/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

A disavow tool – link megtagadó eszköz használata

Disavow link megtagadó eszköz használata a gyakorlatban
Rate this post

A disavow tool, azaz a link megtagadó eszköz csak a Pingvin algoritmus megjelenése után juthatott érdemi szerephez. Szükség volt egy olyan eszközre, amely alkalmas a rossz minőségű hivatkozások megtagadására.

A Google hivatalos kommunikációja egyértelművé tette, hogy a Pingvin büntetés feloldása csak a rossz minőségű hivatkozások eltávolításával lehetséges. A webmesterek két dolgot tehettek: manuálisan törölhették a manipulatív linkeket, illetve megtagadhatták azokat a disavow tool segítségével. De mint megszokhattuk, ez esetben sem ennyire egyszerű a történet.

A Google webspam csapatának akkori vezetője, Matt Cutts több alkalommal is elmondta, hogy a link megtagadás csupán alternatív megoldásként értelmezhető; a büntetés feloldásának legbiztosabb módja a manipulatív hivatkozások valós megszüntetése. Ennek kivitelezése egyáltalán nem egyszerű feladat.

Az angol nyelvterületen a manipulatív célokat sok esetben hatalmas bloghálózatok szolgálták; ezek alkalmazása a linképítésben már a Pingvin megjelenése előtt is szemben állt a Google minőségi irányelveivel, de sokáig semmilyen retorziót nem vontak maguk után. 2012 áprilisában azonban ez megváltozott; a Pingvin algoritmus színre lépését követően szükségessé vált a rossz minőségű hivatkozások eltüntetése. Mivel az esetek többségében a tényleges törlés szinte lehetetlennek bizonyult, ezért a webmesterek kénytelenek voltak az alternatív megoldáshoz nyúlni, aminek a hatékonysága nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Barry Schwartz blogbejegyzésben kérdezte meg az olvasóit, hogy nekik segített-e a link megtagadó eszköz. Az eredmény nem keltett meglepetést; a válaszadók mintegy 50 százaléka nemmel felelt, 37 százalékuk nem tudott biztos választ adni és csak 13 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy számára előnnyel járt az eszköz használata.

 

Disavow link megtagadó eszköz eredményessége

Disavow link megtagadó eszköz eredményessége %-ban kifejezhető formában

A link megtagadó eszköz szerepe a magyar nyelvterületen

Magyar nyelvterületen a manipulatív linképítést elsősorban a katalógusok tették lehetővé. Ennek következtében a Pingvin algoritmus megjelenését követően a webmesterek tömegével utasították el a katalógus linkjeiket.

Talán nem minősül összeesküvés elméletnek az a kijelentés, hogy az elutasításoknak köszönhetően a Google első kézből szerezte meg azoknak a hivatkozó webhelyeknek a listáját, amelyek manipulatív célokat szolgáltak. Ez részben magyarázatul szolgálhat arra a jelenségre, miszerint a katalógus linkekre támaszkodó webhelyek túlnyomó többsége büntetést szenvedett, viszont más manipulatív módszerek (pl.: lábléc- és oldalsáv linkek, „partnereink” linkek) nem vontak maguk után semmilyen hátrasorolást. Sőt, az egyhangú, egyértelműen manipulatív szándékot sejtető horonyszöveget sem okoztak retorziót.

A link megtagadó eszköz használata lépésről lépésre

Korábban a Google szakemberei többször is felhívták a webmesterek figyelmét arra, hogy a link megtagadó eszköz nem megfelelő vagy átgondolatlan használata negatív hatással lehet a webhely organikus forgalmára. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a webmesterek megtagadnak jótékony hivatkozásokat is.

A linkek megtagadása egy .txt típusú, UTF-8 vagy 7 bites ASCII kódolású fájllal történik; ebben a fájlban kell elhelyeznünk a megtagadni kívánt domainek vagy URL-ek listáját, majd ezt a fájlt kell feltöltenünk a Webmester Eszközök használatával.

Hogy ez ne ennyire tudományosnak tűnjön a következő eszközök segítségével létre tudja hozni a saját link visszautasító fájlát amit a fenti linket tud felölteni.

Amit fontos előtt megjegyezni, hogy lehet egy url-t megtagadni és egy egész domain nevet is

url megtagadás esetében:
az adott urlt kell felsorolni egymás alatt

Domain megtagadás esetében:
itt a domain: előtag után szóköz nélkül kell feltüntetni a domain nevét
domain:valamidomain.hu
domain:valamidomainmost.hu
stb.

Ha szeretnénk, akkor tehetünk megjegyzést kommentet is a beküldött file-ba
#komment elnevezés vagy a kettős kereszt után írjuk a komment nevét.

Ebből is látható külön link megtagadó eszközre igazából nincsen is szükség, de azért angol nyelven elérhetőek a következő disavow lista készítők.

http://www.thundermailer.com/google-disavow-links-generator/
http://www.disavowfilegenerator.com/

Fontos megjegyezni azt is, hogy a Pingvin büntetés feloldását csakis az algoritmus frissítés során várhatjuk; jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy ez évente egyszer történik meg, de a Google szakemberei jelenleg is dolgoznak az új verzión, amely minden bizonnyal képes lesz az állandó futásra; ennek köszönhetően lehetővé válik a manipulatív linkek valós idejű szűrése.

Hogy mik a káros linkek és milyen jellemzők, paraméterek alapján válasszuk ki azokat egy régebbi cikkünkben olvasható.

Share Button

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük