként néz ki a szép keresőbarát url. Egy példaoldallal bemutatva nagyon egyszerű szemléltetni a kettő közötti különbséget, ezáltal nem keresőbarát url-ek például az alábbi formátumú linkek:

http://peldaoldal.hu/index.php?link=keresobarat_url
http://peldaoldal.hu//index.php?id=456

Az ilyen url hivatkozásokat egy oldalon a Google egyáltalán nem szereti, sőt mi több, akkor is nagyon hátrányosan érint majd minket a besorolás tekintetében, ha off site SEO történik, avagy egy külső oldalról hivatkoznak ránk ilyen linkekkel. Hogy akkor mégis mit tekinthetünk keresőbarát url-nek? A fenti példánál maradva például ezt:

http://peldaoldal.hu/keresobarat-url/
http://peldaoldal.hu/termekkategorianeve/termekneve/

Egy ilyen url ugyanis letisztult, nem tartalmaz sem speciális karaktereket, sem felesleges, nem releváns információkat, csak az adott link címét, a legfontosabb kulcsszavakat, valamint természetesen a weboldal közvetlen nevét. Amennyiben a SEO során sikert szeretne elérni, a kiváló tartalom mellett alapfeltétel a keresőbarát url kialakítása főként abban az esetben, ha a jövőben linképítéssel is szeretné növelni oldalának népszerűségét.

Leggyakoribb hibák az url-knél

Sajnos még manapság is látni olyan weboldalakat amik a különböző típus hibáktól szenvednek. Ezért is gondoltam ezeket megosztani mert Ön ezeket alapján is szemügyre tudja venni saját weboldalának url-jeit.

  • Speciális karaktereket tartalmaznak pl: & = ?
  • Szóközt tartalmaz az url
  • Nagybetűket tartalmaz – nem nagy hiba de nem szép látvány az url-ben
  • Ékezetes betűk, az url akkor szép ha nincsen benne ékezetes betű
  • Aláhúzás vonal van benne és nem – jel. Általában ez akkor fordul elő amikor több szóból áll az url
  • Túl hosszú az url – kb. 75 karakternél nem ajánlatos nagyobbnak lennie,de nem vészes hiba
  • Indokolatlanul tartalmaz számokat is az url
  • Tört url vagyis az oldal nem lett átirányítva 301-el egy releváns tartalmunkra – ez inkább már az url kezelés kategóriája de fontos
  • Nem tartalmazz kulcsszót az url, vagyis az adott tartalom legfontosabb kifejezéseit
  • Kulcsszó halmozás az url-ben. Túl sokszor szerepel a kulcsszó az url-ben ez már spam kategória – büntetés kaphatunk érte

Szép url módosítása után a legfontosabb lépés

Ha a fentiek alapján módosít egy vagy több url-t azt minden esetben ajánlatos 301-s url átirányítással lekövetni, hogy a ne generálódjon 404-s hiba oldal. Közérthető módon azok az url-k amik szerepelnek a Google adatbázisában, indexében és megváltoztak, azokról gondoskodni kell, hogy továbbra is elérhető legyen a felhasználók és a Google robotja számára is (az adott url-re mutató linkek ereje is elveszik). Ha ez nincsen elvégezve akkor tört linkek képződnek amivel a weboldal bizalmi indexe gyengül.
A Google Webmester eszközökben ezt akár Ön is meg tudja nézni, a Feltérképezés > Feltérképezési hibák menüpontban.

url hibák a Google webmester eszközökben

url hibák a Google webmester eszközökben

 

 

 

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük