/* Error on https://www.kulcsszo.hu/wp-content/plugins/_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ultimate_VC_Addons/assets/min-css/ultimate.min.css?ver=3.11.0 : Something went wrong: cURL error 52: Empty reply from server */

Google pingvin algoritmust körülvevő mítoszok

Google pingvin mítosz
5/5 - (1 vote)

A Pingvin nem egy büntetés – egy algoritmus (Algoritmuson vagy inkább eljáráson olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítás(sorozato)t, részletes útmutatást, receptet értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas) – írja Chuck Price.

Ami így nem teljesen igaz, mivel erről Gary Illés is már beszámolt tavalyi magyar Google hanout-jában is, hogy a igen is a Pingvin egy büntetést jelentő algoritmus a spam linkek ellen.

Manuális és algoritmus szintű büntetés közötti különbség

Lényeges különbséget tenni a manuális büntetés és az algoritmus szintű büntetés, hátrasorolás között. Az előbbit egy Google alkalmazott manuálisan teszi, bünteti az oldalt, az utóbbi esetben azonban az algoritmus észlel hibát, és dobja hátrább az oldalt. Állandó ámulatba ejt az a sok összezavarodottság és félreértés, ami a Pingvint körülveszi. Ugyanekkora mértékben meglep néhány következtetés, amit az emberek levonnak azokra a szükséges megteendő lépésekre vonatkozóan, hogy az algoritmus „kedvébe járjanak”, megfeleljenek.
Ebben a bejegyzésben szeretném lecsitítani a leggyakrabban előforduló félreértéseket, ami a Web-en kering a Pingvinre vonatkozólag.

Első számú mítosz – link eltávolítás saját kezűleg

A Google hivatalos álláspontja az, hogy mindent lehetséges módszert tegyél meg a link eltávolítása érdekében MIELŐTT élnél a disavow (linkmegtagadás) eszközével. Matt Cutts megerősítette ezt ebben a 2013. november 20-ai videóban:
Itt az igazi ajánlatunk: Amennyiben ellenőrzésed alatt álló weboldaladra spam (a fogadók által nem kért, elektronikusan, például e-mailen keresztül tömegesen küldött hirdetés, felhívás vagy lánclevél) link mutat, távolítsd el őket. Azokat a linkeket, amiket nem áll módodban ellenőrizni, utasítsd vissza.

Annak oka, hogy nem kell belebonyolódnod egy saját kezűleg eltávolítós kampányba, számokban csapódik le, tipikusan kevesebb, mint 10%-át távolítja el a spam-es linkeknek. Gyakran inkább az 5%-hoz van közelebb. Mivel ez egy algoritmusos büntetés, minden arról a százalékarányról szól, amellyel a „rossz” linkek vonatkoztatnak a weboldaladra. A kifejtett erő mennyiségéhez képest, amit a rossz linkek százalékarányának csökkentéséhez felhasználsz, forrásaid gyengécske üzembe tételét jelzik, üdvösebb arra használni azt az elvesztegetett időt jó linkek építésére, hogy feljavítsd a „jó link–rossz link arányodat”.

Második mítosz – el kell végezned egy link auditot, és be kell nyújtanod egy disavow fájlt

Azt gondolom, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüld a Pingvin algoritmust, de ez nem szükséges. Ne feledd, a Pingvin algoritmus arról szól, hogy nagy értékű linkjeid százalékaránya szemben a spam-es linkekkel elérjen egy bizonyos százalékot a kiváló értékűek javára. Ez nem találgatás tárgya – egyenesen John Mueller Google-szakértőtől származik, ebben a 33 perc és 52 másodperces videóban:

Amikor megkérdezték tőle: „A tényleges Penguin büntetést – a disavow fájl benyújtása nélkül kell eltávolítani?”, Mueller azt válaszolta:

„Aha/ühüm, nem mintha ez olyan lenne, amit az algoritmusaink figyelembe vennének… Nem mondanám, de több mint 50 százalékkal kellene rendelkezned ahhoz, hogy az algoritmus eltűnjön a honlapodról… Szóval nem az lenne, hogy teljesen eltűnik, de talán ez egyfajta lépésről-lépésre javítás lehetne.”

A kulcsszo.hu saját véleménye ebben az esetben, hogy a Google nem vállalja fel, hogy a disavow link megtagadó része nem működik gyorsan és bizonytalan a kimenetele amikor beküldünk oldalakat. De használni nem árt még ha egyes magyar SEO-sok azt mondják csak arra, jó hogy a saját weboldalunkat feljelentsük a Googlenál. Ezzel azért lehetne vitatkozni főleg azért mert most már létezik negatív SEO is.

Ami biztos az a valós link eltávolítás vagyis amikor megkérjük a weboldal gazdáját, hogy törölje a linkünket.

Harmadik mítosz – Az nem lehet Pingvin – egyáltalán nem kaptam büntetésértesítőt

Ha a webhelyedet egy Pingvin algoritmus bünteti, nem számíthatsz arra, hogy találsz erre vonatkozó értesítést a Webmestereszközökben. Ez a manuális szankciók számára van fenntartva. Igaz, a visszakerülési folyamat a szükséges lépéseket tekintve hasonlít a Pingvin algoritmus helyes oldalára kerülésének lépéseihez. Ha nem vagy biztos abban, hogy a honlapodat elkapta a Pingvin, akkor még mindig alkalmazhatod a Google Büntetés-ellenőrző eszközt, hogy megtudd.

Negyedik mítosz – ASAP felülvizsgálati kérelmet kell benyújtanod

Nem is olyan rég a webmesterek képesek voltak felülvizsgálati kérelmet benyújtani bármikor, bármilyen oldalra.
Ez oda vezetett, hogy elmondhatatlan számú webmester nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a rangsorban történő legcsekélyebb visszaesés észlelésekor. Annak érdekében, hogy kiszűrje a komolytalan kérelmeket, a felülvizsgálati kérelem elbírálása opció most csak azok számára elérhető, akik manuális büntetést kapnak. Ez megtehető a webmester eszközökkel.

Ötödik mítosz – Lehetetlen „kigyógyulni”, ha már egyszer a weboldaladra lecsapott a Pingvin

Számos kisegített ügyfél után, amióta a Pingvin először lefutott, teljes bizonyossággal állíthatom, hogy lehetséges a „felépülés”, vissza lehet szerezni az eredeti helyet a rangsorban, meg lehet felelni a Pingvinnek. Van azonban néhány tényező, amit szem előtt kell tartani. Először is, észben kell tartani, hogy azok a linkek, amelyek egyszer előrevittek a találati listán (SERP), már erejüket vesztették, és már „mérgezőek” sem lehetnek. Időt kell befektetned és forrásokat, hogy VALÓS linkeket vonzhass. A következő sokak által úgy gondolt téveszme, hogy a „láthatatlan disavow attribútumot” csak akkor alkalmazza a Google egy linkre, MIUTÁN beküldted a disavow fájlt, ÉS újra bekúszott. Ha ez igaz, sok spam-es kapcsolatot nem kapnának el túl gyakran, és az jó ideig eltartana, amíg a teljes fájlt végigdolgozod. Végül, a szóbeszéd ellenére, hogy a Pingvint beteszik a szokványos algoritmus fiókba, még mindig úgy tűnik, hogy rendszeresen, önálló algoritmusként fut. Mindaddig, amíg ez a helyzet, jó időbe telik, hogy egy Pingvin-frissítést lássunk, ami jellemzően az oldal eredeti állapotának, pozíciójának visszaállásában mutatkozik meg.

A javítás nem lehetetlen csak az idő mértéke az ami kétségessé teszi. Több weboldal esetében csináltunk már Pingvin büntetés utáni linkeltávolítást és linkprofil erősítést és igaz nem 2-3 hónap alatt de szépen vissza általk a helyezések. Ami fontos itt megjegyeznünk, hogy nem elég a linkek eltávolítása ha nem a profil erősítésén is kell dolgozni, plusz olyan egyéb onsite tényezőkön is amivel a bizalom helyre tud állni a büntetett weboldal esetében.

Összefoglalás képen

A Pingving algoritmus okozta büntetésből ki lehet „gyógyulni”, amennyiben weboldalad linkprofilja kedvező Jó Link – Rossz link százalékaránnyal rendelkezik. (Nincs olyan, hogy mágikus százalék, ez változó). A pozíció visszaszerzése nem történik meg egyik napról a másikra; ez némi időt vesz igénybe, és erőfeszítést igényel. Nem nyered teljesen vissza az elvesztett rangsort anélkül, hogy kicserélnéd a disavow linkeket jó linkekre.

Úgy gondoljuk sosem késő egy weboldal linkprofilját rendbe tenni, szánjunk rá kellő időt és munkát amivel sok-sok hónap munkája be fog érni egy lehetséges újabb Pingvin frissítésekor amit sajnos senki sem tud meg mondani de 2014-ben már jelezték a Google szakemberei, hogy szeretnék gyakrabban frissíteni az algoritmust.

 

Büntette a weboldalát a Google?

Kattintson ide és ingyen megvizsgáljuk weboldalát

Érdeklődjön a 06-70-521-3033 számon

Share Button

Related Articles

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük